Actualitate

Ministrul Sănătăţii, aşteptat la Bistriţa. Peste 10.000 de bolnavi oncologici din judeţ vor să audă o veste bună

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este aşteptat la Bistriţa. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Consiliul Judeţean şi Primăria Bistriţa vor să îi prezinte proiectul centrului de radioterapie şi să îl convingă pe demnitar că este nevoie de implicarea Ministerului Sănătăţii pentru dotarea acestuia cu aparatul care să le facă bolnavilor de cancer suferinţa mai uşor de suportat.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a declarat pentru Timp Online că bolile oncologice reprezintă în judeţul nostru a cincea cauză de morbiditate.


„Pe primul loc sunt bolile aparatului circulator, urmează cele ale aparatului digestiv, ale aparatului respirator, traumatismele şi consumul de substanţe din categoria otrăvurilor, iar pe locul cinci vin tumorile maligne. Urmează apoi afecţiunile urogenitale, mentale, etc.  Avem în jur de 10.000-11.000 de pacienţi cu boli oncologie, numărul lor fiind în creştere. Fie real cancerul este mai frecvent, fie metodele noastre de diagnostic sunt mai precise şi putem depista mai bine această boală”, a explicat domnia sa.

În această situaţie, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi-a pregătit propria strategie ca să gestioneze această boală. „Noi îngrijim pacienţii oncologi în spitalul de pe Alba Iulia unde sunt internătirile continue, internările de zi şi îngrijirile paleative. E îmbucurător că am dezvoltat echipa echipa medicală, iar indicele de complexitate a cazurilor a crescut la 1,3, ceea ce denotă că metodele de diagnostic şi terapeutice sunt sofisticate şi caută să atingă protocoalele şi parametri mondiali care se practică la ora actuală. Am crescut de la un indice de complexitate 0,7-0,8 la 1,3 în ultimii ani. Acest lucru înseamnă că diagnosticul este cât mai precis şi mai complex. De aici poate veni tipul de terapie. Dorim o terapie ţintită pe celula canceroasă de un anumit tip. La o judecată simplă nu s-a găsit remediu pentru cancer, însă sunt tipuri vindecabile, iar dacă a fost depistată boală într-un stadiu precoce, la fel, rata de vieţuire e foarte lungă”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

De altfel, Spitalul Judeţean pune la dispoziţia cetăţenilor screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin şi a cancerului mamar. Cei interesaţi trebuie să se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie într-unul din cabinetele din ambulatoriul de specialitate.

„Cancerul de col uterin şi de sân fac ravagii. Suntem unul din judeţele cu drame extraordinar de mari. Întrebarea e de ce să nu se face suficientă educaţie la femei ca să îşi poată depista singure ganglionii şi micile tumorete din sâni, de ce nu se prezintă o dată pe an la un cabinet pe ginecologie?”, a spus dr. Buta.

La secţia de oncologie a SJU Bistriţa-Năsăud, pe lângă îngrijirile specifice şi medicamentoase a fost extinsă şi echipa de îngrijiri.

„Avem pe lângă medici, asistente medicale şi infirmiere preot, asistent social şi psiholog. Îngrijirea unui pacient oncologic este complexă, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic pentru că comunicarea unui diagnostic grav – în mentalul colectiv cancerul e incurabil – schimbă parcursul vieţii pacientului şi a celor din jurul lui. Societatea are obligaţia de susţinere. Am dezvoltat foarte bine această secţie de îngrijiri paleative în care, la un moment dat, terapiile sunt întrerupte, ele nemaiavând drept scop tratarea bolii – şi preluăm pacientul să aibă un confort al vieţii: să nu îl doară, să nu verse, să poată mânca, să poată avea autonomie. E activitate complexă, avem chiar un spital nou construit în sensul acesta, cu rezerve, multe persoane publice ale Bistriţei sfârşind în spital (Saporo şi Jean Pădureanu numărându-se printre pacienţi -n.r.)”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

De la sfârşitul anului trecut dr. Ramona Palalogos (33 de ani) este medicul coordonator al secţiei, iar psihologul ei este Loredana Drăgănescu (37 de ani). Timp Online a stat de vorbă pe larg cu fiecare şi va reveni cu câte un interviu în zilele următoare.

Zilele acestea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa aşteaptă vizita ministrului Sănătăţii căruia îi va fi prezentat ultimul proiect, şi anume dezvoltarea centrului de radioterapie.

„Pe lângă chimioterapia care se face la nivelul spitalului nostru, să completăm cu acest tip de terapeutică venind în ajutorul pacienţilor. Ei sunt nevoiţi să meargă în oraşele universitare, acolo aparatura e limitată, cozile sunt multe, accesul e greu cu alte cuvinte. Eu cred că suntem îndreptăţiţi să instalăm un astfel de aparat. Spitalul Judeţean a dat un teren în incinta spitalului de oncologie pe care se poate construi acest buncăr, Consiliul Judeţean cu Primăria Bistriţa într-un parteneriat semnat au identificat fonduri pentru a construi această clădire. Urmează ca, prin demersurile noastre, Ministerul Sănătăţii să înzestreze cu un aparat această construcţie”, a spus el.

Mai mult, într-un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj şi cu Facultatea de Fizică de la UBB Cluj, se doreşte dezvoltarea la Bistriţa a unui centru de formare a tehnicienilor care să lucreze pe aparate acestea. „În România nu există. Împreună cu universităţii, cu preşedintele CJ, domnul Emil Radu Moldovan, cu domnul director Dorin Stoian de la Comelf – care e sufletul universităţii – am decis acest lucru şi toată lumea e de acord. Zilele acestea, poate chiar vineri, ministrul Sănătăţii să fie la Bistriţa şi să îl putem convinge pentru acest demers al nostru”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

8 comentarii

  • Bun la nivel de iniţiativă, proiectul e lăudabil şi de anvergură.
    La nivel de implantare, e mai complicat.
    Costuri mari.
    Clădirea e doar un cost iniţial, echipamentele şi materialele (izotopii radioactivi) şi apoi derularea tratamentelor, pot costa mult mai mult.
    Plus riscul ca odată tehnicienii formaţi, să o zbughească în U.E sau peste mări în alte ţări unde pentru o muncă echivalentă ar fi plătiţi probabil mult mai bine.
    Dar cine ştie, poate dacă s-ar tăia de la pe la fondurile construcţiilor unor biserici, salarii de preoţi, costuri de evenimente comemorativ inutile…s-ar putea reuşi.
    Oh dar cu profilul persoanelor care propun …cred că e mai greu.

    • …in caz de conflict in zona este posibil, ca doar rugaciunile ,acelor preoti pe care ii tot blamezi , sa-ti salveze pielea…

    • Crezi că un Doamne Ajută evlavios şi repetat te salvează de bombardierul -racheta-drona inamicului care merge la locaţia latitudine x, longitudine y prevăzut să atingă ţinta la momentul z?
      Visaţi în continuare despre salvare şi viaţa de apoi..

    • „Asta ” esti un fel de izotop expirat te pricepi la denigrat pe orce domeniu…daaa cred ca esti un frustat …

  • Şi pentru cei care se bucură de noul boom la nivelul sănătăţii, instalaţii , noi doctori.
    Printre altele …americanii sunt de vină…
    Realocarea trupelor NATO şi noile ameninţări necesita dezvoltarea unor facilităţi moderne medicale de tratare a personalului, în caz de conflict.
    Bistriţa a devenit importantă pentru că e situată bine geografic, are interes militar şi pentru că a avut cine să o reprezinte(nu cred că e neapărat Radu Moldovan, el execută la nivel local, e mai degrabă fostul director SRI George Maior şi actualul ambasador român la Washington mai degrabă în opinia mea).

  • Foarte bine ca exista un proiect pentru dezvoltarea centrului de radioterapie la Bistrita, iar in legatura cu acesta, într-un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj şi cu Facultatea de Fizică de la UBB, se doreşte dezvoltarea unui centru de formare a tehnicienilor care să lucreze pe aceste aparate. Toate bune si frumoase, numai ca aceste demersuri nu trebuie sa ramana in stadiul de „bune intentii”.
    De aceea, la Bistrita este extrem de necesara crearea unui CAMPUS UNIVERSITAR modern adaptat cerintelor invatamantului superior. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate extensiile universitare imprastiate prin oras ar reprezenta intre altele si o stare de spirit pozitiva, creind un plus de vizibilitate si atractivitate, cu influenta asupra tuturor formelor de invatamant . Extensiile universitare inclusiv cea de la Universitatea Tehnica functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Ar fi timpul pentru a pune bazele unui campus modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. O locatie potrivita, aproape de oras dar si de platforma industriala ar putea fi in zona fostului PRODITERM unde au fost dezafectate o serie de intreprinderi. Un prim pas s-ar putea face prin valorificarea cladirilor administrative dezafectate ale unor foste intreprinderi, in jurul carora sa se construiasca viitorul campus. Asta ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.
    A mai existat o intentie de deschidere la Bistriţa a unei extensii in parteneriat cu UMF Târgu Mureş care sa pregăeasca în special asistente medicale.
    Vezi: http://www.timponline.ro/la-bistrita-se-va-infiinta-in-colaborare-cu-umf-targu-mures-un-colegiu-universitar-pentru-asistenti-medicali/

  • Orice dezvoltare, orice imbunatatire adusa sistemului medical din Bistrita este o realizare. Sunt multe pareri pe tema asta cum ca, nu e suficient cat s-a facut, mai trebuie operatii pe inima, hernie sau hemoroizi! Eu spun sa fim multumiti ca unii din concetatenii nostri pot sa faca o operatie la Bistrita, si nu la Cluj sau Mures. Nu suntem de nivelul Clujului sau Muresului dar unele operatii se pot face aici, tot mai complicate si cu succes. A nu se uita ca, orasul Bistrita, judetul Bistrita, sunt printre cele mai mici din tara, atat ca locuitori cat si ca potential. Nu conteaza ca Maior sau Buta, Gheorghe sau Vasile, sprijina unele proiecte aici si ele se concretizeaza. Asta ne-am dori, sa fim tratati aici si nu in Cluj sau Mures ptr ca unele afectiuni ar putea fi tratate bine si aici, cu costuri „logistice” mult mai mici. Cand vine preotul, e prea tarziu….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS