(FOTO-VIDEO) La Arcul de Triumf din București a avut loc o ceremonie militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan, după 19 ani, eveniment la care au participat și preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.
La începutul ceremoniei au fost rostite numele militarilor căzuți la datorie în teatrul de operații Afganistan, printre care cele ale sublocotenenților (pm) Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip, ”Șoimi ai Carpaților” decedați în 1 octombrie 2010. În memoria eroilor căzuți la datorie s-a păstrat un moment de reculegere, iar președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori.
Președintele României a conferit distincții. Drapelul Batalionului 812 Infanterie Bistrița ”Șoimii Carpaților” a fost decorat cu Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de cavaler cu însemn de război pentru militari.
A urmat defilarea detaşamentelor reprezentând structurile militare care au îndeplinit misiuni în Afganistan începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.
Pe sub Arcul de Triumf a trecut și detașamentul Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan”, sub comanda colonelului Cornel Scurt, veteran în teatrele de operații, cu două misiuni în Afganistan. Brigada 81 Mecanizată a fost prima mare unitate din forțele terestre care a generat, în anul 2010, un element de comandă de nivel brigadă care a desfășurat și condus, în Afganistan, forțe de nivelul a două batalioane.
De asemenea, au defilat ”Șoimii Carpaților”, reprezentați de un detașament format din militari ai Batalionului 812 Infanterie Bistrița, comandați de locotenent-colonelul Marian Alin Florin, veteran în teatrul de operații, cu patru misiuni. Bistrițenii au răspuns prezent în cinci misiuni în teatrul de operații Afganistan.
”Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoție și, mai ales, de recunoștință. Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în țară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărțit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol. Cuvintele nu pot evoca profunzimea durerii familiilor îndoliate și chinul celor care încă resimt, zi de zi, urmele lăsate de răni. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor, pus în slujba efortului comunității internaționale de a face lumea mai sigură. Dragi militari, ați scris istorie, sunteți eroii generațiilor noastre și suntem mândri de voi! Ne-ați arătat că dragostea de țară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegația și patriotismul rămân repere fundamentale ale națiunii noastre. Sunt sentimente înalte, care i-au călăuzit pe înaintașii noștri, sunt moștenirea pe care am primit-o și pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generațiilor viitoare. Nu ne vom uita niciodată eroii! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, a spus, printre altele, președintele Klaus Iohannis în discursul său.
Ministerul Apărării Naţionale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe si miniştrilor apărării din statele membre ale NATO. România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF.
Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC. La misiuni au luat parte şi elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii, structuri din cadrul Forţelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO şi multinaţionale. Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).
În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.
Adaugă comentariu