Recomandări Social

Biserica din Pintic, sfințită de Mitropolitul Andrei

ACTUALIZARE IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a târnosit biserica parohiei Pintic din comuna Teaca, în prezența a zeci de preoți și sute de credincioși.

Ritualul specific de sfințire a fost urmat de Sfânta Liturghie săvârșită pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. Localnicii din Pintic i-au întâmpinat în stil tradițional pe oaspeții veniți la sfințirea bisericii. Pentru prezența la biserică, credincioșii au scos din lada de zestre, costumele tradiționale pe care le-au purtat la Sfânta Liturghie.

IPS Andrei le-a vorbit celor prezenți despre unitatea bisericii, amintind de evenimentul din secolul IV care a produs dezbinare între creștini și derută în învățătura de credință: „Înaintea Patimilor, Mântuitorul a făcut o rugăciune intensă către Tatăl Său și rezumând mesajul acestei rugăciuni putem spune că S-a rugat lui Dumnezeu ca noi toți creștinii care vom crede în Hristos să fim una așa cum El este Una cu Tatăl. Din nefericire, așa cum Mântuitorul, Atotștiutorul își dădea seama, vedea peste veacuri că în Biserica cea Una vor apărea și secte, vor apărea și erezii, iar una dintre cele mia puternice erezii din vremea aceea a apărut în secolul IV. Pe ortodocși îi caracterizează acest duh al păcii, pe care l-a lăsat Domnul Iisus Hristos ca toți să fie una, ca lumea să creadă că Dumnezeu Tatăl l-a trimis pe Fiul Său în lume să mântuiască lumea. Această atitudine a Bisericii Ortodoxe o putem rezuma în ceea ce a zis un mare teolog de-al nostru, Teodor Popescu: Biserica Ortodoxă nu caută să impună nimănui autoritatea , ea nu cere nimănui puterea, ea cere tuturor unire în credință, de unii schimbată, de alții uitată, ea nu cere nimănui nici măcar să sufere pentru ea și cu ea, ea oferă tuturor credința sa încercată în foc, credința de altădată a tuturor. Ea nu dorește să poruncească nimănui și să umilească vreun creștin ci dorește să îi poată auzi pe toți zicând, să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim”, a spus Mitropolitul Clujului, potrivit Radio Renașterea.

La sfințire a participat și Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii: ”A fost o zi minunată la Pintic, unde la plecare, am vazut câtă lumină a lasat pe chipul și în sufletul acestor oameni ai locului cuvântul de învățătură al IPS Andrei”.

Biserica parohiei Pintic ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil a fost construită în anul 1834. Începând cu anul 2004 a fost amplu reabilitată și înzestrată cu pictură nouă. Cu ocazia sărbătorii, pr. Victor Vărărean, paroh al acestei biserici din anul 2012, a fost hirotesit preot sachelar. De asemenea, IPS Andrei i-a oferit prof. univ. Petru Pantea Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru toată implicarea în activitatea de înfrumusețare a bisericii din satul natal.

Actuala biserică parohială, având hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil”,  a fost construită în anul 1834 sub îndrumarea protopopului Ştefan Moldovan. Ca materiale de construcţie s-au folosit (după tradiţia satului) rămăşiţele bisericii vechi devastată şi dărâmată de tătari în anul 1717. Biserica a fost sfinţită în septembrie 1838 de către episcopul Ioan Lemeny de la Blaj. În anul 1912 s-a pictat iconostasul. Scheletul iconostasului a fost executat de către tâmplarul loan Halasz din Blaj, cheltuielile fiind suportate de către cei 23 de credincioşi emigraţi în America, originari din Pintic. Tot în anul 1912, în urma unor ploi de durată şi vânturi puternice, turnul bisericii s-a înclinat spre apus, fiind apoi consolidat cu picioare de cărămidă, aşa-numitele contraforturi. Între anii 1924 – 1968 s-a reparat biserica de mai multe ori, pentru că în urma unui cutremur s-a deteriorat şi s-au crăpat pereţii, apoi în 1963 s-a reparat şi consolidat din nou. La 5 septembrie 1976, biserica a fost resfinţită de IPS Teofil Herineanul.

În perioada ianuarie 1980 – martie 2002 păstoreşte preotul Rad Simion, originar din Archiud, în timpul căruia au loc diferite lucrări la biserică şi la casa parohială, aceste lucrări culminând cu ridicarea unui monument închinat protopopului martir Ştefan Moldovan (ctitorul bisericii parohiale) şi tuturor eroilor satului, precum şi a unui bust al eroului paşoptist profesor Constantin Romanu-Vivu, sfinţit la data de 5 noiembrie 2001 de către PS Vasile Someşanul. În anul 2003 s-a montat încălzirea centrală în biserică, în 2004 s-a schimbat integral acoperişul de pe Sf. Altar, în 2005 a foct înlocuit acoperişul bisericii, renovarea integrală continuând treptat și în anii următori.

Foto: Radio Renașterea/Dan Vascu

31 comentarii

 • Domnule Victor!
  Felicitări! !suneți un foarte bun istoric ,se vede ăsta din datele concrete și izvoarele pe care le cercetați! Dar nu înțeleg un singur lucru; Cum se face ca tot timpul, peste perioada 1-1700 din istoria neamului romanesc ,treceți intenționat? ????aștept un răspuns

 • Este normal ca fosta biserică greco-catolică să devină biserică ortodoxă, din moment ce 988 de greco-catolici din Pintic au devenit ortodocşi.
  In Scandinavia e la fel, bisericile au fost catolice, iar in timpul Reformării de pe timpul lui Martin Luther (1511) au trecut la Protestanti deoarece intreaga populatie si-a schimbat religia.
  Danazii sunt protestanti, si este normal ca bisericile sa fie protestante, nu catolice cum era inainte de 1511.

 • Adrian C., in Scandinavia bisericile au scopori mult mai proctice, sunt utilziate ca locuinte, muzee, sau depozite, ceea ce este foarte bine.

  Civilizatia din tarile nordice se lipseste de prosteala unor institutii retrograde ca BOR sau altele de pe meleagurile noastre..

  Si nu degeaba sunt pe primele locuri in toate topurile ce privesc calitatea vietii.

  Iar noi, cu cate-o piramida BOR pe fiecare ulita, pe ultimul loc…

  Asta ar trebui sa ne spune ceva, nu?

 • Si dragi comentatori, va certati inutil pe subiectul „biserica ortodoxa sau catolica”..

  Indiferent care dintre aceste ONG-uri (biserica ortodoxa sau catolica) activeaza in acea cladire, scopul si rezultatul este acelasi: prostirea prostilor.

  Deci, biserica ortodoxa sau catolica, aceasi mizerie.

  • Tu esti, Mircea? A, nu, nu, tu nu esti voievodul valah… cum care? Cel cu Baiazid… Care Baiazid? Unul din Turcia ce era sultan, nu-l cunosti ca a fost demult… Nu nu canta manele… Lasa pe altadata… Tu esti un mircea care s-a ratacit pe aici si nu stie de ce… Pai, stimabile, ce cauti aici unde se scrie despre ONG-ul care prosteste prostii? Du-te la destepti si minunati-va cat sunteti de destepti… Lasa-i pe prosti… Ce te intereseaza ca mitropolitul de la Cluj a sfintit o biserica? Astea-s basme pentru copii, iar tu un intelept care are alte preocupari… Nu-i asa? Nu mai incurca si tu lumea degeaba… Pa, pa!

 • Biserica mare din centrul Bistriței a fost catolică trei sute de ani. Du-te, bă Victore, și cere-o și pe aia de la evanghelici.

  • La mijlocul sec. al XVI-lea comunitatea saseasca a Bistritei, care a construit aceasta biserica mare din centrul Bistritei, a trecut fara presiune la confesiunea lutherana. Deci nu are cine sa ceara ceva in aceasta privinta!

  • Cum sa nu, parinte!? Ce daca a trecut la luteranism? Biserica au construit-o catolicii si lor trebuie sa le revina… Lasati oamenii si credinta lor… Papa trebuie sa detina toate bunurile catolicilor… Credinta oamenilor nu conteaza, numai papistasismul!

 • Felicitări preotului Victor Vararean care merită toată aprecierea!
  Trebuie amintit și preotul Vasile Alexa-are și el un merit deosebit! SA NU FIM RĂI! !
  Oare când vom auzi însă un preot ,la un astfel de eveniment, sa spuna :n-am făcut garduri,nu am făcut clopotnite, nu am făcut case parohiale, nu am turnat 2ooo MC de beton DAR AM ADUS LA HRISTOS ÎNCĂ 300 DE OAMENI PE LÂNGĂ CEI CARE ERAU ÎN BISERICĂ!
  Asta e adevărată lucrare a preotului! Restul e desertaciune! !!
  Domnilor părinți, treziți -va!
  Omul vrea sa va găsească în biserică, sa știe ca îl purtati în rugăciune, NU sa umblati după sponsori și apoi sa va lăudați cu realizările materiale!

 • Personal am un proiect.
  Transformarea tuturor bisericilor construite post-decembrist în:

  -locuinţe sociale.
  -minihoteluri
  -laboratoare de informatică , fizică şi chimie, laboratoare de limbi străine.
  -biblioteci şi teatre locale
  -spitale şi dispensare medicale.
  -huburi pt afaceri.

  În primă etapă, spaţiile respective le-aş utiliza duminica la ora slujbei, pentru familiarizarea populaţiei vârstnice cu internetul.

  Şi da, aş respecta credinţa fiecăruia, le-aş explica simplu că dacă cineva e cu adevărat credincios, nu contează locaţia unde se roagă,nici intermediarul şi nici cotiziţia minimă sau maximă.

  Garantez prosperitatea localităţilor respective şi un venit minim al locuitorilor egal cu venitul minim a unui cetăţean occidental, într-o perioadă de 20-25 de ani.

 • Victor de ce nu spui si cum au fost obligati ortodocsi sa treaca la catolicism? Si cum le-au fost arse bisericile si cele de piatra demolate cu tunurule????

  • ”Typo” pe naiba, pe cine păcălești? Asta ți-e scuza? Și argument la ce? La un delir oniric? Să-ți dorești să transformi bisericile în hoteluri, în condițiile în care aproape 90 de procente din populație se declară creștină e o prostie galactică. Deja îmi pare rău că mi-am tocit tastatura ca să-ți răspund. Visuri frumoase (remarci că n-am spus ”vise”, da?).

  • Auzi, încearcă să conjugi albaştri, miniştri(cei) nu plural singular.
   În rest , probabil că fac erori, în 4 limbi cel puţin.
   Tu câte cunoşti?
   Şi dacă te împiedici într-o virgulă ca să te declari bengos…common dude,
   Adu ceva idei, argumente valabile să contrazici, că eşti varză cred că singura ta opţiune de a trăi e ….Doamne ajută, dă-mi un ban fie-ţi milă de mine..singura frază magică prin s-a instiuţionalizat lenea la rang de practică socială în România .

  • Băi CC, savantule care ești tu, verbele se conjugă, substantivele și adjectivele se declină, dar probabil că te-am băgat în ceață; în cazul lui ”negri” nu e vorba de un plural, ci de unul articulat. Ca să înțelegi cum stă treaba, se scrie ”negrii” atunci când te referi la absolut toți cei îmbrăcați în negru, și ”negri” când te referi la unii, existând însă și alții, care scapă atenției tale.
   Exemplu: ”Cei doi miniștri au vizitat Bistrița”/ ”Miniștrii cabinetului Cioloș au vizitat Bistrița”. Te-ai prins, sau doare tare gramatica?
   Mă interesează foarte puțin câte limbi ciripești, atâta vreme cât în limba ta nativă, în care ai făcut școala, nu ești capabil să te exprimi corect. Merg mai departe cu demersul meu reflexiv: unui ins care nu e capabil să facă distincție între un substantiv articulat și unul nearticulat îi vine ideea de a transforma toate bisericile în hoteluri. Câtă valoare poate avea emanația minții lui? Pe dumnealui nu-l duce mintea să facă diferența între ”a conjuga” și ”a declina”, dar știe perfect ce trebuie făcut în țara asta.
   Pune mâna pe gramatica limbii române și nu mă mai aburi cu limbile tale străine, că tot românul care și-a rupt coatele prin Occident o rupe în câteva limbi, n-ai făcut nici o scofală. Ce te tot fandosești cu englezismele astea sfertodocte? N-ai observat încă faptul că doar cabotinii intelectual se exprimă jumătate în engleză și jumătate în românește, ca să-și dea aere de poligloți aerisiți, ”dude”?
   Impresionează-mă cu altceva, te rog. ȘI cu asta, basta, că irosim inutil hârtia și cerneala.

 • Și suplimentar, pe munca și timpul meu, uitați alte exemple de spații bisericești transformate în spații cu mai mare utilitate pentru comunitate (chiar și pt biserică ca și lender)

  locuințe sociale-
  http://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/affordable-housing-proposed-for-site-of-historic-church-1.4102548

  hoteluri –
  http://www.champing.co.uk

  spațiu IT
  https://www.pinterest.com/pin/211176669997295353/

  librării
  https://www.pinterest.com/pin/57702438945522527/

  hub pt afaceri
  http://lesalon1861.com/en/salon1861/#cocreation

  • Cică unii spun că sunt foarte ok, îmi fac examenele medicale anual plus am trecut nșpe teste administrate de doctori calificați din ăia pe bune. E adevărat , recunosc, nu la nivelul fluierași locali șamanici în teologia slăninii și a țuicii.
   Felicitări că ai auzit de SMURD, deși sunt convins că probabil crezi că acronimul vine de la Sfântu Mucenic Unionalu Rapid Deluzionalu
   Și să te liniștesc dacă aș fi bolnav pe aici pe unde locuiesc, vine ambulanța în max 6 minute.
   Ah,știu ,tu chemi pe Sfântu Duh de la Pintic și-ți vine instanteu, după un chef teleleu.
   Băhh. Te pup fraternal.

  • Foarte tare, apreciez faptul ca ai oferit aceste exemple concrete!

   Chiar arata SUPER o biserica in care se creaza, se gandeste, se munceste.. comparativ cu una in care se prosterneaza..

   Inca o data bravo! Astept cu bucurie si speranta sa vad si la noi cat mai multe biserici cu o astfel de destinatie!

  • ”…uitați alte exemple de….bla-bla-bla”. Le-am ”uitat”. Ai vrut să spui ”priviți”. A, știu. E typo.

  • Mai, cc al pcr, du-te frate la desteptii tai rationali care transforma bisericile in cantine si hoteluri si nu-ti pierde vremea cu prostii care se roaga si postesc. Lasa-i aici cu viata lor si tu de-te la inteleptii poponari care se joaca de-a tata si de-a mama, ca asa-i rational, nu? Aici s-a sfintit o biserica… o prostie si o pierdere de vreme, cum spui… Atunci de ce-ti pierzi vremea? Propovaduieste neomarxismul tau in societatile rationale, unde-i civilizatia la culme, nu la prostii care merg la biserica… Ca sunt multi, frate, si nu te asculta nimeni!

  • Of, Zelea ,
   Te-ai supărat? Nu ai cumva cămaşa verde la tine?
   Înţelege ce e de înţeles. Dacă e la nivel sexual, îţi explic.

   Degeaba sfinţeşti biserici şi te ataci la poponari, dacă între timp în amvon abuzezi copiii şi ţi-o tragi în cur cu gaşca de negrii la party-uri la mănăstire.
   Ok?

   Foarte probabil când o să apară prima linie telefonică anonimă şi prima linie telefonică dedicată , o mică campanie de conştientizare a drepturilor victimelor, care să preia plângerile abuzurilor sexuale , reclamaţiile contra beţivilor , ascunse cu sfinţenie de ierarhie…se va întâmpla acelaşi fenomen de *dragoste* (între public ce s-a produs şi în alte ţări) şi unii dintre bărboşii incestuoşi ce se cred divini.
   Diferenţa că biserica catolică , s-a scuzat public pe când cea ortodoxă persistă în fenomene de tip Tanacu. Iar autorităţile vor fi obligate să reacţioneze cu un pic mai mult de imparţialitate decât e cazul acum. B.O.R company poate face faliment a doua zi.

   You don’t get it , da….P.C.R-ul sunteţi voi.

 • Pai, mai invata si tu despre tunurile lui Bukow si presiunea trecerii la catolicism a romanilor ortodocsi lipsiti de drepturi… Sau ai citit doar ce te interesa, despre cat de benefic a fost papistasismul pentru romani? Parintele Ioan Paul II si-a cerut iertare publica pentru greselile Bisericii Catolice, iar tu nu le sti!!! Esti cam limitat, stimabile… Esti un taliban papistas de care nu stiu daca e mandru parintele Francisc, episcopul Romei!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS