”La un sfert de veac de la evenimentele din 1989 încă ne punem întrebarea ”Ce s-a întâmplat în iarna acelui an şi ce s-a schimbat după aceea?”.
Putem aprecia relativ uşor ceea ce avem astăzi, printr-o comparaţie simplă cu ceea ce ne-a lipsit anterior: lumină, căldură, confort sau ierarhie a valorilor. Numai aşa putem înţelege pasul uriaş pe care România l-a făcut în drumul ei spre identitate, spre valorizare şi numai aşa putem să ne integrăm unei civilizaţii europene şi să ne afirmăm ca parteneri într-o comunitate ce uneşte, acceptând diversitatea.
Privind retrospectiv istoria contemporană, constatăm că evoluţia României a fost marcată de două tipuri de regim opuse: democratic şi totalitar. Instaurarea regimului comunist după al doilea război mondial a însemnat aruncarea României într-un con de umbră şi i-a afectat afirmarea acesteia pe plan internaţional. În acelaşi timp, românii au fost nevoiţi să trăiască într-o societate amorfă, într-o inerţie care a blocat orice încercare de dezvoltare sau progres. Un regim bazat pe cultul personalităţii, pe guvernarea de familie şi pe opresiune, însoţit de o vastă ofensivă ideologică şi propagandistică.
Revoluţia din decembrie 1989 a dus astfel la înlăturarea regimului comunist, dar, spre deosebire de mişcările similare din Europa, ea nu s-a înfăptuit pe cale paşnică, ci cu preţul a peste o mie de vieţi omeneşti. Acum, dragi bistriţeni, este momentul să ne cinstim eroii, să ne aducem aminte de jertfa lor şi să învăţăm odată pentru totdeauna că democraţia şi drepturile cetăţeneşti sunt valori ale noastre, ale oamenilor, iar niciun partid sau om nu are dreptul să se substituie lor”.
Adaugă comentariu