Sănătate

Peste 85 la sută dintre pacienţi s-ar reinterna la Spitalul Judeţean, conform evaluărilor

Dr. Florin Neagoş, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a precizat că, din 1 ianuarie, la UPU vor mai veni trei medici, iar din 2014 vor lucra acolo în total 16 medici, necesarul fiind de 24. El a menţionat că există un număr suficient de medici pe secţii, mai puţin la terapie intensivă.

”La nivelul spitalului, liniile de gardă sunt conform legislaţiei în vigoare. Sigur că la unele specialităţi unde fac de gardă medici de la specialităţi asociate. Ne lovim de o problemă a medicilor specialişti, şi la UPU şi la altele, pentru că se interzice să facă de gardă acolo medici care nu au competenţă în medicina de urgenţă. La UPU vor mai veni trei medici de la 1 ianuarie, iar până la mijlocul anului 2014 la UPU vor lucra 16 medici. Necesarul ar fi de 24, noi scoatem posturile la concurs. Partea proastă a fost că înainte nu se dădea rezidenţiatul pe post, medicul făcea cursurile de specializare după care pleca în străinătate. În acest moment se dă examen pe post, rezidentul este obligat să lucreze în unitatea care îl plăteşte cât face specializarea cinci ani, sau dacă pleacă va trebui să plătească unităţii în jur de 30.000 de euro”, a spus dr. Florin Neagoş într-o conferinţă de presă.

El a precizat că există un număr suficient de medici pe toate secţiile, exceptând secţia de terapie intensivă unde la ora actuală lucrează şase medici, iar necesarul ar fi de zece: ”Aşteptăm să vină de la 1 ianuarie 2014 medici care sunt la rezidenţiat şi să avem numărul corespunzător”.

Directorul medical al SJU a adăugat că pacienţii care se internează în spital sunt rugaţi să completeze nişte chestionare, legate de calitatea serviciilor. ”Introducem în foile de observaţie în februarie, iunie, septembrie şi noiembrie chestionare, adică pacientul este rugat, fără să-şi dea numele ci numai secţia unde este internat, să-şi spună punctul de vedere: cum a fost primit în spital, dacă i s-a cerut să dea şpagă, dacă a trebuit să-şi cumpere medicamentele, dacă a fost mulţumit de comportamentul personalului, de condiţiile hoteliere spitalului. Aceste chestionare sunt centralizate şi încercăm să rezolvăm problemele. La nivelul UE există afirmaţia că un spital îşi desfăşoară activitatea acceptabil dacă minimum 80% dintre pacienţii care au fost în spital s-ar reinterna în acel spital, indiferent dacă este mulţumit sau nemulţumit. În evaluările noastre, avem între 85-93%, că ne-am şi speriat. Ştim că nu putem satisface pe toată lumea, dar ne străduim”, a spus Neagoş.

Florin Neagoş a explicat cum a fost gândită achiziţionarea medicamentelor. ”Spre exemplu, în tratamentul hipertensiunii arteriale sunt 3.782 de denumiri comerciale, dar aceste medicamente pot fi împărţite în cinci grupe. Dacă ai un medicament din fiecare grupă, încercăm să acoperim toată această plajă. Una este să foloseşti un medicament generic, mai ieftin, şi altul, ca medic, doreşti să-l foloseşti pe cel mai performant. Gândirea noastră a fost să găsim medicamente pentru fiecare grupă terapeutică”, a comentat el.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS