Social

IPS Mitropolit Andrei, la Blăjenii de Jos. Cine a primit Crucea Transilvană

ACTUALIZARE În duminica a 4-a din Postul Paștilor (18 martie), IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Blăjenii de Jos, comuna Șintereag, la 25 de ani de la ultima vizită a unui arhiereu în parohie.

IPS Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioşi să se roage şi să postească asemenea Sfântului Ioan Scărarul: „Necazurile se rezolvă cu rugăciune, cu credinţă şi cu post. Şi demonstraţia concretă a acestui adevăr o face Sfânta Evanghelie de astăzi. Întâi de toate, postul potoleşte patimile cele urâte, apoi întăreşte voinţa noastră slabă, apoi postul este o expresie a pocăinţei noastre, postul este o jertfă bineprimită de Dumnezeu”. Ierarhul a vorbit despre Sfântul Ioan Scărarul, care „a avut multă credinţă, a fost mare rugător şi mare postitor. Învăţăm, şi noi, să ne întărim credinţa, să ne rugăm şi să postim”.

În cadrul slujbei, a cântat pricesne interpreta de muzică populară Domnica Dologa, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de seminariști de la Seminarul Ortodox din Baia Mare.

Parohul Anchidim Fetinca a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul comunei Șin­tereag, Ioan Bob, a primit distincția Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a acordat membrilor Consiliului Parohial și altor cre­dincioși Diplome de aleasă cinstire. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a făcut o sfeștanie la casa parohială, recent renovată.

 

Clădirea fostei biserici cu hramul ”Sfinții Arhangheli” a fost sfințită de Dionisie Novacovici, episcopul Budei, în anul 1768 după data menționată pe un Sfânt Artimis. Între anii 1986-1992, sub păstorirea preotului I. Vasile Vultur și prin eforturile credincioșilor din parohie a fost construită o biserică nouă, care a fost sfințită la data de 30 august 1992 de către PS Irineu Pop Bistrițeanul – episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Foto: Radio Renașterea

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.