În sală s-au mai aflat directorul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, pr. Ioan Pintea, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure, deputatul Daniel Suciu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, consilieri judeţeni, primari de comune.
Evenimentul, ajuns la a doua ediţie, a adus pe scenă nume cunoscute ale cântecului popular românesc: Nicolae Mureşan, Ioan Pop şi Grupul Iza, Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Mirela Petruş, Cristina Retegan, Gavril şi Mihai Vârva. În spectacol au mai fost invitaţi elevi ai Liceului cu Program Sportiv şi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, dar şi grupul coral al Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Bistriţa-Năsăud. Interpreţii au fost acompaniaţi de orchestra ansamblului profesionist ”Dor românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură. Artiştii nu au solicitat niciun fel de onorariu. Prezentatorul spectacolului a fost Alexandru Pugna.
Spectacolul organizat în Teatrul de vară de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud vine în sprijinul construcţiei Centrului Misionar pentru Tineret ”Preot Profesor Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi. Spectatorii au putut contribui la construirea acestuia prin achiziţionarea unui bilet, contra sumei de 20 de lei. sau prin intermediul donaţiilor, la intrare fiind amplasată o urnă.
În deschidere, coordonatorul proiectului, pr. prof. Tudor Mudure, a prezentat relevanţa acestui demers, punctând totodată scopul şi finalitatea centrului- acela de a angrena tinerii în activităţi de formare, educare morală şi comunicare. Spectacolul a durat două ore şi jumătate. ”Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a subliniat importanţa derulării acestor proiecte precum este Centrul Misionar de la Sîngeorz-Băi. Binecuvântarea pentru acest eveniment a fost dată de către ÎPS Andrei, care a expus audienţei ceea ce Sfântul Apostol Pavel afirma: „mai fericit este a da decât a lua”. Darul este perceput aşadar ca un pas întru ajutorarea aproapelui, Părintele Mitropolit subliniind necesitatea de a dărui moral şi spiritual, prin implicarea în misiunea social-filantropică, şi prin comuniunea cu Hristos”, a precizat pr. Tudor Mudure.
Piatra de temelie a Centrului Misionar pentru Tineret ”Preot Prof. Ioan Bunea” de la Sîngeorz-Băi a fost pusă în 26 aprilie 2012 de către ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. În prezent, construcţia este ridicată până la nivelul acoperişului şi se doreşte ca până la sfârşitul acestui an să se realizeze acoperirea imobilului, iar în toamna viitoare să fie organizată prima tabără. Centrul va dispune de 64 de locuri de cazare, sală de mese, birou administrativ, sală multifuncţională, bibliotecă şi teren de sport.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
iara looserii astia???? Lumea geme de scumpiri.. impozite si lipsuri, totul e blocat in tara asta.. si ei nu se mai satura de se felicitat intre ei… magarii. Daca vor sa faca acte caritabile sa isi vanda limuzinele luxoase in care se plimba toti aia din primul rand! Si daca vor sa faca un bine tarii asteia amarate sa isi dea demisia si sa isi castige pita (daca pot) in mediul privat! Gunoaie penale ce is ei! Rascoala fratilor, oesiti in strada sa ii dam jos pe toate gunoaiele astea de le plesnesc soricii pe obraji!
a fost un spectacol frumos…..m-a impresionat Nicolae Muresan prin tinuta si discursul sau……el crede intr-o lume mai buna ,cu toata rautatea care ne inconjoara…..asa ca tot el m-a inspirat sa scriu cateva randuri despre iubire:Cea mai frumoasă definiţie a dumnezeirii o dă evanghelistul Ioan în evanghelia sa :’’ Dumnezeu este iubire’’.
Iubirea este regina faptelor bune,sau cum zice înţelepciunea populară:
Unde sare dragostea
Înverzeşte pajiştea
Unde sare urâtul
Arde iarba şi pământul
În Vechiul Testament nu exista legea iubirii ci Legea Talionului:’’ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”.Această lege nu aducea iertarea şi împăcarea ci ura şi răzbunarea.
Creştinismul este religia iubirii,prin excelenţă.Creştinul urmează cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos:’’Iubiţi pe vrăşmaşii voştri,binecuvântaţi pe cei care vă blastămă,faceţi bine celor ce vă urăsc,rugaţi-vă pentru cei care vă vatămă şi vă prigonesc’’.
.Iubirea noastră trebuie să se îndrepte în 3 direcţii:
a)către Dumnezeu-spune scriitorul Marin Preda:’’iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului ,pentru ca să urce până la el’’
b)către aproapele nostru-ea se arată prin bunătatea inimii în ajutorarea aproapelui nostru
c)către vrăjmaşii noştri-ea se numeşte iertare,şi este cea mai frumoasă floare ce zămisleşte din rădăcina iubirii
Mărturisim în rugăciunea Tatăl nostru şi spunem:’’şi ne iartă nouă rugăciunile noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”.
Exemplul suprem de iertare îl oferă Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos,când pe cruce,în neagra suferinţă,se roagă pentru prigonitorii Săi:’’Părinte iartă-i pe ei că nu ştiu ce fac”
Apostolul Pavel ne lasă un testament sfânt în epistola către Efeseni :’’să nu apună soarele peste mânia voastră’’.
Pentru a ierta trebuie să împlinim două cerinţe spirituale:
a)să lăsăm răzbunarea în grija lui Dumnezeu:-spune proorocul Isaia:
’’lăsaţi loc mâniei lui Dumnezeu ,a mea este răzbunarea zice Domnul ‘’
b)să ne silim să ne împăcăm cu vrajmaşii noştri,la fel cum mărturisim la slujba sfintei Liturghii:’’să ne iubim unii pe alţii ca într-un gând să mărturisim’’
Opusul iubirii este mânia,cel mai grav păcat.Spune sfântul Casian Romanul:’’Duhul sfânt fuge din oamenii mânioşi’’.
Sfinţii nu au duşmănit niciodată.Pe părintele Cleopa l-a întrebat un credincios:’’Cum ar trebui să mă port cu fraţii mei?Iar părintele i-a răspuns astfel:’’Să nu ucizi cu vorba, să nu ucizi cu ura,să nu ucizi cu osândirea’’.
Iată de ce să spunem şi noi alături de sfântul Ioan Iacob:
Dacă noi nu vom ierta
Celor care ne sunt duşmani
În zadar ne vom ruga
Săptămâni întregi şi ani
imbuibatii naibii!!!!!!!!!!!!
BOR si USL sunt cancerul Romaniei, deja in metastaza si pute, o sa vedeti in 2-3 ani cum o sa putrezeasca si o sa se transforme in moaste frumos mirositoare.. 🙂
gogule,jugule si adriane…..centrul pentru tineret de la singeorz-bai se va termina si de va crapa ranza in voi……aici tinerii ortodocsi se vor aduna in pace si bucurie duhovniceasca si vor starui in buna purtare…….iar ca sa va mai ostoiti dracul rautatii din voi va ofer spre ascultare:
http://www.youtube.com/watch?v=ml4YMOFZIJE
Sigur ca se va face, ca pt. popi si neamurile lor se face orice. Cand ii vorba insa de cantine sociale, camine de batrani, case de copii, ajutorarea sinistratilor, a oamenilor strazii, etc. BOR nu mai are bani. Niste jegosi din evul mediu pe care o sa ii luam de straiele aurite sa ii aruncam in strada in curand!
spune sfantul apostol Iacob:” Aşa şi limba: mic mădular este, dar cu mari lucruri se făleşte! Iată puţin foc şi cât codru aprinde!
6. Foc este şi limba, lume a fărădelegii! Limba îşi are locul ei între mădularele noastre, dar spurcă tot trupul şi aruncă în foc drumul vieţii, după ce aprinsă a fost ea de flăcările gheenei.
7. Pentru că orice fel de fiare şi de păsări, de târâtoare şi de vietăţi din mare se domoleşte şi s-a domolit de firea omenească,
8. Dar limba, nimeni dintre oameni nu poate s-o domolească! Ea este un rău fără astâmpăr; ea este plină de venin aducător de moarte.
9. Cu ea binecuvântăm pe Dumnezeu şi Tatăl, şi cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu.
10. Din aceeaşi gură ies binecuvântarea şi blestemul. Nu trebuie, fraţii mei, să fie acestea aşa.”
Gogutule,manca-te-ar raiul,,,,, spune Rivarol:”vorba, ca si oamenii nu valoreaza decat daca sunt la locul lor” iar Socrate spune :”Vorbeste Gogule,ca sa te cunosc!” si nu ma pot abtine sa nu iti inchin urmatoarea meditatie:”Când un om se află în întuneric, el nu vede cât praf zboară prin cămăruţa lui. Dar dacă, prin vreo oarecare crăpătură a uşii, se strecoară înauntru o rază de soare, deodată se pot vedea mii de particule de praf, care zboară prin aer”.Tie iti trebuie aspirator Gogule………………