Scriitorul Andrei Moldovan, consilier judeţean PDL şi membru în colectivul redacţional al revistei Mişcarea Literară, a declarat că revistele literare au viitor, însă „peisajul se schimbă”.
„În contextul acesta în care avem internet, reviste electronice, în care avem literatură pe reţelele literare, revistele tipărite îşi au locul lor. Mi se pare un lucru important atât pentru reviste, cât şi pentru cărţi la urma urmei. Contextul schimbat presupune nişte mutaţii, iar aceste mutaţii dacă se fac – însă cei care conduc aceste reviste, de obicei sunt conservatori – atunci e un câştig atât pentru varianta online, cât şi tipărită. Varianta online e mai accesibilă, cea tipărită presupune mai multă exigenţă. Mişcarea Literară a fost o revistă a lui Liviu Rebreanu înfiinţată în 1925. E o chestiune de continuitate, o ambiţie a cercurilor scriitoriceşti bistriţene de a continua o tradiţie rebreniană în publicistică. Eu spun că tradiţia e bine continuată, deşi formatul este diferit. Rubricatura merge în această tradiţie încercând să promoveze într-un context mai larg, naţional, şi valorile judeţului Bistriţa-Năsăud”, a spus Andrei Moldovan.
Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, scriitorul Ioan Pintea, care este şi redactor-şef al revistei, a spus că are o nemulţumire legată de acest periodic. „Eu aş vrea să fie mai deschisă către scriitorii tineri. Deja revista are un statut, e recunoscută de scriitorii din ţară, de criticii literari, dar trebuie să atragă scriitorii tineri, de mare valoare, în paginile ei. E un lucru important şi necesar pentru Mişcarea Literară. Există scriitori tineri de mare valoare al căror nume circulă în revistele literare din România, dar mai puţin în Mişcarea Literară. Sunt autori care au publicat cărţi importante şi eu aş dori să-i atragem şi în paginile Mişcării Literare. Sunt scriitori care s-au născut aici şi vorbim despre autori importanţi. Poate că unii nici nu au vrut să fie profeţi în ţara lor, dar va trebui să găsim o modalitate să-i curtăm să-i atragem spre Mişcarea Literară fiindcă această revistă va trebui să fie dusă de cineva mai departe. E bine ca acest mesaj să fie înţeles şi de scriitorii tineri, dar şi redacţia Mişcării Literare va trebui să facă eforturi în această direcţie”, a spus Ioan Pintea.
Scriitoarea Ioana Bradea susţine însă că generaţia ei nu mai crede în reviste literare tipărite. „Mie mi se pare că nu prea mai au viitor revistele literare tipărite. Părerea mea este că sunt destinate eşecului fiindcă foarte puţină lume le cumpără. E o cheltuială inutilă cu tipăriturile. Eu, cel puţin, din ce ştiu de la colegii mei de generaţie, foarte puţini mai citesc. Accentul ar trebui să cadă pe online de acum încolo. Se ştie care sunt numele care apar în Mişcarea Literară. Cumva mi se pare că e un fapt general acceptat. Cred că nici tinerii scriitori nu îşi fac un scop din a apărea în Mişcarea Literară. Acum, fără supărare, pare un pic prăfuită şi nu e un obiectiv de atins pentru tinerii scriitori. Nu e o chestiune de laudă să apari în Mişcarea Literară, cum se întâmplă în cazul altor reviste. Mi se pare că internetul e o unealtă care funcţionează foarte bine şi în ceea ce priveşte posibilităţile scriitorilor de investiţie, şi în ce priveşte capacităţile publicului de a accepta noile media. Nici scriitorii nu se mai promovează exclusiv prin reviste tipărite. Au trecut pe internet. Foarte mulţi au bloguri şi se manifestă online şi inclusiv cititorii s-au mutat cumva în spaţiul online”, a declarat Ioana Bradea.
Mişcarea Literară a fost fondată de Liviu Rebreanu. Acum ea apare trimestrial sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Redacţia e formată din Olimpiu Nuşfelean (director), Ioan Pintea (redactor şef), Virgil Raţiu (secretar de redacţie) şi Andrei Moldovan. De marketing se ocupă Alexandru Câţcăuan, directul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa. Apariţiile iniţiale ale revistei au fost sprijinite de Casa de Cultură a Sindicatelor şi S.C. Aletheia Bistriţa. Acum ea e finanţată de la bugetul CJ.
Buna seara! Se poate sa mi se publice si mie un material in revista dv.?