Cultură

Două viori colorate, doi violonişti plini de efervescenţă

Vltava întâlneşte Dunărea, iar violonistul ceh Pavel Šporcl îl întâlneşte pe Alexandru Tomescu pentru un recital extraordinar, duminică 3 noiembrie, la Sinagogă. Cei doi muzicieni vor cânta pe două instrumente nonconformiste: Pavel Sporcl pe o vioară albastră, iar Alexandru Tomescu pe o vioară care a primit o neobişnuită înveşmântare verde, special pentru această ocazie.

tomescu-sporcl_Bistrita_50x70cmÎncepând cu anul 1918, în 28 octombrie se sărbătoreşte fondarea statului Cehoslovac independent. Astăzi, Republica Cehă doreşte să menţină vii tradiţiile sale, printre se numără cea a unei colaborări apropiate cu România.

”De Ziua Naţională a Cehiei, Vltava întâlneşte în acest an Dunărea, iar violonistul ceh Pavel Šporcl îl întâlneşte pe Alexandru Tomescu pentru un recital extraordinar. Cei doi muzicieni propun un program de lucrări spectaculoase, precum şi prima audiţie absolută a piesei ”Gemini Studies” de Dan Dediu, care a luat naştere special pentru acest eveniment, îmbinând inspiraţia cunoscutului compozitor român cu teme din muzica a doi importanţi autori cehi – Antonin Dvořák şi Bedrich Smetana. Ce idee ar fi putut fi mai potrivită decât aceea de a sărbători prin muzică, avându-i pe scenă pe doi dintre cei mai importanţi exponenţi ai violonisticii din cele două ţări? Pavel Šporcl şi Alexandru Tomescu vor interpreta lucrări pentru vioară solo şi două viori de autori ca Dan Dediu, Eugène Ysaÿe, Niccolò Paganini şi Georg Friedrich Händel. Cei doi muzicieni vor cânta pe două instrumente nonconformiste. Pavel Sporcl cântă pe o vioară albastră, în timp ce Alexandru Tomescu va cânta pe o vioară semnată de Silvian Rusu, care a primit o neobişnuită înveşmântare verde, special pentru această ocazie. Două viori colorate şi doi violonişti plini de efervescenţă, într-un recital unicat. Duminică 3 noiembrie, ora 19.00, Sinagoga Bistriţa”, informează Societatea de Concerte Bistriţa.

Alexandru Tomescu este omul provocărilor, pe care le caută, le înfruntă şi le învinge. Aflat într-o permanentă explorare a graniţelor sale muzicale şi personale, violonistul român s-a poziţionat deja în categoria restrânsă a interpreţilor de renume internaţional care în ultimele decenii au abordat toate cele trei mari integrale ale repertoriului violonistic: Paganini, Ysaÿe şi Bach. Astfel, artistul dovedeşte că pentru el nu există provocări muzicale de neînvins sau repertorii tabu. Studiile în România, Elveţia şi SUA l-au pregătit pe Alexandru Tomescu pentru ceea ce este astăzi: un violonist de succes, care concertează pe toate meridianele globului şi care nu se sfieşte să abordeze cele mai redutabile repertorii compuse pentru vioară.

Pavel Šporcl este cel mai aclamat reprezentant al tinerei generaţii de violonişti cehi, fiind descris de presa din ţara sa natală drept “acel tip de talent care se naşte probabil o data la 100 de ani” şi se bucură de admiraţia şi recunoaşterea publicului şi a specialiştilor pentru interpretările sale uluitoare şi virtuozitate. Cu toate că se bucură de un succes impresionant, artistul a rămas în primul rând acel violonist fenomenal care atrage un public larg prin calitatea interpretărilor sale, reuşind să impresioneze publicul cu fiecare apariţie scenică. Asta şi pentru că Pavel Šporcl nu ezită incursiunile în lumea muzicii jazz sau pop, promovând posibilităţile variate de exprimare ale viorii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS