Sănătate

Poftiţi la miere cu cătină, cel mai bun leac pentru întărirea sistemului imunitar

Sănătatea este ca un fond de pensii pe care trebuie să îl alimentezi dacă vrei să te poţi bucura de el la bătrâneţe. În goana noastră de zi cu zi, uităm că ne-au fost date remedii naturale pentru toate afecţiunile. Mierea este unul dintre ele, dar dacă o mai combinăm şi cu cătină, atunci obţinem cel mai bun antioxidant pentru întărirea sistemului imunitar.

Rodica Marian, apicultor din Bistriţa, ne-a recomandat, sâmbătă, la Festivalul Toamna bistriţeană, să nu intrăm în anotimpul rece fără să facem o cură de miere cu cătină.

„Cătina se spală, se usucă, apoi se clădeşte în borcane, dar nu mai mult de trei sferturi din ele. Apoi se completează cu miere cu salcâm, dar se poate şi cu miere şi păpădie. Miere naturală să fie. Poate fi consumată şi crudă, dar, după ce fermentează, e la fel de bună. Are printre alte vitamine, cel mai ridicat conţinut de vitamina E, F şi C (de circa 14 ori mai mare decât a lămâii şi de două ori mai mare decât al fructului de măceş). Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar. Este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa, ajută la sănătatea ochilor şi la prevenirea îmbătrânirii, la reglarea sistemului endocrin, la reglarea nivelului de lipide din sânge, la reducerea inflamaţiilor”, a declarat Rodica Marian.

Fructele de catină se recoltează din august până la sfârşitul lui octombrie, dar şi iarna dacă le găsiţi aproape îngheţate pe mlădiţe, sunt perfecte. Pe timpul iernii, fructele se păstreaza foarte bine în miere de albine. 

Aşadar, nu uitaţi că sănătatea e la îndemâna noastră, iar o cură cu miere şi cătină. Se ia câte o linguriţă-două pe zi, înainte de mâncare.

Pe la tarabele apicultorilor găsiţi mai multe combinaţii de miere cu alune, cu nucă, cu migdale, goji, merişoare şi chiar cu prune, cea din urmă combinaţie fiind foarte bună pentru digestie.

   

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.