Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnat un ordin pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu, decizia urmând să fie aplicată începând din anul şcolar viitor, 2021-2022. Vor fi cel mult 24 de elevi în clasele din filiera tehnologică, vocaţională şi învăţământul profesional şi 26 în clasele din liceele teoretice.
”Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă – zi, se va reduce”, a anunţat Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.
Se va reduce numărul de elevi astfel:
- de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă;
- de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.
”Joi, 21 ianuarie 2021 a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar destat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020”, a mai transmis Ministerul.
Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.
Inspectoratele şcolare vor transmite, până la data de 1 februarie, la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.
Măsura vine după ce mai multe licee au reclamat faptul că au pierdut clase, din cauza scăderii numărului de elevi.
Liceul de Muzică “Tudor Jarda” şi Liceul de Arte Plastice “Corneliu Baba”, de exemplu, ambele din municipiul Bistriţa, au reuşit, în urma petiţiilor online semnate de peste 6.400 de persoane – cadre didactice, elevi, părinţi, foşti absolvenţi -, să convingă factorii decidenţi să nu desfiinţeze, începând cu anul şcolar viitor, clasele a IX-a de muzică, respectiv de arhitectură.
Și părinții elevilor de la Liceul ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului au venit în audiență la Inspectoratul Școlar Județean solicitând să nu se modifice numărul de clase fiindcă acest lucru ar însemna ca elevii să fie nevoiți să facă naveta.
Asta după ce ISJ Bistriţa-Năsăud a comunicat, la sfârşitul săptămânii trecute, că în planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a începând cu anul şcolar 2021-2022, din cauza numărului redus de absolvenţi de gimnaziu, se va renunţa la 26 de clase, câte una de la fiecare liceu şi şcoală profesională din judeţ.
Dacă nu făcea lumea scandal, rămâneam fara clasele de arhitectură si muzică !!!
PNL ul a pus șef la învățământ un inspector școlar comunist, atât s-a putut :))))))
PNL e doar la început, urmează să vedeți că pot mai mult :))))
Chiar asa, de ce i-a primăria PNL credit ?
De ce nu reduce personalul si nu micșorează salariile Turc, asa cum se lăuda in campania electorală ?
Cu ce ne încălzește faptul ca îi schimba pe unii cu altii la care le dă bani si mai mulți ?
Apropo, consilierii ăia mulți plătiți din banii bistrițenilor îl învață ce să facă?
Visezi la Basescu!
Turc nu a promis vreodata micsorarea salariilor nimanui. Iar ca sa ii schimbe pe unii cu altii nu trebuie sa il invete nimeni s-o faca.
Apoi, repeta dupa mine: IA CREDIT (niciodata I-A CREDIT)!
cum de ce? IA CREDIT pentru partie, de exemplu… pentru plata salariilor… si altele din astea!!!
De exemplu partia a functionat 0 zile anul acesta!!! Macar Cretu i-a dat drumul cateva zile pe an!
Din asta mica ce a functionat 4 zile, probabil cu un maximum de 200 oameni/zi (cu toate ca nu cred ca toti de acolo au platit biletul!!!!) x 30 lei/ persoana (dar multi sunt copii si pensionari, deci nu platesc bilet intreg rezulta o fabuloasa suma incasata de 24.000 lei brut! Din asta probabil ca si primaria mai plateste ceva taxe, deci ramane mai putin, dar chiar si asa… cat e un salariu al unui om de acolo? probabil minimum un 8.000 lei/luna brut (adica toti banii pe care ii suporta angajatorul dupa un angajat!) ASA… SEZONUL E GATA… si au incasat bani pentru maxim 3 salarii. Probabil ca partia are dedicati mai mult de 3 angajati… care nu sunt sezonieri, nu?
Ma insel???
Din păcate, o măsură venită destul de târziu, la presiuni, și inutilă. La un calcul simplu, nu salvează nici 10 clase din cele 26. De acuma lupta între școli e și mai mare: care pe care. Mai mult, această hotărâre ar trebui dublată de creșterea costului standard per elev.
Cunosc situația dinte-un oraș cu 63.000 locuitori din străinătate.
Au două (2) licee și un (1) Colegiu Tehnic.
Un Liceu cu 1.100 elevi, un liceu cu 650 elevi , la Colegiul Tehnic nu știu câți elevi au.
–
In Bistrița trebuie desființate TOATE liceele, in afara de:; CNLR, CNAM
și Colegiul Tehnic (de pe Calea Moldovei)
Clasele de muzica, pedagogic, arhitectura pot fi murate la CNAM sau CNLR.
Toate clasele de ; mecanic, tâmplar, zidar, electrician, zugrav etc se mută la Colegiul Tehnic Infoel.
Vocaționalele au specificul lor, ateliere specializate, au spatii adaptate, nu au aceleași materii, funcționează foarte bine așa cum sunt, promovabilitate e peste 90% la bacalaureat etc. Ce funcționează nu trebuie stricat.
in loc sa isi bata capul cum sa se creeze conditii penru performanta in scoli…..le desfiinteaza! ce suntem un popor din ce in ce mai agramat…d-apoi de-amu incolo? da de ce nu se desfiinteaza de exemplu inspectoratele? ce rol au ele? Romania educate incepe prin reducerea de clase. nu eficeintizare, nu reforma in programele scolare, nu investitie in copii !! desfiintare!!!!! este usor, este simplu, si asa vor muschii lor! PSD a fost parfum! USR si pnl isi dau examenul incompetentei sa a relei vointa! super!
Draga Sabrina de reducerea numarului de clase se stia de acum 10 ani (programa claselor si a specializarilor se stie cu ani buni in urma in functie de numarul de copii necesitatea calisficarii in anumite domenii etc. ) cind a fost infiintata clasa 0, si ca si o informatie pentru tine a fost agreata si aprobata tot de catre PSD . Daca nu stiti va rog numai postati ca prostii, ca scrieti niste fakenewsuri de te doare bila cind le citesti.
Mergeti voi in locul ministrului invatamantului dragi comentaci fara identitate. Calitatea predarii si ascultarii actului educativ creste exponential cu reducerea numarului de elevi la fiecare clasa. Pe asta o stiti ? Pe urma trebuie facut un studiu ce fel de profile cere Piata Muncii in sec XXI. Desigur ca trebuie pastrate trei mari branse. Sanatatea ,Silvicultura si Agricultura. Restul nu prea mai conteaza. Cu cetera de la Muzica si cu Pictura de la Arte nu prea mai tine pe o Planeta atinsa de Pandemie.Hopaa ca am scris si eu ce cred.
Domnul Bălan puteti sa sa-ti mana cu Muresan si sa mergeți la pescuit.
D-le BALAN , DACA NU ESTE INVATATURA SI CULTURA , NIMIC NU ESTE! Intr-un stat normal este nevoie de toate profesiile .Tara are nevoie si de academicieni si de medici si de generali , dar „talpa tarii” este formata din cetatenii simpli care au profesii de tesatori , de lacatusi mecanici , de prelucratori prin aschiere , de operatori pe masini unelte , de operatori chimisti , de tractoristi , de soferi , de electricieni , de zugravi , de instalatori , de confectioneri cabluri sau cablaje auto , de bucatari , de chelneri , de brutari , de ciobani si pastori , de lucratori in agricultura etc.etc. Tara nu traieste numai cu savanti , doctori si padurari. Ca sa ajungi sa stapanesti o profesie trebuie sa mergi intai la scoala iar cea mai nobila profesie din lume este cea de invatator , acea persoana care te initiaza in tainele scrisului si cititului.Urmeaza apoi profesorii care iti destainuie tainele lumii. In concluzie totul pleaca de la scoala.Intr-o economie planificata in care se stia ce fabrici si uzine urmeaza sa se construiasca , statul socialist planifica profesiile in asa fel incat toata lumea sa aiba un loc de munca.Societatea capitalista nu are nicio planificare si fiecare se orienteaza pe piata muncii asa cum poate , ajutat de parinti , de rude apropiate si destul de rar de mintea proprie , oarecum firesc pentru varsta frageda pe care o au tinerii. Parintii , cum am mai spus , nu vreau ca odraslele lor sa presteze vro munca fizica si majoritatea isi doresc scoli inalte .Nota bene , dar in final constata ca in ciuda nenumaratelor diplome copii lor dragi isi gasesc cu greu de lucru si nu prea gasesc in profesia pentru care s-au pregatit. Sigur ca se observa lipsa de pe piata muncii a unor lucratori „esentiali” (daca tot se foloseste acest termen) de genul instalatori , zugravi (cu scoala…) , electricieni auto si de instalatii interioare , sudori , tamplari etc. dar n-am auzit pe nimeni sa spuna ca trebuie infiintate clase pentru aceste meserii.Lumea vrea muzica , vrea belle arte , vrea arhitectura , vrea info. Prin urmare societatea are ceea ce vrea.Asta cred si spun.
Bine punctat Leo draga, dar ti se pare normal sa ai ditamai numarul clasele de liceu cu sute de absolventi care urmeaza si o facultate (multi dintre ei pe bani) si cind termina nu isi gasesc de lucru in domeniu (pentru ca sunt slab pregatiti parerea mea si numai). Dar nici nu se angajeaza in industrie pe meserii care le pot invata la locul de munca ca vezi doamne el o terminat o facultate si nu se poate cobori la nivelul de muncitor. Trebuie reformat invatamintul categoric. Mai putine clase de real si uman unde sa aduni crema copiilor din fiecare generatie iar restu la scolile profesionale unde sa invete o meserie punct. De asta are nevoie societatea, mergeti in alte tari europene, copilul este indrumat din clasele mici spre aptitudinile pe care le are. Nu toti fac facultate ca asa vrea mama si tata. Fac ceea ce sistemul le impune prin testele si evaluarile care i se fac de-alungul anilor de scoala.
LEO ai oarecare dreptate. Dar povestea cu scolile pe meserii este deja afumata. Toti ministri au promis asta dar nimeni nu a mai facut nimic. Chiar studiile si viata de zi cu zi ne arata noua ca meserii ca cea de sustar, tamplar, macelar, dulgher, croitor etc. nu mai sunt de actualitate. Liberul comert vine la schimb cu mii de magazine pline de haine, masini articole de tot felul, pe care nici o societate moderna nu le mai repara ci le trimit la reciclare dupa o folosinta destul de scurta. In schimb meseria de electrician AUTO, tinichigiu, mecanic (auto)medic, asistent sunt foarte cautate si deficitare. Odata cu explozia vanzarilor auto pe plan mondial astea se cere acuma. Desigur ca nimeni nu poate elimina din viata noastra CULTURA. Dar iti garantez ca intr-o soc.moderna aflata in mare viteza ROBOTICA si INTELIGENTA ARTIFICIALA va inlocui din pacate incet si sigur partea de cultura . Dar cat de periculoasa este Inteligenta Artificiala nu mai vorbesc , las pe cei avizati sa o faca eu numai banui ce dezastru se poate naste de aici. Uita-te atent ca toti vorbesc de profit in cazul unei investitii .Conferintele mondiale de la DAVOS, KIOTO . PARIS nimeni nu aduce nici macar un subiect privind statutul cultural al Planetei, toate discutiile sunt axate pe economi si MEDIU. Sigur ca este trista povestea, eu am descris-o doar asa cum o inteleg si nimic mai mult. Am acasa o biblioteca destul de stufoasa, aleg la TV reportaje despre starea MEDIULUI si de aici imi iau informatiile. Decat un film prost facut pe calculator prefer alte stiri. Partea de cultura necesara unui om mi-am luat-o la timpul potrivit. Din cand in cand mai vizionez si cate o piesa de teatru, si un film clasic.Desigur ca fara CULTURA o natie este moarta, dar pana se cultiva un popor trebuie implementat CIVISMUL , implicarea si de aici deriva si restul .
Cum ca „sustar, tamplar, macelar, dulgher, croitor” numai este de nevoie de ele? Hilar, extra-super-hilar.
Mai vorbiti va rog cu atelierele respective cit de mult cauta mana de lucru calificata si cit de greu este de gasit. Sau verificati acoperisul dvs. la casa daca nu cumva cindva va trebui schimbata partea de lemn, sau o usa la intrare sau va trebuie un costum facut individual sau un million de alte exemple unde este nevoie un produs din productie individuala. Nu toata lumea se imbraca de l chinezi, nu toata lumea vrea mobila de plastic sau un gard din panouri de plasa sudata made in Asia.
Adevarul este ca in cam toate meserii legate de constructie cel putin se cauta omeni calificati si nicidecum meseriasi ar fi in plus nici in viitor.
Va recomand se cititi cartiile lui Harari ca si primul impuls de directie unde ne directionam
desfiintati liceele aiurea producatoare de viitori soferi categoria B si viitoare manichiuriste. . Profesorii din aceste licee sa-si caute de lucru in privat sau sa ajunga in licee de calitate daca sunt competenti,nu sa ceara majorari de salarii din banii contribuabililor.
Draga WALTER BORN. este nevoie de tot ce am enumerat eu acolo, numai ca nu m-ati inteles. Eu am spus ca din toate aceste meserii nimeni nu este dispus sa la reinvie . Situatia a fost ceruta ani la rand de parinti, ONG-uri dar nu s-a miscat nimic. Eu am descis doar dezinteresul Ministerului Invatamantului fata de aceste aspecte si imi inchipui de unde vine refuzul de a ne axa pe meserii. Piata comerciala are de toate, pai nu suntem o societate de consum si cresterea economica romaneasca creste doar aici. ?