Timp de gândire

Mircea Seleușan: Concursul de directori, în faza epilogului de… telenovelă

De un timp încoace e tot mai evident fiasco-ul nemaipomenitului concurs de selectare a managerilor din școlile patriei. Bieții directori, aflați în funcție și obligați să treacă prin „furcile caudine” ale întrebărilor vizând importanța „măgarului” sau a „tălpii” la pantof etc. Apoi pregătirea veșnicului dosar „de cadre”, cât mai dodoluț cu putință, „ca să faci puncte” – se spune. Interviul e iarăși un „joc” de 6 din 49 ! Răspunsul și interpretarea, matematic vorbind, fiind cât se poate de „variabile”. Acum mai urmează…18 noiembrie – afișarea rezultatelor concursului; 21-23 noiembrie – depunerea contestațiilor; 24 noiembrie-9 decembrie – soluționarea contestațiilor și în fine 16 decembrie – validarea în CA al ISJ a rezultatelor finale. Simplu: 3 luni de stres, de seism în viața școlii și de dureroase incertitudini!

Județul Bistrița-Năsăud nici nu stă așa de rău cu 41,23% posturi neocupate, față de Gorj, Dâmbovița, Mehedinți, Vaslui ș.a. Persistă întrebările: Cui a folosit această brambureală din învățământ? Acum, în mijlocul semestrului I? Cine a avut de câștigat? Cine suportă cheltuielile, cred, de ordinul milioanelor, la nivel național? Nu era mult mai simplu și mai adevărat să se fi recurs cum am propus noi, DASCĂLII XXI, să se facă ALEGERI libere, individuale și secrete, în fiecare școală pentru stabilirea corectă a viitorului DIRECTOR pentru următorii 4 ani ?! Nu costa nimic. Totul se întâmpla într-o singură zi. Participa tot personalul din școală + președintele comitetului de părinți, cel al elevilor și reprezentantul organelor locale. Observator era inspectorul de sector din partea ISJ. A doua zi se putea încheia și contractul de muncă cu noul manager al unității de învățământ. Acțiune simplă cu rezultat clar, la vedere, nu ca minunea de acum, „plăcintă moroșană” întinsă pe 3 luni!

Răul însă continuă. La ora aceasta, dintre directorii, ne-directori – adică cei RESPINȘI, nu judecăm acum „de ce” – se remarcă trei tipuri de „personaje”. Primul, cel „lacrimogen”. Evident. I s-a făcut o nedreptate. Plânge pe umărul tuturor celor întâlniți și așteaptă, ca mielul la tăiere, deznodământul. Al doilea, cel ce mimează indiferența: „să mă schimbe”, „tot nu mă mai interesează nimic!” Și chiar așa și face. Semnează actele curente și pleacă…dacă se poate în străinătate, să se limpezească la minte. Al treilea, cel mai periculos: răzbunător, dictatorial! Dacă e vorba de „directoare” atunci să te ții! Se urlă, se strigă, se bate toba războiului ! Zici că am revenit în epoca matriarhatului timpuriu sau, mai aproape de vremile noastre, o revezi în pelicula lui Maxim Gorki, pe eroina Natașa cu AKM-ul pe piept, înaintând victorioasă pe tancul sovietic ! Tot obviously of course, panica cuprinde dăscălimea și-i vezi pe toți dispărând pe unde pot. Același principiu, de pe vremea tovarășului de jalnică amintire: „îmi place, să se întâmple, dar nu mă bag, că-i mai bine!”. Trist și necinstit. De două ori.

După 41 de ani de muncă cred că Omul face funcția, nu funcția pe Om! Toți acești actuali NE-DIRECTORI ar fi trebuit până acum să-și prezinte DEMISIA! Simpla lor prezență în direcțiune deranjează și perturbă viața normală a școlii, câtă mai este! Asta înseamnă demnitate și mândrie profesională…

Al doilea aspect, necunoscut de majoritatea colegilor: actualii NE-DIRECTORI nu mai pot ocupa această funcție, după data de 9 decembrie. Scrie clar, legal și logic în OM 5080/31.08.2016 – art.24, 1, lit.b. Funcția poate fi ocupată fie de un director proaspăt reușit la concurs, fără loc, cu detașare, la solicitarea CA al U.I., fie de un cadru didactic din școală, ce întrunește condițiile de pregătire profesională și de vechime, tot la propunere CA. Va primi delegație din partea inspectoratului școlar, până la concursul din vara anului 2017. Profit de ocazie să insist ca măcar acum să se recurgă la ALEGERI!

Rog Inspectoratul Școlar Județean, personal pe d-na Camelia Tabără să clarifice public toate aceste chestiuni. Să liniștească apele și să numească, acolo unde se poate, alte persoane comptente. Fără partipriuri politice sau altfel de interese. E timpul ca această penibilă telenovelă din școli să înceteze!

Prof. Mircea Seleușan, reprezentant al grupului național de inițiativă DASCĂLII XXI – Noua Școală

15 comentarii

  • Cea ce este necesar se afla undeva la mijloc. Nu se poate contesta ca pe post de manager scoala trebuie mai multe talente si mai multa stinta in administratie, management si conducerea omenilor.
    Ca sa nu fi ales un nepriceput sau unul politic trebuie sa exista un fel de examen professional dat, ori prin cursuri de specializare, ori prin teste ori prin diploma. Fara calificare poate fi ales oricine comod la omeni care voteaza. Mai departe oricum este foarte chestionabil daca chiar este nevoie ca profesori sau directori in fiecare ani trebuie supus unui sistem de teste si probe. Nici doctori nu dau examene anual ca sa mentine locul si calificare.
    Aveti dreptate ca circul de anul asta este cam exagerat de prelungit si complicat, probabil din vointa birocratiilor sa le arata directoriilor cine este stapinul. Iar banuiesc nimeni nu negeaza ca pozitiile trebuiesc ocupate de omeni calificati si testati INAINTE, nu in repetate ori si nu dupa bunul plac.
    Iar idea in sine ca un functionar sau director de la o scoala trebuie „ales” prin vot este o intelegere gresita a sistemului care duce la haos. Din asta avem destul deja in administratia publica.
    Sistemul trebuie de-politizat si de acea oricare selectie in afara unei sistem de calificare nu duce la rezultate dorite.

  • Cui a folosit această abrambureală din învățământ? În nici un caz abramburiților. Abramburiții fug ca de foc de concursuri! De ce să nu menținem în continuare politizarea școlii bistrițene? De ce să nu fie directorii instrumente ale puterii? De ce să nu mai fie numiți de Securitate sau cum s-o mai fi numind acuma respectiva verigă a Sistemului? Hai să-i condamnăm mai departe pe elevi ca să termine o școală fără să învețe nimic. De acord, abramburiților? Votați PSD și o să fie iar ca înainte. Sau, cum se spunea acum câțiva ani la Bistrița: La noi cine fură cel mai mult, este socotit cel mai bun.

    • Tot acest concurs e o mascarada a „emanatilor” de la guvernare, vor doar sa faca loc pentru „apoliticii” lor. Se merge pe principiul „ai nostri sunt mai apolitici decat si lor”.

  • Ați uitat o categorie: Intangibilii-directorii care au luat concursul ,,cumva” si acum bat cu pumnul in masa-,, vedeți voi 4 ani ca sunt cu Concurs!!!”

  • Voyons-donc!!

    oyons-donc!!! Un ”Prof. ” (ancien inspecteur nommé …sur quelles compétences on ne le sait pas, très probablement liens politiques, amitié, petits cadeaux sous la table, drink-parties, etc… etc) qui pense qu’un directeur devrait être élu sur le post!!

    De plus, il croit ni moins, ni plus, que la qualité ceci-dit humaine devrait passer avant les compétences nécessaires pour faire l’administration professionnelle d’une École!!!

    Humain voulant dire dans ce cas, corrompu.

    Je l’imagine dans le poste parlant aux employés ….Mr, Mme je sais que tu ne fais pas ton travail…(éduquer, apprendre les élèves, agir comme un pédagogue), mais parce que tu m’as voté et je suis Humain , je vais fermer doucement (et insouciant mes yeux.)…aux prochaines éléctions, tu seras de mon côté..et j’attends de toi de me réélire….

    Ces Exemplaires qui ont trop facilement le droit à la parole au public…dans la société roumaine.

    Ils sortent d’où??

    De cavernes préhistoriques… ??

    Ils pensent que manger, boire, être chum-chum et généreux (bien évidemment du budget public) avec un ou plusieurs de ses amis, leur donne le droit, de s’occuper de bien-etre des enfants d’une Société????

    • Salut, bobor,
      Il y a donc un petit bobo à Bistritz? Alors il faut le résoudre vite, car Bistritz signifie, en l’occurrence, vite, comme bistrot ou bistroquet.
      Encore, bobor:
      Et sur le susdit registre,
      Sans hésiter comme un âne,
      À mon nom si terne et bistre
      J’ajoute: Séléouchane.

  • Autrement dit, je ne vois pas pourquoi les professeurs ne devraient pas être évalués sur des compétences réels d’administrer un budget, d’organiser une communauté, de s’impliquer dans cette communauté…même si le processus de sélection pourra prendre deux ans ou dix, c’est toujours mieux d’avoir des gens qui savent quoi faire…

  • Pai dl Seleusan a fost numit, pentru extrema sa competenta si harnicie,inspector. A fost deplorabil si nici macar jalnic, doar „jalnicut” in aceasta postura. Si cu pumn tare pentru dat in masa la comanda cui era atunci deasupra sa. As pune pariu ca daca era sa se puna directori pe propuneri, sustineri si voturile colegilorl nu s-ar fi dat in laturi. Da’ la concurs…nu e destul de demn, de transparent, destul de elocvent pentru dansul. N-o fi grozava metodologia, dar au fost toti in aceeasi oala, au trecut toti prin aceleasi dificultati. Si daca nu au luat toti examenul, abia asa e normal. Stiti…curba lui Gauss? Iar cu bulversarea din scoli, hai sa fim seriosi, prea credem calumea e plina de tipi de neinlocuit. Dar toti putem fi inlocuiti. Chiar si cu unii mai competenti si mai curajosi, caci s-au supus unui concurs. Bravo lor si succes.

  • Cand au dat inspectorii concurs nu au fost tehnocratii.Nu a fost atata disputa.Cred ca stiati ca era un program in derulare cu concursul numai ca se tot amana.

  • Este recenta comandă dată învățământului național de către Ecaterina Andronescu. Școala dorește să se ridice de la pământ, de acolo de unde a culcat-o ea. Vă reamintesc: Abramburica a desființat, printre altele, școlile profesionale – că doar nu suntem aici în Germania – și a propus în premieră mondială studenți fără bacalaureat, ca să poată râde de noi și Burkina Fasso.
    Să-i observăm acum pe abramburiții școlii bistrițene:
    1. Toți afișează ambiția controlului total.
    2. Simpatizează cu Victor Ponta: băiatule, ei te-au prins copiind așa că noi te punem șeful clasei. – De ce? – Deoarece tu ne reprezinți pe noi, victoriosule.
    3. Merg cu plăcere la școlile din care elevii fug văzând cu ochii.
    4. Conduc învățământul bistrițean la faliment și nouă ne spun că îl înalță.
    5. În fond, abramburiții școlii bistrițene reprezintă sistemul.

    Bistrițeni! Când școlile dv. suferă de abramburită, strigați-le: La loc comanda!

  • Permiteti-mi va rog cateva scurte remarci:
    1. Da. Am fost 3 ani inspector scolar. Da a fost o numire, nu neaparat politica. Nu eram si nici azi nu sunt membru de partid. Eu zic ca am facut multe lucruri bune. Asa considera marea majoritate a colegilor mei. Da cred ca profesional sunt bine pregatit dovada ca am format mai multe generatii de profesori . Am facut printre altele un stagiu de pregatire la CLA de la Besancon in Franta…In fine cand s-a schimbat „stapanirea” mi-am dat public DEMISIA si m-am intors la catedra…unde lucrez si in prezent. Respect pe toata lumea. Pretind respect. De unde…
    2. Sunteti niste lichele lase ce latrati de dupa gardul anonimatului. Sa va fie rusine!
    3. Daca aveti ceva de spus declinati-va identitatea! Aratati-mi ce am gresit si fiti convinsi ca daca e vreo greseala, caut sa o indrept si-mi cer pe loc scuzele de rigoare.
    4 . Monsieur Bobor laissez de cote la langue francaise. Ce n’est pas pour vous! Vous avez beaucoup a piocher pour aboutir a un niveau usuel de la langue de Moliere. Pour votre message je n’hesite pas a vous donner une note de 3/trois/ . Allez, au travail monsieur!
    5. Insist: singura certitudine ca ne vom debarasa definitiv de trecut este ALEGEREA tuturor conducatorilor, prin VOT SECRET, INDIVIDUAL la care participa toti cei implicati…Nu noi am inventat roata! Aduceti-va aminte singurele alegeri democratice din anii 90! Cat au fost de benefice! Ce drepturi aveam atunci …/ al 13 lea salar, pensia 80% din venit, titlul platit de prof. emerit s.a./ Azi nu mai avem nimic din toate acestea…E falsa teza cu concusul, pentru a vedea „cat de pregatit e candidatul” …Totul se poate invata daca este bunavointa! In fisa postului se pot cere si competente din dom. Adm . Si Financiar cont. Etc. Numai sa se vrea!
    6. Este ultima data cand mai raspund la asemenea comentarii…anonime! Rog conducerea ziarului sa ceara obligatoriu identitatea celor ce doresc sa comenteze.
    7.Multumesc sutelor de colegi care m-au contactat si m-au incurajat sa continuam pe aceasta linie pana la inchiderea definitiva a acestui capitol dureros din istoria scolii romanesti. Va multumesc frumos. Ma bucur ca suntem atat de multi!

    • Et maintenant, on va procéder au corrigé de la version: Monsieur Bobor, laissez de côté la langue française. Ce n’est pas pour vous! Vous avez beaucoup à piocher pour aboutir à un niveau usuel de la langue de Molière. Pour vôtre message je n’hésite pas à vous donner une note de 3/trois/. Allez, au travail monsieur! Sellez huche, âne!

    • J’ai fait mon stage dans une école buissonnière. Donc, au château de farine, c’était la baise en son. Là, une jeune fille bisontine criait chaque fois lorsque je la possédais: Sellez huche, âne! Sellez huche, âne!

    • 4.
      Mr Le’ Proffeseur’

      Fassiez attention aux nuances,
      Moi, Je m’en vais travailler.
      Vous, Vous allez au travail.
      Voulant dire,
      Faire la présence.

      Hein,
      Vous avez été nommé
      Semble-t-il ,
      Pour avoir ‘tweeté’

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS