Social

Modelul cardului de energie, de care vor beneficia zeci de mii de bistrițeni, a fost aprobat

Modelul cardului de energie, prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniţi cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilităţi, a fost aprobat vineri prin Ordin al ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN Poşta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

De asemenea, a fost adoptat şi modelul certificatelor ce vor fi emise de Asociaţiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Potrivit sursei citate, aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari/ locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” S.A, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.

Beneficiarii trebuie să ştie că asociaţiile de proprietari/locatari primesc sumele transmise prin mandat poştal de la Compania Naţională „Poşta Română” S.A, operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidenţele contabile plata datoriei beneficiarului faţă de energia termică şi virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.

„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenţia rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării. Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Mă bucur să anunţ adoptarea modelului cardului de energie şi a documentului ce va atesta datoriile la Asociaţiile de proprietari, ambele publicate în Monitorul Oficial. Tot astăzi, a fost semnată Convenţia pentru ca Poşta Română să poată emite şi distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanţate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit MIPE, românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel:

 • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023;
 • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Conform ordonanţei adoptate vineri, vor beneficia de această măsură:

 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; (35.015 persoane în județ)
 • familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; (2237 de beneficiari în județ)
 • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat. (1693 de persoane beneficiare în luna noiembrie)

MIPE precizează că sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulţi locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operaţional Capital Uman şi Programul Operaţional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea preţului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

”Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poşta Română SA”, se menţionează în comunicat.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poşta Română de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Etichete

2 comentarii

 • Înainte de 89 raționalizarea era privită ca o formă de chin, dar s-a dezvoltat economic România foarte mult. Acum se pare că o să fie raționalizare la curent, gaz, alimente ,…și toți o privesc ca pe un cadou, dar economic România se duce de râpă. Aveam resurse, mijloace și cine să producă tot ce aveam nevoie, am avut și soluții și fonduri pentru modernizare. Acum așteptăm cu jalba în proțap ajutor de la investitorul străin, cel ce se folosește de bogățiile acesteia țări și mai picură și la amărășteni. Cerem voie să folosim bogățiile României… Mulțumim celor care au privatizat, vândut, distrus tot. Începând cu cei care s-au folosit de nemulțumirea populației în 89 ( nemulțumire întreținută tot de ei – șerpi la sânul conduceri țări- prin raportări false către conducătorul suprem și prin blocarea bunurilor în depozite) și au transformat-o în lovitură de stat, dar spunandu-i revoluție.

  22
  1
 • Cu cardul de energie , nu-i de mers la farmacie ci la posta , cum se stie. Poti plati curent si gaz si te scoate din necaz. Se mai spune ca pe semne ai putea cumpara cu el lemne.

  6
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS