Social

Ministrul Mediului: Problemă foarte delicată la Colibița. Este inadmisibil

Aflat la Bistrița, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit într-o conferință de presă și despre lucrările care ar trebui să se facă pentru mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, proiect care are finanțare europeană asigurată.

”La Colibița sunt două probleme. Prima problemă este finalizarea procedurii de mediu, unde lucrurile s-au complicat, iar ANPM, APM județean și ministerul caută o soluție. Finanțarea este asigurată, proiectul este depus la Ministerul Fondurilor Europene. La Colibița mai avem o problemă, foarte delicată: Colibița ca localitate trebuie să-și rezolve problema de apă menajeră. Deci este inadmisibil ca un centru turistic de anvergura Colibiței să nu aibă această problemă rezolvată. Avem fonduri europene, venim și anul acesta cu noi sesiuni de depunere la AFM, au fost posibilități de finanțare din PNRR, din ”Anghel Saligny”, din toate sursele posibile și imposibile. Este inacceptabil să existe acest risc ca apele menajere să ajungă în lacul de acumulare fără tratare”, a declarat ministrul Mediului.

El a spus: ”Nu știu cine este primar acolo, sincer, nu știu ce culoare politică. Nu este o chestiune politică, nu este un reproș politic, este un reproș al ministrului Mediului către o localitate din imediata vecinătate a unei acumulări de apă și unde problema nu este rezolvată definitiv”.

Ministrul Mediului a adăugat că este deschisă finanțare prin PNRR și pentru aglomerări sub 2.000 de locuitori.

Legat de regularizarea râului Bistrița în zona Colibița, Tanczos Barna a menționat că ”regularizările de râuri sunt în planul de investiții al Apelor Române, anul acesta avem un buget mai generos și se pot efectua lucrări de regularizare, deci există finanțare pentru SGA Bistrița-Năsăud ca să rezolve problemele”.

Deputatul Bogdan Ivan a afirmat că ”pe partea stângă a lacului Colibița este făcută rețeaua de apă și canalizare, pentru partea dreaptă a lacului a fost un proiect care s-a blocat din cauza a doi proprietari care nu au acceptat ca pe terenurile lor să treacă acea rețea. În Parlament este legea care va clarifica situația exproprierilor în astfel de situații, ca să nu se mai blocheze astfel de proiecte din cauza ifoselor cuiva”.

17 comentarii

  • @Alexandru: numai pentru că Radu Moldovan nu i-a spus care e stânga și care e dreapta nu înseamnă că trebuie să râdem de el

   19
   3
  • Cum sa l goliți vreți sa iasă iarăși la lumina țevile de scurgere de unde bem cu toții apa? Iar de LABĂ ce sa mai …..el e ocupat cu pădurea.

   51
   1
 • Asadar pe partea stanga (daca am inteles eu bine) exista canalizare dar nu exista statie de epurare. Prin urmare , Kaka (mare jucator brazilian , de fotbal …) si pisu , nu asung direct in lacul Colibita , de la fiecare vila (dupa posibilitati!) ci prin canal colector (dupa pricipiul , „unde-i unu nu-i putere”) , ca sa asigure o oarecare continuitate. Halal sa ne fie ! Judet al sarmanilor…

  45
  2
  • După multe bile negre, de data asta ministrul mediului primește o bilă albă. Chiar dacă e etnic maghiar se exprimă mai bine și mai coerent în limba română decât președintele și primul ministru. De politicienii din ograda noastră nici nu mai vorbim. Și încă o bilă albă pentru faptul că i-a tras de urechi pe ai noștri pentru rahatul de la Colibița.
   Și apropo de ai noștri, ca să zică și ei ceva, se trezește Ivan să scape turma. Dar nu prea îi iese.
   Pe lângă gafa cu malul stâng și drept ( aspect care se studiază în clasa generală. Bine că are doctorat…), vine cu o atitudine miștocărescă în încercarea de a salva imaginea consiliului județean și a primarului din Bistrița Bârgăului. Și asta, în loc să își asume in numele celor responsabili, de eșecul total pentru proasta gestionare a perlei turismului de la noi din județ, care până una alta nu are decât statul de stațiune turistică de interes local, la fel că Deda sau Coșna. Potențialul este imens, însă fără autorități capabile sa șlefuiască diamantul, rămâne la nivelul de maneloturism…

   14
 • Deci iar vin ungurii sa ne spuna ce sa facem? E inadmisibil ca un ministru UDMR sa le spuna romanilor ce sa faca. Nu traim in imperiul austro-ungar. Demnitate, romani!

  17
  67
 • Marele gospodar LABĂ, mare împătimit de Turism și VILE la Colibița făcute din salar de “PRIMAR” scuze nu sunt pe numele lui, sunt ale cumnatului. Acesta este Primaru din Loc. Bistrița Bârgăului domnule ministru.

  44
  1
 • Ministrul Mediului habar nu are ce securiști a deranjat prin declarația lui. Va afla curând că tentaculele caracatiței din Colibița depășește granițele județului.

  40
  1
 • Apele menajere pot fi evacuate in lacul Colibita fara nici o tratare.
  Eu cand m am angajat la Leoni si m a trecut la o treapta superioara de salarizare, de la 1300lei la 1650lei pe luna net , exact ca djmneavoadtra, de la 2300 euro la 3350euro net, angajatorul mi a ceruf SA INVAT DIFERENTA dintre surubelnita si patent.
  Acest ministru foloseste niste cuvinte tehnice luate din zbor , zborul clu- bucuresti cu avionul platit de fraieri ca noi!!!
  Conform dex gasim urmatoarele:
  Apele uzate menajere nu pot fi deversate in lacul Colibita fara epurare!
  Exact ca la surubelnita.
  Domnul Ivan se baga si el in seama confundand Stanga si Dreapta asa cum e la boi. Apa curge la vale si stanga e acolo unde nu e mana cu care manci cand esti dreaptaci!!!
  Ecact cum sunteti voi acum amestecati cu aceasta coalitie dreptatostanga!!!

  29
  4
 • Ifosele sunt rasplatite in parlament de guvernul vostru prin nationalizarea terenurilor????
  Aia se cheama japca, practicata folosita de hotzi in vestul salbatic si de comunisti! Voi ce sunteti?

  5
  3
 • Cum domne nu știți cine e primar, po nu sa auzit de LABA și la Bruxelles cel mai bun primar din tara între ghilimelele de rigoare, mai ales în ultimele mandate când sa ocupat numai de administrarea banilor trimiși de „cumnatului Italia și rezultatul este uimitor ce frumos și cu cata inventivitate ia investit, problema mare este ca dispar munți întregi și asta se vede încă de la întrare spre Bistrița Birgaului iar miile de merti cubi sunt la Laba în curte iar oamenii rămân fără lemn de foc de pe un an pe altul asta în condițiile care primăria deține trei utilaje de exploatare forestiera. Despre restul sa-i fie de bine ca e băiat „destept” și sa descurcat săracu! Apropoooo nu vrea domnu ministru sa vadă groapa de gunoi din fundu Bridiresii una din cele mai mari realizări a lui LABĂ,sau păstrăvărie de pe șoimul de unde cetățenii se înfruptat cu păstrăv în fiecare post când e dezlegare la peste ca suntem și religioși din ce f…m mai dam și pe la biserica câte un colacul la o babuta…..

  10
  2
 • Oare Ministru Mediului a aflat de PUZ-urile care vor distrige pădurile din sudul Bistriței respectiv PUZ -urile din Pădurea Codrișor și PUZ-ul Dealul Cocoșu ?
  Dacă nu este timpul să afle și el.

  8
  2
 • Pentru PUZ-uri trebuie sa te bati in sala de sedinte CL si sa fi prezent la dezbateri publice alaturi de ECOLOGISTI si civicii din Bistrita.
  De la caldurica fara asumare nu te asculta nimeni.
  Poti tasta cat vrei o faci degeaba daca nu ai curajul raspunderii.
  Cu 5-10 cetateni implicati nu se poate face lumina.

  1
  12
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.