Actualitate

Camelia Tabără: Şcolile judeţului au nevoie de tot mai puţini profesori, dar titularii sunt protejaţi

Scăderea cu 1300 a numărului de elevi face ca în şcolile judeţului să fie nevoie de tot mai puţini profesori. Inspectorul general Camelia Tabără le-a atras atenţia directorilor de şcoli să nu prevadă catedre pentru clase cu foarte puţini elevi. Ea a amintit totuşi că sistemul de învăţământ protejează titularii şi că aceştia au prioritate chiar dacă li se reduce postul actual.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a spus directorilor de şcoli din judeţ că deocamdată nu se ştie dacă în anul şcolar viitor vor fi la fel de multe norme (posturi -n.r.) didactice ca şi în cel actual.

„Din punctul meu de vedere, sigur vor fi mai puţine fiindcă avem cu 1300 de elevi mai puţin. Sunt multe primării care şi-au asumat prin Hotărâre de Consiliu Local susţinerea financiară a diferenţei acolo unde ea apare. Cei care nu aveţi o asemenea HCL să nu vă faceţi socoteala pe nicio formaţiune de studiu sub limita legii care spune aşa: preşcolar – minim 10/normă, primar minim 12/normă, gimnazial minim 12, liceal minim 15, postliceal minim 15. Se poate coborî sub această limită minimă dacă este de acord şi Consiliul de Administraţie al ISJ în luna septembrie 2014, cu condiţia încadrării în finanţarea pe elev. Altfel, dacă nu se identifică sursa de finanţare, nimeni nu vă va da niciun acord”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a atras atenţia că şi reţeaua şcolară de minorităţi pune şi ea probleme întrucât numărul de copii este mic, însă a anunţat că CA al ISJ va găsi o soluţie. „Noi mergem cu propunerea de minim 7 copii/normă didactică ca să fie susţinută şi justificată prin finanţarea pe elev. Dacă ne ducem mai jos, nu avem de unde susţine”, a spus Camelia Tabără.

Ea le-a sugerat pe directori să facă proiecţia catedrelor „pe varianta cea mai strânsă”. „Dacă există susţinerea financiară, putem la fel de bine să relaxăm lucrurile în toamnă. O clasă despre care am spus că intră în simultan, dacă vedem că sunt bani, nicio problemă, o relaxăm şi o desfacem. Ştim cu toţii: numărul de copii scade. Este clar că numărul de ore şi de catedre va scădea corespunzător, dar titularii sistemului sunt protejaţi în toată metodologia. Din februarie şi până în septembrie, în oricare etapă de mobilitate, ei sunt primii care aleg. De exemplu, profesorii de la Şcoala Generală nr. 2 Bistriţa au intrat în restrângere de activitate. În septembrie îşi găsiseră şcoli în Bistriţa în care să predea, ceea ce înseamnă că, pentru titulari nu sunt probleme”, a spus inspectorul general.

Inspectorul de resurse umane Dorel Cosic a spus, la rândul lui, că a apărut noua metodologie de mişcare a cadrelor didactice pentru anul şcolar 2014-2015 care aduce unele modificări. El le-a sugerat directorilor să o studieze cu atenţie fiindcă există unele noutăţi de care trebuie să se ţină cont.

2 comentarii

  • prea multi profesori? cum se face ca in unele sate, putinii profesori care exista sunt obligati sa predea materii care nu intra in specialitatea lor (de ex. un profesor de en/ro sa predea franceza), doar ca sa nu fie angajati alti profesori? sunt sigura ca inspectorii care ajung acolo ignora problema, altfel treaba asta nu ar fi durat (si dureaza) ani. faceti-ma sa inteleg de ce.

  • Da titulari sunt protejati care au o anumita culoare politica, iar cei care nu au, sunt hatuiti de doamna Tabara si le sugereaza ca ar fi bine sa-si caute de lucru in alta parte.
    Acesta este adevarul nu sustine competenta mai degraba incompetenta daca sunt angrenati politic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS