Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat la Bistriţa că nu a putut face o vizită în Afganistan, acolo unde se află militarii Batalionului 812 Infanterie ”Șoimii Carpaților” din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată, dar că va avea o videoconferință cu ei după Crăciun.
”Din păcate, programul nu mi-a permis, aş fi vrut să faco vizită în Afganistan în această perioadă, dar a fost extrem de încărcată. Şi preluarea, în urmă cu patru săptămâni, a acestui mandat nu mi-a permis să pregătesc o vizită. Între cele două sărbători, probabil în 27 sau 28 decembrie, o să am o videoconferinţă cu militarii dislocaţi în toate teatrele de operaţii. Le transmit şi lor ”Crăciun fericit”. Sunt oameni pentru care dragostea de ţară este mai mare decât viaţa lor proprie. Să nu uităm că ei îşi vor petrece sărbătorile departe de familie, vreau să îi felicit şi să le mulţumesc pentru acest lucru. Dacă noi, astăzi, stăm într-o ţară care este ocrotită şi este păzită, se datorează şi lor”, a spus ministrul.
Gabriel Leş a afirmat că industria de apărare a României nu este pregătită să răspundă nevoilor actuale ale Armatei:
”Industria noastră de apărare în acest moment nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României la capabilităţile anului 2018, când vorbim să fim compatibili cu toate armatele din structura euroatlantică. Tocmai de aceea, transferul acesta de tehnologie, de know-how, partea de mentenanţă se va face treptat. Integrarea, de exemplu, a transportorului blindat 8X8 se va face înprima fază doar prin integrarea acestui produs în România, ca ulterior, pe orizontală, să fie implicată cât mai multă industrie locală, fie că vorbim de stat, fie că vorbim de zona privată, astfel încât, în timp, să poţi rezolva partea de mentenanţă în România, pentru că este extrem de scumpă şi nu poţi să faci mentenanţă la tehnica militară în altă parte şi să începi să produci anumite componente care să deservească lanţul de aprovizionare pe produsul respectiv”.
Ministrul Apărării Naționale a menționat că sunt discuții cu Ministerul Economiei pentru ”românizarea” unor produse militare:
”Avem în gând şi am avut discuţii inclusiv în această săptămână cu ministrul Economiei ca să integrăm anumite produse şi să le românizăm, dacă îmi daţi voie să spun aşa, să facem produse româneşti, având în vedere următorul aspect: orice producător de tehnică militară care va veni şi va face un produs în România nu poate să aibă ca management doar Ministerul Apărării Naţionale, va trebui ca acest produs să poată fi vândut pe extern, astfel încât, din punct de vedere economic, el să fie eficient. Vă dau un exemplu: dacă ai nevoie de 50.000 de arme de un anumit tip, alea s-ar putea, cu tehnologia nouă, să le faci în şase luni de zile şi Armata să nu-ţi mai comande şase ani de zile o armă de înlocuire. Dacă tu opreşti producţia la şase luni de zile, se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat de atâta vreme cu cei care nu au reuşit să ţină pasul cu tehnologia actuală”.
El spune că nu este normal ca 2% din PIB alocat Apărării să fie cheltuit doar în afara ţării:
”De doi ani de zile ne-am asumat şi avem acei 2%, am început achiziţia de tehnică militară. Suntem în două bărci destul de interesante. În primul rând, ca ministru al Apărării Naţionale şi ca Armată a României, necesarul este enorm, pentru că tehnica noastră este extrem de învechită, trebuie să recunoaştem, şi avem banii şi vrem produsul, pentru că noi astăzi luptăm, astăzi avem militari care luptă în condiţii de război în teatrele de operaţii şi trebuie să le dai tehnica militară cât mai bună, astfel încât să îi aduci în viaţă acasă. Pe de altă parte, din punct de vedere politic, este asumat acest 2%, este normal ca cei 2% să nu îi cheltui doar în afara ţării, adică să îi iei din buzunarul tău şi să îi dai în afară şi să nu aduci nimic în industrie. Este un program pe care îl vom face împreună şi îl gândim cu Ministerul Economiei, dar, clar, nu merge la ritmul la care ne-am dori noi, adică în doi ani de zile să retehnologizezi industria şi să îşi poată oferi toată paleta largă de produse de care ai nevoie”.
Gabriel Leș a afirmat că programul de rezervişti voluntari ”a avut un impact destul de scăzut” în zona civilă: ”Avem un program care a fost pornit de aproximativ trei ani de zile, rezervistul voluntar. Este încă un proiect de început, încă impactul în zona civilă este destul de scăzut”.
Mai pe ardeleneste ministrul a vrut sa spuna ; suntem cu curu in doua luntrii. Una vasleste spre est alta spre vest. Numai Dumnezeu stie care ia prima apa ? Depinde si cat ne tin nadragii cu picioarele cracanate.
Interesant. Adică domnul Leş vorbeşte despre off set…
Păi siedezii au oferit Saab-uri noi nouțe, cu posibilitatea off set-ului de 80% prin reinvestiții la IA Craiova,dar s-a preferat F16 second hand . Aşadar…