Actualitate Politică

Mircea Archiudean: Găsim soluții

(VIDEO) ”Am expus pe larg în programul nostru “Un primar, un oraș și un viitor pentru toți bistrițenii” propunerile de soluţii, grupate în funcţie de disfuncţionalităţile constatate şi a perspectivelor de dezvoltare ale oraşului.

Proiectele grupate în secţiunea “administraţie în slujba cetăţeanului”, “proiecte prioritare” şi proiectele ecologiste sunt explicite şi nu necesită o tratare in extenso. Vom susţine cu argumente suplimentare pachetul “structural”, cel care tratează o categorie de probleme pentru care este necesară implicarea administraţiei locale la un alt nivel.

mircea archiudean poza electorala 16Bistriţa trebuie să depăşească situaţia actuală în care municipalitatea nu se implică deloc în rezolvarea unor probleme ridicate de cetăţeni sau se limitează la participarea mai mult formală în cadrul unor srtucturi care şi-au dovedit ineficiența. Situaţia gestionarii deşeurilor, a mirosurilor emanate de staţia de tratare, a râului Bistriţa sunt doar câteva exemple. Sunt probleme care chiar dacă depăşesc din punct de vedere teritorial sau legal strict legal zona de atribuţii directe a Primariei Bistriţa afectează în mod direct cetăţenii oraşului.

Proiectele de dezvoltare pe termen lung a orașului cât si rezolvarea unei părți din problemele ridicate de cetăţenii oraşului necesită implicare din partea administrației locale și o abordare diferită față de situația actuală. În acest sens propun:

1. Crearea unei Asociaţiei “Zona Metropolitană” în care pe lângă Bistriţa să intre toate comunele învecinate municipiului.

2. Ieşirea din ADI Deşeuri şi gestionarea deşeurilor la nivelul municipiului Bistriţa.

3. Înfiinţarea Asociaţiei “Sănătatea Bistriţa” în vederea susţinerii activităţii Spitalului Judeţean şi a unor programe de sănătate în localităţile aparţinătoare şi în şcoli.

4. Delegarea gestiunii unor servicii publice şi furnizarea unor servicii noi prin colaborarea şi susţinerea activităţii unor ONG-uri sau implicarea cultelor religioase în domenii ca: asistenta socială, protecţia copilului, sprijinirea categoriilor defavorizate, gestionarea situaţiei câinilor comunitari, etc.

– Material comandat de PER BN (cod unic de identificare, atribuit de AEP: 21160076) realizat de PFA Stejerean Vasile –

Trebuie să fim conştienţi că este în interesul bistriţenilor ca municipalitatea să se implice activ în organizarea teritoriului din jurul Bistriţei. Toate localităţile din jurul Bistriţei s-au format şi au gravitat de sute de ani în jurul oraşului. Arcalia, Budacul de Jos, Crainimatul, Dorolea, Dumitra, Livezile, Monariu, Petrișul, Jelna, Sarațelul sau Tărpiul făcea parte din Ţinutul Nosa şi sunt şi astăzi strâns legate din punct de vedere economic, social şi bineînţeles din punct de vedere al gestionarii problemelor de mediu, de Bistriţa. Comunităţile din jur sunt prezente în viaţa de zi cu zi a oraşului şi oraşul trebuie să îşi asume rolul de principal organizator al dezvoltării viitoare.

Proiectul viitoarei centuri ocolitoare a Bistriţei trebuie gândit şi dezvoltat într-un asemenea cadru. Sau, ca să dăm un alt exemplu, pe o rază de 10 kilometri în jurul Primăriei Bistriţa se construieşte un cartier rezidenţial, pe dealul Jenei și se dezvolta o groapă de gunoi pe Dealul Budacului. Pe raza aceleiasi comune, Budacu de Jos la mai puţin de 10 minute de mers cu maşina din centrul oraşului se afla câteva monumente de arhitectură aparţinând patrimoniului naţional dar şi cea mai nouă şi mai modernă sala de sport din judeţ. Nu putem spune ca lucrurile acestea ne sunt indiferente și nu au legatură cu dezvoltarea orașului. Bistriţa nu poate funcţiona mai bine făcând în continuare abstracţie de ce se intampla in jurul nostrum, de resursele care ne înconjoară sau de sursa problemelor noastre.

Bistriţa nu poate să dezvolte proiecte de anvergură care privesc dezvoltarea pe termen lung a oraşului dacă nu înţelegem faptul că nu suntem singuri, izolaţi pe o insulă. Fie că vorbim de infrastructură (drumuri, utilităţi, turistică) fie că vorbim de transport public, dezvoltare economică, agrement sau programe de turism. Împreună cu comunităţile din jur putem să ne gestionăm mai bine dezvoltarea viitoare. Trebuie să ne asumăm acest lucru și să trecem de la vorbe la fapte.

Toate aceste chestiuni, pot şi trebuie să fie abordate în cadrul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitara şi trebuie să acţionăm acum.
Suntem singurul municipiul reşedinţa de judeţ din Regiunea de Nord-Vest care nu are o zonă metropolitană şi consecinţele în materie de dezvoltare locală deja se văd. Dacă în continuare nu vom face nimic în acest sens Bistriţa va rămâne un satelit al aglomerărilor urbane dinamice din regiune, un oraş dormitor în care tinerii se vor întoarce din când în când să-şi viziteze părinţii.

Ne vom referi în finalul prezentării programului pentru Bistriţa şi la cea de-a doua propunere din lista de mai sus.

Având în vedere experienţa ultimilor trei ani în materie de gestionare a deşeurilor la nivelul municipiului concluzia care se impune este aceea că singura soluţie pentru asigurarea unei bune gestionari a problematicii deşeurilor este ieşirea municipiului Bistrița din asociaţia de dezvoltare intercomunitara care se ocupă cu colectarea şi transportul deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Nu vom relua toate deficienţele constatate în prestarea serviciului de colectare şi transport a deşeurilor. Ele sunt cunoscute şi au fost îndelung dezbătute în timp începând cu mizeria vizibilă în unele puncte din oraş, cu mirosurile asociate şi riscurile pentru sănătatea publică şi până la inflexibilitatea furnizorului de servicii la cererile de îmbunătăţire a serviciului sau lipsa colectării selective.

Problema de fond cu care ne confruntăm în momentul de faţă este aceea că municipiul nu are nicio autoritate în fata prestatorului de servicii şi în consecinţă nu are nicio posibilitate real de a impune un anumit nivel calitativ serviciului sau de a negocia tarifele. Cuvântul primarului Bistriței în ADI Deşeuri este diluat până la dispariţie într-un for de decizie cu mai mult de 60 membri care nu sunt interesaţi de problemele prestării serviciului de salubritate în municipiu. În consecinţă nimeni, nu va pune presiune pe furnizorul de servicii pentru a-şi îmbunătăţi prestaţia în Bistriţa, pentru a-şi reduce tarifele sau pentru a colecta selectiv. Ieşirea din respectiva asociaţie este posibilă şi necesară municipalitatea trebuind să facă toate demersurile în acest sens. Chiar dacă acest lucru ar însemna în final un proces sau plată unor compensaţii, acestea vor fi în final substanţial mai mici decât costurile care rezultă din amânarea unei decizii în acest sens şi toate aceste costuri vor fi integral suportate în final de cetăţenii Bistriţei. Trebuie sa repunem lucrurile în ordinea lor firească.

Îmi propun ca în eventualitatea obţinerii mandatului de primar să facem în Bistriţa o administraţie orientată înspre priorităţile cetăţeanului şi creşterea calităţii serviciilor publice. Bistrița trebuie să fie un oraș dezvoltat complex şi adaptat vremurilor pe care le trăim pe toate planurile care să asigure o calitate ridicată a vieţii din punct de vedere al mediului, al serviciilor şi a oportunităţilor pe care le oferă cetăţenilor săi”

Ing. Mircea Archiudean, candidat PER la Primăria Bistrița

(PE)

14 comentarii

  • Domnul Archiudean candideaza pentru functia de primar al Bistritei , sau pentru functia de Stelian Dolha? Incerc sa ma dumiresc. Sau domnul Dolha este cumva primul in sondaje si dvs. al doilea si atunci ati pus tunurile pe el ? De unde toata furia asta ? Sau mai bine spus PER -ul il vrea cu orice pret inca patru ani pe actualul primar? Are ceva datorii morale la rosii domnul Toniuc?

    • Nu numai morale! E demult cu arme si munitii la PSD. Doar nu crezi ca ajungi director in consiliu judetean altfel.

    • Toti POLITRUCII sunt niste mincinosi.Nu conteaza apartenenta politica.Timpul , ne-a aratat de fiecare data , ca am votat imporiva noastra de fiecare data cand i-am creditat si cand am crezut ca vor face ceva pentru noi.
      Acesti indivizi sunt ca vinul nefermentat , cu trecerea timpului nu se transforma in ceva de valoare, se transforma doar in OTZET.

    • POLITRÚC, politruci, s. m. Instructor, îndrumător politic în armata sovietică. ♦ (Depr.) Activist politic. – Din rus. politruk.

    • Oare despre ce vorbiti? Ce-are Dolha cu prefectura sau cu articolul? Ce-are articolul cu sustinerea actulalului primar? Inteleg din cele expuse ca gestiunea deseurilor e deficitara si ca suntem singurul oras fara zona Metropolitana.

  • Toti contracandidatii lui dolha sunt pesedishti. Dupa intelepciunea lui , ce a expus-o ieri , ar trebui sa se retraga toti candidatii, ca sa poata pierde dansul elegant doar la 1000 de voturi fata de cretzu zedong.
    Domnul dolha ar dori sa candideze singur, un concept comunist .Adica daca nu esti pesedist sau penelist sa nu ai dreptul sa candidezi. Tovarasu’ dolha oare de ce nu ai ramas mata cu pesedeu’ , daca tot ai idei din astea DEMOCRATICE.
    Cum poti cu 5 zile inainte de alegeri , sa accepti ca ai pierdut??? Si in acelasi timp sa cauti vinovati .

  • Consultantul de imagine trebuia sa va consilieze inainte de conferinta de presa si sa va explice ca nu e bine sa faci declaratii cand esti nervos si suparat.

  • ARTICOL – ” Mircea Archiudean: Găsim soluții ” ….UNDE GASITI SOLUTII ???
    La restaurantul Metropolis … impreuna cu primarul Cretu ???
    Sa credem, ca se repeta manevra ?

    • Maxinuț gin Sângeorz iar ești bosumflat? Te-o pus prietenii tăi pe locul 9 și nu te-o mai băgat nime’ în seamă la restaurantul Metropolis? Ce să faci! Neamurile ți le dă Dumnezeu dar prietenii ți-i alegi singur. Las căi bine și așa că ai găsit soluția să rămâi și tu cu niște bănuți din politică. Gospodar, gospodar!

  • ” Situaţia gestionarii deşeurilor, a mirosurilor emanate de staţia de tratare, a râului Bistriţa sunt doar câteva exemple. ”
    Sa intelegem ca mirosurile trebuie gestionate si nu eradicate ?

    • Situația gestionarii deșeurilor, VIRGULA (situația) mirosurilor emanate de stația de tratare VIRGULA (situația) râului Bistrița …. Tara de grămătici si epistemologi fandosiți. Atât ați găsit de spus? Și dacă era vorba de gestionarea mirosurilor care era problema? Eradicarea in măsura posibilului este o măsura de gestionare a unei situații. Credeți ca domnul Archiudean se gândea să-l îmbutelieze ca să ajungă la toată lumea? Problema de fond pe care dl. Archiudean a abordat-o era faptul că municipalitatea trebuie să se implice. Cât despre eradicare … , înțelege fiecare cât poate. Ia vedeți ce pricepeți din asta: „The solution to pollution is dilution”, is a dictum which summarizes a traditional approach to pollution management whereby sufficiently diluted pollution is not harmful.

    • YES,amin!
      Am inteles ca tu ai scris iar Archiudean a semnat,bine si asa.

  • Dacă liberalii sunt campioni în ceva, acest ceva este capacitatea lor fantastică de a găsi alibiuri pentru eșec.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS