Noul an universitar va începe pentru studenții și profesorii de la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca în casă nouă, una high-tech. Noul sediu al UTCN de pe pietonalul Liviu Rebreanu a fost finalizat. Urmează dotarea laboratoarelor cu roboți și tehnologie.
”Ca orice proiect, drumul spre linia de final a fost anevoios. În 2015, am făcut tot ce mi-a stat în putință ca fosta clădire a Tribunalului din Bistrița să fie dată în administrarea Extensiei Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pentru a fi transformată într-un centru educațional al excelenței. De asemenea, împreună cu ADR N-V și UTCN, am găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii. Acum visul se transformă-n realitate, iar studenții pasionați de tehnologie-cercetare-dezvoltare-inovare vor avea atât oportunitatea să învețe acasă-n Bistrița-Năsăud, dar și șansa să studieze în condiții excelente. Clădirii monument i-a fost redată strălucirea prin lucrări ample de reabilitare, pentru a putea să adăpostească săli de curs, laboratoare dotate cu roboți, biblioteca și să pregătească studenții de la specializări (licență/masterat), precum: Inginerie Economică Industrială, Producție Digitală, Robotică, Inginerie medicală sau Ingineria și managementul calității”, spune președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Un campus al Universitate Autonomă Gheorge Coșbuc este mandatoriu a fi construită în Bistrița dacă și nu sunt suficente doar niște amărâte de extensi cu secții de care nu are nevoie nimeni altfel Bistrița va rămâne în continuare un ora de speța patra similar de exemplu cu Sângeorz Băi. Pe strada Drumul Dumitri Vechi este locul potrivit pentru construirea unui campus închegat cu Anfiteatre , Săli de Curs, Laboratoare, Sala de Sport și Terenuri de Sport, Căsuțe pentru cazarea studenților o cantină și o discotecă etc…. Asta înseamnă un Campus Universitar adevărat care va duce la dezvoltarea Bistriței și județului BN.
Sau poate să fie construită Universitatea Gheorge Coșbuc pe strada Drumul Cetății fiindcă ar fi loc suficient pe terenul unde a fost LDP, teren care implicit aparține Consililui Județean Bidtrița-Năsăud.
https://timponline.ro/ldp-bistrita-scoate-la-vanzare-prin-licitatie-terenuri-si-constructii/
sau cum stiti voi unii ce si cum!!!!!!!! felicitari RADU MOLDOVAN!!! Bistrita merita!, centrul vechi va prinde viata incet incet!!!! Asta inseaman viziune, studenti, profesori, etc.,vor crea incet incet o comunitate in jurul centrului vechi!!!!
Cosmin, Cu stimă aici nu este vorba despre Centru Vechi ci este vorba de necesitatea construirii unei Universități Autonome Bistrițene George Coșbuc menită să asigure o dezvoltare reală educațională și economică a orașului și județului. AIci nu este vorba ca profesori și studenți să piardă vremea la birturile de pe pietonal.
O universitate reală are nevoie de laboratoare, biblioteci, cămine studențești și câte și mai câte acestea nu se pot realiza pe pietonal. Așa vom rămâne mereu o anexa a Universităților din alte orașe iar studenți eminenți ca și până acum vor alege să studieze în alte orașe unde vor și rămâne după ce își vor termina studiile iar noi vom rămâne ca și până acum cu politrucii și ” dezvoltatorii”.
@ eruditul, Nu este nicio problemă urmând această logică adică săli de curs în locul tribunalului atunci laboratoarele vor fi în locul închisorii :o)
Te rog pune mana pe cartea de gramatica ,înainte de a-ti exprima părerea!
Felicitari RADU MOLDOVAN !
Un lucru extraordinar .
Bălan iar ai apărut cu limbile, vezi că ai greșit puțin adresa primarul este în altă parte Răducu nu îți poate da autorizația.
Bai rares B.
vezi ca iti ofer si tie un loc special pt. limba ta .
Esti un natarau care nu intelegi ca oricine face un lucru bun si notabil merita sustinut si incurajat.
Decat sa tot dai in administratori si politicieni cu coarnele ca bouu , mai bine te implici daca ai tu o solutie si te crezi mai destept decat cei pusi sa faca treaba.
Valabil si pentru ultimul comentac de doi bani.
Este mai bine decât nimic.
Felicitări! S-a realizat un lucru foarte frumos și util pentru Bistrița și pentru tinerii care vor si pot să studieze disciplinele tehnice atat de cerute de zilele noastre , și totodată s-a pus în valoare o clădire superbă de patrimoniu !
Orice comentariu răutăcios este de prisos !
În clădirea Universități vor putea intra și fetițele de pe pietonal sau de acum înainte trebuie să le numim „studentele” ?
Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, când fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitarea aceasteia nu se rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”
(Vezi: https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/)
Pe de altă parte, Radu Moldovan care nu-i capabil să inteleagă nevoile invătământului superior tehnic se laudă mereu că el a rezolvat problema extensiei UTCN Bistita prin mutarea acesteia in clădirea vechiului tribunal din centrul orasului, când peste tot in lume locul invătământului tehnic este in apropierea de zone industriale. Ba mai mult, Răducu sustine că el împreună cu ADR N-V și UTCN, ar fi găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii, ceea ce nu-i adevărat. In ralitate, UTCN a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene in vederea reabilitării clădirii si dotarea ei cu mobilier si aparatură de cercetare. „Meritul” Consiliului Judetean se rezumă doar la faptul că a dat în administrarea UTCN clădirea fostului tribunal pentru 50 de ani.
(Vezi: https://timponline.ro/prorectorul-utcn-catre-bobocii-de-la-bistrita-firmele-va-vor-angaja-in-functie-de-ce-stiti-face/)
De aceea, este evidentă nevoia construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si clădiri pentru cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii din administratia locală erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică: ( https://timponline.ro/campus-universitar-pentru-studentii-din-bistrita/)
Un astfel de Campus Universitar care ar trebui să includa si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale ar fi de natura sa creeze un grad ridicat de atractivitate pentru studenti si cadre didactice universitare, asigurând un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Cu atât mai mult cu cât si primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.