Social

IPS Mitropolit Andrei a resfințit biserica din Căianu Mic (FOTO-VIDEO)

În Duminica a 6-a după Paști (2 iunie), IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie și a resfinți biserica parohiei Căianu Mic.

Biserica poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Actuala biserică a fost construită începând din anul 1884, fiind reparată între anii 1965-1966. În anul 1985, biserica a intrat în reparaţii capitale și a fost sfinţită în 25 septembrie 1988 de IPS Teofil Herineanu. Începând cu anul 2004 s-au făcut lucrări de modernizare la lăcașul de cult.

Pentru implicarea în modernizarea bisericii, IPS Andrei i-a oferit primarului Paul Știr cea mai importantă distincție a Mitropoliei, Crucea Transilvană. Și Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, fiu al satului, a fost distins cu Crucea Transilvană.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Căianu Mic, la fel și IPS Andrei.

Lăcașul de cult din Căianu Mic, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, apare în documente ca fiind construit începând cu anul 1884, pe locul unei vechi biserici din secolul al XVIII-lea. Biserica a fost reparată între anii 1965-1966, iar în anul 1985, prin purtarea de grijă a preotului Gherghel Alexandru, lăcașul a intrat în reparaţii capitale și a fost sfinţit în 25 septembrie 1988 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului. Începând cu anul 2004 s-au efectuat din nou lucrări la biserică: s-a refăcut exteriorul, s-au schimbat geamurile, s-a realizat un nou sistem de încălzire, s-a reamenajat curtea interioară şi s-a reabilitat acoperişul. Biserica este împodobită cu pictură murală, în tehnica „frescă”, realizată de pictorii Tistu Victor şi Ştefan Teodor, iar arhitectura este în formă de navă cu altarul spre răsărit.

8 comentarii

  • Radu Moldovan face colecție de diplome care nu folosesc la nimic . În limbaj teologic : mândrie , trufie , slavă deșartă . Fără să conștientizeze omul o ține tot într-un păcat . Du-te-n amarul tău , Radule !

    • Macar astea sa i le dea in mana, ca alea de studii facute dupa 40 de ani le-a primit prin posta.

  • Doua întrebări ma gâdilă :
    1-Ce valoare mai are o distincție pe care o primesc toți politrucii cocoțați pe banul public care taie o felie bisericii naționale care nu este săracă deloc
    2 Cum poate un frustrat ( nu-l cunosc pe individ dar așa rezulta din comnentariile dânsului) care taie frunza la câini sa vorbească despre domnul Radu Moldovan ca suferă de trufie si slava deșartă?
    Are dânsul alte păcate probabil de asta umbla dupa toți popii noștri si ai sectarilor da să- l acuzi doar să te afli in treaba înseamnă că nici pe Biblie nu ai pus mâna (ai fi citit : Cine defăimătoare pe aproapele său este un om fără minte) nici Eminescu nu ai cetit ( innegrind pe Radu nu te albești pe tine domnule Ovidiu Florean)
    Felicitări Domnul Paul Stir
    FelicităriDomnule Radu Moldovan!

  • AZi am fost la Blaj …………………. Dar totusi spuneti-ne istoria adevarata a acestei biserici din Caianu -Mic.. ??? Cine a sfintit-o prima oara ????? ADEVARUL … Este asa greu >>> ?
    D-le ALEXANDRU PUGNA eu imi aduc aminte de dta cand era-i seful meu in org. de elevi la lic. ind. nr. 1 CICM . –secretar cu propaganda……gresesc . ? acccept criticile ,deja am 50++ ani sii nu doresc demnitati…..
    astazi … a intrat IOHANNIS …. aplauze 95 % VIORICA 50% un huo infundat – eu am bagat capul jos de rusine–- mai vorbim ???

  • Gasca ortodoxa unde este??? Era plecata la Blaj pt intalnirea cu Papa??? Cred ca au fost multi ortodocsi au fost vazuti pe campia libertatii din blaj… sa se intoarca oare la biserica adevarata???? Multe minuni se pot intampla.

  • „Să trăiești după valori și nu după interese este un lucru extrem de rar întâlnit în această „Grădină a Maicii Domnului”. Aici totul este de vânzare, se cedează ușor. Apoi se trece la scuze – ce era să fac? toți făceau la fel, aveam copii acasă etc. Le-am auzit de mii de ori. Nu mai zic de ticăloși și lichele care au devenit informatori, unii din convingere, unii pentru bani, alții ca dobândească putere asupra celorlalți. Trădarea semenului a devenit după 1948 unul dintre cele mai frecvente fapte de viață.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.