Social

Mitropolitul Andrei îl va instala pe noul protopop al Becleanului

Ceremonia oficială de instalare a preotului Dragoș Cristian ca protopop al Protopopiatul Ortodox Român Beclean va avea loc joi, 11 februarie, de la ora 10.00.

La eveniment va fi prezent IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și alți preoți din județ și credincioși.

Protopopul Dragoş Cristian va sluji în continuare în Parohia ”Bunavestire” Beclean, unde este din 2015, după ce a fost inițial preot în Parohia Budeşti, scrie Știri din Beclean.

Hirotonit în anul 2003, părintele protopop Dragoș Cristian este unul dintre cei mai îndrăgiți preoți în comunitatea beclenară și nu numai.

S-a născut la data de 12 aprilie 1980, în satul Valea Loznei, com. Lozna, jud. Sălaj. A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în satul natal și în comuna Lozna, între anii 1986–1994.

Între anii 1994 – 1999 urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. În urma examenului de admitere, susținut în toamna anului 1999 la Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu, tânărul teolog a fost declarat admis și a frecventat cursurile acestei facultăți, obținând titlul de licențiat în teologie în vara anului 2003, cu lucrarea „Creație și timp”, întocmită sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan.

În vara anului 2004, s-a căsătorit cu Simionov Cătălina, din Târgu-Mureș, absolventă a aceleiași facultăți, specializarea Teologie-Engleză.

Între anii 2003 – 2005 a urmat cursurile de masterat, din cadrul aceleiași facultăți, la specializarea „Teologie biblică”, sub îndrumarea aceluiași profesor, cursuri finalizate prin susținerea lucrării cu titlul „Sacrificiile umane în Israel”.

Începând cu luna februarie a anului 2005, i s-a încredințat spre păstorire comunitatea credincioșilor din Parohia Ortodoxă Budești, fiind hirotonit diacon și mai apoi preot la data de 2, respectiv 6 februarie, de către Preasfințitul Irineu Pop Bistrițeanul, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Slujirea preoțească a fost îmbinată cu parcurgerea etapelor ce privesc obținerea gradelor profesionale, preotul Dragoș Cristian obținând gradul I profesional în preoție, în toamna anului 2012; tot în acest an s-a înscris la Școala Doctorală „Isidor Todoran” în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, având ca temă de cercetare relația dintre pedagogia și pedeapsa divină în biserica primară din perspectiva Noului Testament.

Începând cu anul 2007, când a luat ființă corala „Osana” a preoților din Protopopiatul Ortodox Bistrița, preotul Dragoș Cristian dirijează această formație corală alături de care participă la diverse festivaluri, concerte, concursuri de muzică sacră sau cu un caracter cultural-religios, obținând diferite diplome și premii. În activitatea misionară a acestei corale o atenție deosebită a fost acordată parohiilor din mediul rural, din județul Bistrița-Năsăud, prin susținerea a numeroase concerte în preajma marilor sărbători creștine și naționale.

În semn de apreciere pentru acest gen de activități, părintele Dragoș Cristian a fost distins de către Centrul Județean pentru Cultură al Județului Bistrița-Năsăud, cu titlul de „Excelență Culturală” pentru anul 2009, iar de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu rangul de iconom stavrofor, la data de 26 octombrie 2014.

În a treia zi de Crăciun, duminică, 27 decembrie 2020, pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 49 de ani de preoție, dintre care 10 ani ca protopop, și pentru contribuția adusă la edificarea bisericii, în semn de apreciere și recunoștință, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat protopopului Doru Zinveliu – „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Distincția i-a fost înmânată de Mitropolitul Andrei, care l-a felicitat pentru toate realizările și le-a evidențiat pe principalele trei: edificarea Catedralei din Beclean (1995-2013); reînființarea în anul 2011 a Protopopiatului Ortodox Beclean, desființat de regimul comunist în anul 1961; și ctitorirea Mănăstirii Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean.

5 comentarii

  • Iata,om dupa inima Domnului…! O alegere care onoreaza Biserica si omul.Felicitari Parinte Protopop Cristian! Sa-ti dea Dumnezeu putere sa ramai iIn fruntea preotilor cu aceeasi naturalete,talent ,inteligenta si sinceritate,calitati care te-au facut iubit si apreciat! La multi ani!

  • Aveți dreptate, l-ați descris foarte bine părinte Șugar. Eu aș mai adăuga modestia și bunul simț, calități pe care se sprijină un caracter frumos.

  • Mă bucur pentru lucrarea pastoral-misionara a parintelui Cristian Dragoș !
    Dau slava lui Dumnezeu pentru sfintia sa. Cred ca are un suflet mare și va fi de un mare folos pentru Biserica Ortodoxă , preoții și credincioșii din Protopopiatul Ortodox Beclean. Felicitari, părinte Cristian !Bunul Dumnezeu sa va ajute.

  • Daca -l iubiti ,nu-i faceti rau!Va avea destule momomente de confruntare cu Mitropolitul!Sunt doua generatii si doua firi deosebite!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.