Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o vizită de lucru și a inspectat stadiul lucrărilor la noua aripă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, care se construiește cu bani din PNRR.
”Știam că lucrările sunt avansate, m-am convins pe de-a-ntregul. Este primul spital care va fi finalizat cu fondurile din PNRR. Din cele peste 20 de proiecte aflate în derulare, acesta este cel mai avansat și sunt convins că la termenul acela, jumătatea anului 2026, deja aici se va lucra. Vestea bună este finanțarea de către Ministerul Sănătății pentru ca laboratorul acestui spital să devină unul dintre cele mai moderne din această parte a țării. Laboratorul integrat și complet automatizat va deveni realitate în scurt timp. Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea integrală a acestei investiții, pentru ca pacienții să beneficieze de analize de cea mai bună calitate”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Managerul SCJU Bistrița, Gabriel Lazany, a spus că a fost aprobată înființarea a 15 specialități medicale noi. ”Lucrările avansează cu pași foarte rapizi, dar trebuie să modernizăm spitalul și din punct de vedere medical. Ministrul Sănătății a aprobat propunerea mea de modificare a structurii spitalului, astfel că a fost aprobată înființarea a 15 specialități medicale noi, un lucru foarte important pentru județul Bistrița-Năsăud. În curând vom trece la etapa a doua, cea de angajare a personalului medical, astfel încât în momentul în care investiția va fi finalizată să putem începe efectiv munca. Avem și medici trimiși la specializare în cardiologie intervențională. Personalul va însemna undeva la 60 de medici noi pe toate aceste specialități. 64 de persoane vor face parte din personalul de curățenie pentru noua clădire. Investiția la laborator este de aproximativ 2 milioane de euro, va fi complet automatizat, robotizat. Acest lucru va duce la înjumătățirea timpului în care se dau rezultatele analizelor. Dacă actualele analizoare reușesc să dea rezultatele în 2-3 ore, pe noul sistem automatizat răspunsul va fi într-o oră și jumătate. Acest lucru înseamnă timpi mai scurți de așteptare în UPU, înseamnă intervenție mai promptă pe tratamentul pacientului, plus că se dublează capacitatea de analize realizate”.
Specialități medicale care vor fi nou înființate: Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al pacienților Cardiaci Critici (USTACC) – regim de terapie intensivă, Unitate de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA) – regim de terapie intensivă, Cardiologie intervențională, Chirurgie toracică, Chirurgie și ortopedie pediatrică, Chirurgie vasculară, Chirurgie buco-maxilo-facială, Recuperare medicală cardiovasculară, Recuperare medicală neurologie, Recuperare medicală ortopedie și traumatologie, Îngrijiri paliative, Endocrinologie, Reumatologie, Nefrologie, Centru de Sănătate Mintală cu profil Pediatric (CSMP).
Specialități medicale/sectoare care vor fi dezvoltate/extinse în spital: Hemodializă, Gastroenterologie, Neurochirurgie, Urologie, Chirurgie plastică și reparatorie, Bloc operator centralizat – încă 4 săli de operații, Sală operații hibrid cu Angio-CT pentru cardiologie intervențională.
Proiectul vizează construirea unui nou corp de clădire cu patru etaje, reabilitarea energetică a clădirii existente, modernizarea pavilioanelor actuale, digitalizarea spitalului și dotarea cu aparatură medicală. Investiția se ridică la circa 110 milioane de euro și este finanțată de Ministerul Sănătății prin fondurile din PNRR.
Ministrul Sănătății și oficialitățile locale au participat apoi la inaugurarea festivă a Punctului de Lucru Mureșenii Bârgăului gestionat de Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, o clădire modernă cu două niveluri. Activitatea operativă a acestui punct de ambulanță se va derula în regim permanent, cu un echipaj medical de urgență cu asistent și ambulanță B2 pe tură, completând activitatea de prim ajutor calificat a echipajului de prim ajutor SMURD existent în zonă.
(Material electoral comandat de Partidul Social Democrat – PSD Organizația Județeană Bistrița-Năsăud / Executat de Timp Online SRL – portal Timponline.ro / Codul unic de identificare al mandatarului financiar: 21240002)
Dacă tot exista posibilitatea construirii prin PNRR a unor noi sectii spitalicesti atunci nu trebuia mers pe minima rezistentă prin inghesuirea unei anexe intre blocurile din spatele clădirii actuale a spitalului judetean. Cel mai bine era să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar fi trebuit actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin accesarea de fonduri europene prin PNRR.
65 mii mp la aproape același preț cu ,să zic , 10 – 15 mii mp , cu o firmă italiană , din afara ,,casei ” . Acum înțelegi de ce nu prezenta interes spitalul de care vorbesti , pe Tarpiului ?
Lazany, să RĂMÂNĂ acolo unde-i ACUMA, să TERMINE ce a început!!!!!!
Putea să candideze după ce termina ce a început, să nu-și ABANDONEZE propriul proiect.
ORICÂND va apărea o FUNCȚIE mai mare pentru el, ca și de această dată, va fi dispus să o ABANDONEZE!
Dacă proiectul cu spitalul este CURAT, să-l continuie!
Ori îl ABANDONEZĂ că are BUBE și nu vrea să se SPARGĂ în capul lui??????