Actualitate

Mitropolitul Andrei a sfinţit noua biserică a Mănăstirii Ilva Mare. Conducerea judeţului, la slujbă

Biserica nouă a Mănăstirii ”Schimbarea la faţă” din Ilva Mare, care poartă hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”, a fost târnosită de ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La slujbă au asistat şi preşedintele CJ Radu Moldovan şi prefectul Ioan Țintean.

Slujba de sfinţire a lăcaşului de cult cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh” a fost oficiată de ÎPS Andrei alături de 20 de preoţi şi diaconi, după care a urmat Sfânta Liturghie, săvârşită în pridvorul noii biserici. Au făcut parte din sobor exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pr. Arhimandrit Dumitru Cobzaru, şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. Au fost prezenţi stareţi şi stareţe de la mănăstirile de pe raza Arhiepiscopiei Clujului, mii de credincioşi din localităţile învecinate, dar şi autorităţi locale şi judeţene, informează Radio Renaşterea.

La finalul slujbei de sfinţire a noii biserici, ÎPS Andrei a vorbit despre importanţa ritualului: ”Ritualul acesta frumos este foarte complex. Biserica şi pe dinafară şi pe dinăuntru este stropită cu agheasmă, este unsă cu sfântul şi marele mir, iar în sfânta masă s-au pus  moaşte de mucenici întru amintirea faptului că în primele veacuri că bisericile s-au construit pe moaştele mucenicilor. Totul este plin de har şi de sfinţenie. Noi, cei invitaţi la această bucurie, vă felicităm din suflet şi-l rugăm pe Dumnezeu să vă răsplătească efortul dumneavoastră şi al tuturor celor ce v-au sprijinit şi să dea Dumnezeu ca să se reverse din această biserică peste ţinuturile înconjurătoare mult har, multă credinţă, multă bucurie, pentru că în lumea în care trăim noi este nevoie de toate acestea”.

La final, maica Hristofora Marinca a fost instalată oficial ca stareţă a aşezământului monahal. Totodată, părintele duhovnic Daniil Ureche a primit din partea ÎPS Andrei crucea arhiepiscopală, pentru anii de slujire şi implicarea sa în reorganizarea mănăstirii. Mitropolitul Clujului a oferit şi diplome de aleasă cinstire tuturor celor care au contribuit la ridicarea noii biserici a aşezământului monahal de la Ilva Mare.

”Au fost momente cu o mare încărcătură spirituală şi mă bucur că la noi în judeţ există locuri în care simţi că preţ de câteva clipe te poţi întâlni cu Dumnezeu”, a scris pe Facebook preşedintele CJ Radu Moldovan.

Mănăstirea Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de oraşul Năsăud. A luat fiinţă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, pe vatra casei părinteşti. Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea şi a sfinţit locul în 1992, după care s-au început şi construcţiile la biserică. Lăcaşul de cult a fost terminat în 1996, an în care pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfinţit. La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În 2001 s-a început construcţia unei noi biserici, cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”. PS Episcop Vasile Someşanul a pus piatra de temelie la noua biserică în acelaşi an, de hramul mănăstirii. În 2005 biserica a fost terminată, fiind finalizată de curând şi pictura interioară a bisericii.

AICI mai multe fotografii.

ilva mare biserica 28 sep 2 ilva mare biserica 28 sep 1 ilva mare biserica 28 sep 1 moldovan tintean ilva mare 2 sfintire ilva mare 3 moldovan tintean ilva mare 4 moldovan tintean ilva mare 5 lume ilva mare sfintire

18 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS