Actualitate

CAS: Modificări în sistemul de sănătate de la 1 ianuarie 2018. Ce trebuie să știe asigurații

Președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a prezentat noutățile legislative din domeniul sănătății în privința asiguraților, aplicabile în anul 2018 în ceea ce privește categoriile de asigurați:

”Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului și care sunt scutiți de plata contribuției la fondul de sănătate până acum erau scutiți cu condiția de a nu realiza alte venituri. De acum, pot realiza și alte venituri sau ajutor social și sunt scutiți în continuare de plata contribuției. Persoanele care sunt cuprinse în diverse legi speciale, cum ar fi veterani de război sau revoluționari, până acum erau scutite doar dacă nu realizau și alte venituri, de acum sunt scutite pentru drepturile bănești pe care le obțin ca beneficiare ale acestor legi speciale, pentru alte venituri plătesc contribuție.

S-au introdus ca și pe persoane scutite de plata contribuției și cele care sunt în concediul de acomodare acordat între părinții adoptivi și copilul adoptat și cele aflate în concediul pentru creșterea copilului, chiar dacă au indemnizație lunară pentru creșterea copilului.

Pentru persoanele fizice care beneficiază de ajutor social, în forma veche a legii erau scutite de la plata contribuției atât persoana în cauză cât și întreaga familie dacă face parte dintr-o familie care beneficiază de ajutor social, acum beneficiază de scutire doar persoana care primește direct ajutorul social, nu și ceilalți membri ai familiei.

Persoanele fizice cu venituri lunare din pensii care sunt scutite de plata contribuției la fond și personalul monahal al cultelor recunoscute erau scutite doar dacă nu realizau alte venituri, acum pot realiza și alte venituri, pentru care însă vor plăti contribuția.

Se instituie o sancțiune pentru medicii care rețin sau folosesc cardul de sănătate fără știința proprietarului, este infracțiune de fals pedepsită conform Codului Penal. Abatarea aceasta a devenit infracțiune, până acum nu era considerată infracțiune.

Vizavi de servicii medicale pe bază de abonament, se acordă în număr definit, cu o valoare certă, în schimbul unei sume primite periodic sub formă de abonament furnizorii suportă toate costurile serviciilor medicale pe care abonații le-ar putea solicita în afara celor din pachetul de bază.

În ceea ce privește indemnizațiile pentru concediul medical, persoanele fizice care nu sunt salariate și au alte venituri, de la 1 ianuarie vor încheia un contract de asigurare cu CAS în care sunt prevăzute obligațiile și drepturile părților. Până acum au fost doar niște declarații că sunt de acord să plătească contribuția pentru a beneficia de indemnizație de concediu medical. Dreptul la indemnizație de concediu medical este condiționat de plata contribuției la fondul destinat exclusiv acestor plăți. Persoanele scutite de la această plată sunt șomerii indemnizați, salariații care au inclusă această contribuție în noile contribuții la CAS și persoanele care nu sunt salariate. Contribuția pentru aceste persoane este de 1% din venitul lunar pentru care optează să plătească, deci nu se plătește la venitul pe care îl realizează de fapt dar care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară.

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor de indemnizație pentru concediul medical s-a modificat, până acum a fost de cel puțin o lună înainte de a interveni episodul de boală pentru care are nevoie de concediu medical. Stagiul minim va fi de șase luni realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediu medical. Studenții chiar dacă nu plătesc în timpul cursurilor se consideră stagiu de cotizare, dar dacă până acum condiția era să absolve cursurile cu examen de licență, de acum condiția va fi să absolve cu examen de licență organizat în prima sesiune.

Părinții pot obține în continuare concediu medical pentru copilul până la 7 ani, dar în cazul copilului cu afecțiuni grave asigurații au dreptul la concediu medical pentru copii de până la 16 ani. Părinții sau însoțitorii copilului bolnav beneficiază de concediu medical și pentru îngrijirea acestuia în alte țări din UE sau spațiul economic european, aceste concedii fiind eliberate de medicul specialist din România în baza documentelor care pot fi transmise și în sistem informatic. Pentru concediile medicale obținute pentru copilul bolnav durata maximă este de 45 de zile, dar se poate prelungi și peste 90 de zile cu acordul medicului.

Toate persoanele care la 31 decembrie au depuse declarații de asigurări sociale de sănătate pentru concedii și indemnizații trebuie de la 1 ianuarie să se prezinte la CAS să încheie acel contract de asigurare, să plătească 1% cel puțin la valoarea unui salariu minim de economie. Pentru persoanele fără venituri, rămâne valoarea din Codul Fiscal, vor avea două variante pentru a se putea asigura: să depună o declarație la ANAF, fie se angajează să plătească 12 luni consecutiv contribuții la asigurări de sănătate cel puțin la nivelul salariului minimn pe economie și vor fi ca oricare alt asigurat, fie plătesc doar în cazul în care au nevoie de servicii medicale, adică la data respectivă trebuie să plătească o contribuție calculată la de șapte ori salariul minim pe economie, pe șapte luni cum ar veni. Această variantă este riscantă, se poate îmbolnăvi de mai multe ori pe an și de fiecare dată trebuie să plătească de șapte ori salariul minim pe economie. Cea mai avantajoasă este declararea și plata lunară a contribuției”.

20 comentarii

 • Tanti aceasta…….! Eu de la 1 ianuarie voi plăti CASinca o suma de 2280 de lei ,ptr ca realizez castiguri peste suma de 22.800. De ce ??? Sînt salariat ….platesc odată Cas-ul . De ce ?? Cei dai in plus fata de acum ……??? Itu spun eu :nimic ! Si atunci …….trenuie sa plătesc ca asa vreau ,,creierele spălate,, din Psd??
  E p prostie….! O sa platesc….dar ramin la concluzia ca se face un abuz.

  • Se pare că ai primit un dislike…foarte interesant! Cine stie ce asistat social ti-a tras-o! :)) oricum nu că o să fie postat mesajul meu…e prea vulgar!! :))

  • Normal ca trebuie sa platesti in plus. Doar din ce bani sa se plateasca pentru taxiul popilor bistriteni sau pentru lacomia nesatioasa a Lucanilor?

 • Cei din sectorul privat,care castiga sub salariul minim pe economie,sa inteleg ca vor plati tot 10% din salariul oferit de angajator.Daca este asa,vi se pare corect ca eu,fara venit,sa platesc 10% din 1900 lei?

 • Buna ziua a-si vrea sa ma lămuriți sunt în concediul medical din 18.12.2017 pana in 31.12.2017 care a fost platit iar din 03.01.2018 pana în 31.01.2018 sunt în concediu medical din nou și nu mai vrea sa imi plateasca pe motiv că nu am stagiu de cotizare pe ultimile 6 luni.eu am fost angajată în altă parte și am pe luna iunie 20 zile,iulie 21zile,august22zile,septembrie 2zile,iar la actualul loc de munca octombrie10zile,noiembrie 22zileiar în decembrie nu stiu cate zile am pana in 18 am fost la lucru dupa aceai am suferit un accident și am intrat in concediu medical ce ziceți am dreptul sa imi plateasca concediu vă multumesc

  • Trebuie sa va plateasca concediul medical daca ati fost asigurat (ati avut CIM) 6 luni in ultimele 12 luni. Dvs aveti lucrate lunile iunie, iulie, august, noiembrie si decembrie si inca 12 zile in septembrie-octombrie. Din pacate, nu aveti 6 luni lucrate in ultimele 12 luni. Deci nu aveti stagiu de cotizare, concediul pe ianuarie nu poate fi platit. Dar fiind continuarea celui din decembrie, posibil sa mai apara ceva clarificari legislative care sa va ajute. Desi….cred ca nu le pasa legiuitorilor de astfel de cazuri…

 • Bunà ziua,care e situatia cu Românii care au domiciliul in alt stat European(sunt asiguraţi din punct de vedere medical).
  Mulţumesc

 • Am si eu o problema ma poate lamuri cineva ? Am 24 de anii nu lucrez , nu sunt asigurat dar am nevoie sa merg la spital deoarce am o fractura la picior imi poate spune cineva dac platesc pe 3 lunii asigurarea , se poate ? Da ma asigure ??

 • am avut o pensionara de varsta( are 64 ani) ) angajata , acuma este in concediu de boala din octombrie , si se pare ca vrea sa stea in concediu de boala tot anul 2018 , eu am nevoie de om in locul ei , sunt obligata sa platesc concediu medical ea avand si pensie de la stat ?( asigurarile platesc concedii medicale cand isi amintesc, am patit-o am incasat dupa un an si ceva concedii medicale .

 • Buna ziua!
  Eu sunt angajata in doua locuri. In primul cu norma intreaga de 6 ani si in al doilea cu jumatate de norma de 5 luni. Primesc indemnizatia de maternitate(126 zile) si din al doilea loc? sau nu ca nu am 6 luni implinite ca stadiu de cotizare?

 • Am un venit de 200 ron pe luna.Cit trebuie sa platesc pe luna pentru a putea
  beneficia de asigurari de sanatate sau pot fi pe coplata sotului angajat.

 • Am platit C.S.A. benevol nu am avut si nu am venituri. Cand dupa 6 luni de plata am avut nevoie de medic de familie am avut surpriza sa-mi spuna ca nu figurez ca asigurat. Cum pot renunta la plata de 80 lei pe luna?

 • Cat trebuie sa plătesc pe luna,neavând nici un venit de 5 ani…?!Ca nu ma lămuresc de loc,și acum sunt neasigurata!

 • Buna ziua am si eu o intrebare daca am lucrat pana in luna aprilie 2018 cu carte de munca si in luna septembrie 2018 am nevoie de o operatie la rinichi cat platesc cass

 • Buna ziua, daca am depus declaratia unica la ANAF si platesc contributiile la CASS trebuie sa mai fac si acest contract pentru contributia pentru concedii sau indemnizatii sau este inclusa? va multumesc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS