Liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, e la primul său „examen” electoral în calitate de „şef al judeţului” şi trebuie să demonstreze de ce este în stare. Organizaţia nu are niciun candidat, niciun interes să iasă cineva anume. E pur şi simplu o chestiune care ţine de orgoliu. Cum adică să fii preşedintele CJ, să o ai în lista de candidaţi pe soţia premierului şi să nu scoţi scor bun? O astfel de ipoteză este de neacceptat pentru şeful CJ care, iată, a început campania electorală fără să fie deloc original. A copiat exact ideea lui Stelian Dolha, liderul PNL, care face caravane agricole încă de la câştigarea mandatului de parlamentar. Şefii de instituţii puşi în funcţii de PSD sau „toleraţi” trebuie să uite de-acum de week-enduri libere. Vor avea de umblat dintr-un colţ în altul al judeţului să le vorbească oamenilor despre cum le-a dat Guvernul USL banii înapoi, despre cum le dă mai multe bilete de tratament, despre cum le plăteşte subvenţiile. De-astea! Nu vedem pe nimeni de la Fisc în grupul de specialişti, aşa încât orice întrebare de tipul „De ce ne-aţi pus taxe noi, accize, etc?” este evitată probabil cu răspunsuri de genul: „Nu suntem noi cu astea, întrebaţi liberalii!”. Chiar şi primarii PDL au plecat capul ca sabia să nu-l taie. Ce principii, ce morală, ce opoziţie?
Miza filialei PNL Bistriţa-Năsăud este să nu se facă, la rândul ei, de ruşine. Pasionat mai mult de cum stă partidul înaintea alegerilor prezidenţiale, liderul naţional Crin Antonescu va tăia capetele tuturor care vor face scor sub media naţională a partidului. În plus, cum şi nevasta preşedintelui e candidat, la fel ca şi cea a premierului, ar fi destul de trist pentru liberalii locului să raporteze că a votat-o puţină lume. Acesta este, de altfel, şi primul examen al liderului judeţean Stelian Dolha care nu a mai coordonat campanii electorale la nivel judeţean. Cum PNL merge pe liste separate de USL, lui Stelian Dolha îi va fi greu să explice de ce liberalii sunt în Guvern şi ascultă cuminţi de Ponta, în timp ce pe la ţară trebuie să lupte împotriva gigantului PSD. Lupta este oarecum inegală întrucât PSD are caşcavalul şi împarte din el, iar PNL are doar câţiva ridicători de mâini şi executanţi prin consilii care nu au dat dovadă de prea mult spririt liber până azi. Miza deputatului Stelian Dolha este aşadar scaunul de preşedinte al filialei.
Şi Ioan Oltean are o miză personală. Liderul PDL vrea să o insereze pe Gabriela Montoiu într-o poziţie eligibilă pe liste, însă consiliera preşedintelui nu se bucură de prea mare succes în organizaţiile PDL. Unii ar zice că „e sofisticată, mă!”, alţii că i-a ajuns cât a primit până acum de la partid, iar alţii că nu ar trebui să aspire atât de sus. De altfel, în ceafa Gabrielei Montoiu suflă tare Rareş Niculescu. Europarlamentarul PDL care a tăiat munţi de frunze la câini şi nu l-a văzut Bistriţa decât pe Facebook nu şi-ar lăsa locul vacant. E trai, nineacă, la Bruxelles şi cei care s-au învăţat cu salarii în euro parcă nu s-ar întoarce la bietul nostru leu. Revenind însă la miza lui Ioan Oltean, să mai spunem că are legătură cu nevoia lui de a-i arăta preşedintelui Vasile Blaga că, deşi a rămas iar fără primari, face ce face şi tot în picioare cade. Oltean are nevoie de un scor bun ca să-i arate şefului cel mare de la Bucureşti că e devotat cauzei portocalii. Până acum, niciun argument se pare că nu l-a convins pe Blaga, dovadă că, la mitingul anti-USL de la Bucureşti, Oltean a fost doar de decor pe scenă. Nu a putut face pe vedeta de la tribună, deşi poate că ar fi vorbit mai bine decât Theodor Stolojan. Funcţia lui Oltean nu e în pericol, dar orgoliul lui personal îi dictează să facă orice ca să să renască din propria-i cenuşă, la fel cum s-a întâmplat cu PD pe vremea când Gheorghe Marinescu trecuse cu aceiaşi primari trădători la PSD.
Partidul Mişcarea Populară Bistriţa-Năsăud are şi el o miză. Trebuie să arate că există, că e mai tare ca PDL. Pe cei de aici nu-i interesează câtuşi de puţin cine va fi candidat pe listele PMP. Ei vor doar să impresioneze, să fie băgaţi în seamă cât mai mult şi mai des. Despre Forţa Civică nu ştiu ce să zic. Pare, mai nou, adormită. UDMR nu mai contează deloc pe plan judeţean, iar celelalte partide ca şi cum nu ar exista.
Ceea ce toţi politicienii ştiu este că lumea îi urăşte. Cu chiu cu vai reuşesc să umple jumătăţi de săli, iar dacă vor să arate că fac băi de mulţime nu au încotro şi sunt obligaţi să se insereze în soborul de preoţi care însoţeşte episcopi pe la sfinţiri. Lumea, chiar şi cea de la ţară, e sătulă până peste cap de vorbe, informări, promisiuni şi poveşti. Oamenii ştiu doar atât că europarlamentarii iau căruţe de euro fără să facă nimic, în timp ce lor abia le ajung banii să trăiască de azi pe mâine, înrobiţi de taxe şi facturi.
Aşa stau lucrurile în acest început de an în care toată lumea politică parcă moare de grija noastră, a oamenilor de rând, fiecare însă cu miza lui. Se acţionează după principiul „Scopul scuză mijloacele!”.
Cristiana Sabău
Ca sa copieze si ei ideile bune.
Tipic PSD :)) cu un sef plagiator ce asteptari sa mai ai de la organizatii :)) bravo domnu presedinte se vede ca iti asculti sefu :))
Doamna Cristiana Sabau, cred ca a-r trebuii sa scoateti si un articol despre ce inseamna sa fi Europarlamentar, importanta si rolul acestuia in Parlamentul European. Un articol in care sa explicati ca rolul unui Europarlamentar, nu este acela de a reprezenta la Bruxelles un partid politic, un judet, o regiune etc…
Rolul europarlamentarului, cred ca este acela de a reprezenta o tara si interesele acesteia. Oamenii in marea lor majoritate duc lipsa de aceste informatii.
Mi-ar placea sa apara un asemenea articol si sa fie foarte bine raspindit prin toate mijloacele masmedia…poate asa oamenii vor vota cu „capul” si nu influentati de un partid s-au altul.
Va salut cu respect…!
dintre toti amintiti mai sus , eu cred ca domnul Stelian Dolha lupta pentru scorul partidului, si cu siguranta o sa scoata un scor bunicel !PNL e a 2-a forta pe plan national si astetam si noi rezultatele oficiale.
d-na. Sabau, una e sa faci un reportaj si sa relatezi o stire, alta e sa faci un editorial de analiza politica.
in editorialul dumneavoastra amestecati mere cu pere, faceti doua poze si probabil la final considerati ca a iesit ceva bun.
e la fel de buna si pertinenta analiza dumneavoastra, ca si scriitura lui Elena M. Campan si Menut Maximilian, nu tineti cont de mult si de toate, dar emiteti opinii care va plaseaza in straturile de sus ale perceptiei.
ramaneti pe reportaje, pe anchete si investigatii, in ultimii doi ani au cam lipsit…