Actualitate Recomandări

Ministrul Mediului, despre intervențiile în cazul urșilor. Care va fi prima soluție la Bistrița

(VIDEO) Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit la Bistrița despre intervențiile de urgență în zonele intravilane în cazul urșilor agresivi, viitoarea ordonanță de urgență permițând ca aceștia să poată fi tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi de o echipă formată din autoritate locală, jandarmi şi vânători, în 24 de ore, în funcţie de gravitatea situaţiei. Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor.

”Am fost informat în legătură cu prezența unor exemplare de urs în oraș, în gospodăriile oamenilor, lucru care generează panică, temere, frică. Din păcate, aceasta este situația în foarte multe localități. Obligația noastră este să protejăm viața umană, să asigurăm securitatea cetățenilor, așa cum prevede inclusiv directiva Habitate, directivă care protejează ursul dar niciodată în detrimentul vieții umane. Trebuie să fim conștienți că fără o intervenție rapidă în situații de criză nu vom reuși să asigurăm siguranța cetățenilor, astfel că săptămâna viitoare vom prezenta textul OUG. Sper ca această intervenție graduală pe care o propunem să fie aprobată și să putem veni în sprijinul cetățenilor. Vorbim de zonele locuite, în intravilan, nu vorbim de intervenții în habitatul natural al ursului. Trebuie să avem soluții pentru a proteja viața umană”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Tanczos Barna a afirmat că echipa de intervenție va avea o procedură de încadrare, pe clase risc, soluțiile urmând să fie, de la caz la caz, alungare, tranchilizare-relocare și, în ultimă instanță, extragere unde altceva nu se mai poate face. ”Foarte multe state au început să renunțe la procedura relocării, spunând că nu este o soluție eficientă pentru că au mutat problema dintr-o parte în alta. Eu cred că în România există suficiente păduri unde se pot face relocări, cu marcarea și monitorizarea exemplarului, pentru a avea o situație privind eficiența acestei măsuri. Vor fi situații când ursul va pleca până în Ucraina, vor fi situații când ursul va fi iar în gospodărie, vor fi situații în care se vor stabiliza în habitat natural și nu vor fi probleme. În funcție de statistică vom vedea eficiența acestei măsuri. În cazul extragerii, echipa trebuie să aibă siguranța legală că nu va fi persecutată, așa cum cei de la ISU nu sunt luați la rost atunci când pentru a salva o viață taie mașina în trei, în patru, în cinci sau când pompierii intervin și sparg zece ferestre și două uși pentru a salva în caz de incendiu. Zona trebuie asigurată de jandarmi și vor fi proceduri de intervenție complexe”.

În ceea ce privește apariția urșilor în apropierea gospodăriilor din Bistrița, ministrul Mediului a spus că ”din câte cunosc, încă nu se poate compara orașul nici cu Băile Tușnad, nici cu Sinaia, aici aș merge fără doar și poate pe relocare. Nu vorbim de zeci de exemplare care sunt zi de zi în oraș, vorbim de câteva exemplare sau de un singur exemplar care revine de mai multe ori. În aceste situații, cu siguranță relocarea este prima măsură care se poate lua”.

Tanczos Barna crede că evaluarea populației de urs la nivel național trebuie făcută cât mai repede și completată cu cea bazată pe mostre ADN, care va fi finanțată cu bani europeni. ”Aceste cifre ne vor arăta situația reală. Estimările făcute de asociațiile de vânătoare sunt considerate generale, ele tot timpul au fost corectate de studiile de specialitate și este extrem de grav că de ani de zile aceste studii nu s-au făcut. Evaluarea populației de urs după interzicerea vânătorii în 2016 nu s-a mai făcut și nu știm exact unde ne aflăm în momentul de față. Specialiștii spun că, trăind într-un habitat natural perfect, nefiind deranjată de om, această populație crește inevitabil cu 10-15% anual. Este o creștere naturală, normală și omul dacă nu își asumă această responsabilitate de a gestiona populația se ajunge la situația pe care o constatăm astăzi”.

https://www.facebook.com/Mediu.Romania/videos/2671508976488024

4 comentarii

  • Si nu sa discutat cumva cum s-au dat autorizatii pentru constructii pe terenuri unde in mod normal era interzis, ex. Jelna, Sigmir etc ?
    Si va mirat ca se surpa casa, ba ca vine ursul, ba ca vulpea e in cotet… Sau asta nu apartine de mediu…

  • “Tanczos Barna crede că evaluarea populației de urs la nivel național trebuie făcută cât mai repede și completată…”
    Si pana acuma ce naiba ati facut???
    Sunt o gramada de vanatori? Ei sunt doar mascote pentru politicienii care trebuie dusi la cate o partida????
    Curatarea riurilor, nu, proiecte fiabile, nu, problema deseurilor nu, etc
    Ati venit aici sa ne ziceti, ca avem oras frumos si curat…extraordinar!!!!!!!

  • Politicienii prin legislație, agenții economici în cârdășie cu politicienii pentru beneficii materiale substanțiale și ușor obținute, au distrus habitatul nu doar al ursului ci al mai multor specii.
    După ce D-voastră politicienii ați distrus/compromis, acuma protejați animalele în detrimentul siguranței OMULUI.
    Au venit și vin urșii peste și în gospodăriile oamenilor.
    Trebuie să omoare oameni pentru relocarea, eliminarea, extragerea lor?
    Trebuie măsuri luate de astăzi pe mâine, maxim în 24h găsite soluții, rezolvată problema.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.