Sănătate

Momente speciale la Sanovil. Soția unui reputat psihiatru, sărbătorită la împlinirea a 100 de ani

Managerul grupului Sanovil, medicul Gavrilaș Mureșan, împreună cu personalul de specialitate de la Spitalul de recuperare, i-au cântat Mulți ani să trăiască! și i-au oferit un tort doamnei dr. Elena Emilina Nica, la împlinirea vârstei de 100 de ani, pe care i-a sărbătorit la Bistrița în timp ce face tratamente pentru refacerea antebrațului stâng în urma unei fracturi.

Dr. Elena Emilina Nica, soția fostului șef al Secției de Psihiatrie a Spitalului Județean din Bistrița (care a deținut funcția înainte de dr. Dan Ilieș, și dânsul trecut la cele veșnice), locuiește împreună cu fiica ei, Gilda Raluca Nica, la Brașov. Are o stare de sănătate bună care îi permită chiar să meargă la spectacole și la concerte, însă, în urma unei căzături, și-a fracturat antebrațul stâng. Pentru recuperare, după ce i s-a scos imobilizarea, a ținut neapărat să vină la Bistrița, orașul ei natal.

”Mama e bistrițeancă. Familia ei a stat inițial peste pod, apoi pe str. Cerbului, bunicul a fost în America, a lucrat acolo câțiva ani. A deschis la întoarcere un mic restaurant, a cumpărat o combină. Tatăl meu, dr. Nica, a fost medic de nebuni cum se spunea atunci. A fost un medic foarte conștiincios. Făcea vizite și sâmbăta și duminica. Noi, dacă aveam de plecat până la munte, totdeauna trebuia să-l așteptăm pentru că mai întâi trebuia să facă vizita la spital. Mama și tata au avut o căsnicie lungă cum nu se întâmplă astăzi. Aveau mulți prieteni, în weekend mai ieșeau la verde, mai jucau remy, au trăit o viață mai puțin stresantă decât cea de azi. După moartea lui, am luat-o la mine, la Brașov. A fost foarte bine până a căzut și și-a fracturat mâna. Am mai dus-o la câte un spectacol, la plimbări. Acum însă, după programul de recuperare de la Spitalul Sanovil, își revine. Sâmbătă plecăm la Brașov din nou”, ne-a spus Gilda Raluca Nica, fiica doamnei, absolventă de Relații economice internaționale.

Sărbătorita își spune însă singură povestea cu o coerență de invidiat. ”Eu sunt medic de profesie, internist, am profesat o perioadă, dar am renunțat fiindcă soțul meu mi-a spus că e suficient că vine el târziu. Și-a dorit să fie liniște acasă, masa pregătită. Eu mi-aș fi dorit să continui, dar i-am făcut pe plac. Am avut un bărbat bun împreună cu care am călătorit foarte mult. Îi făcea plăcere să mă vadă elegantă. Am făcut foarte mult sport: schi, patinaj, am mers pe bicicletă, am urcat munții. Am mâncat sănătos pentru că pe vremea aceea se mâncau multe zarzavaturi sănătoase și fructe nemaipomenite. Am ajuns la această vârstă și datorită genei. Tatăl meu a trăit 100 de ani fără șase luni. Noi urma să-l serbăm, dar a făcut o hernie strangulată. Am o fiică foarte bună. Îmi face toate plăcerile. Ne-am mutat de la Bistrița la Brașov. Acolo sunt mai multe posibilități: teatre, concerte simfonice și nouă ne-a plăcut asta totdeauna. Sfatul meu pentru toți este să nu mai stea necăsătoriți, să aibă familii, să aibă copii și să se bucure de ei, să mănânce sănătos, să facă sport și să fie cuminți”.

”Este o onoare pentru noi că avem o pacientă cu vârsta de 100 de ani care a ales să își petreacă aniversarea la noi. Personalul nostru a făcut-o să se simtă ca într-o familie și atunci a avut cadrul necesar să își facă recuperarea și să își petreacă și ziua de naștere frumos. Situația dânsei este foarte bună. Ne simțim onorați că a venit tocmai din Brașov pentru a face recuperarea la Sanovil și îi urăm La mulți ani! ”, a spus dr. Cristian Mureșan.

Etichete

3 comentarii

  • Multă sănătate și bucurii, doamna Nica! Sunteți o binecuvântare pentru Gilda și o bucurie pentru cei care v-am admirat întotdeauna!

    13
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.