Cultură

Monumentele istorice din Bistriţa-Năsăud, de acum şi pe harta realizată special pentru ele!

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a lansat miercuri, în variantă tipărită dar şi în format electronic, harta monumentelor de arhitectură din judeţ.

Proiectul a fost iniţiat de instituţia condusă de Alexandru Uiuiu, pentru a pune mai bine în valoare patrimoniul cultural al zonei. Bistriţa-Năsăud are 765 de monumente istorice, dintre care 367 sunt monumente de arhitectură, 380 sunt situri arheologice, 7 sunt monumente memoriale şi funerare, iar 11 sunt monumente de for public.

”A fost o muncă laborioasă. Harta conţine multă informaţie vizuală, utilă. Pe verso sunt şi scurte descrieri istorice, care le întregesc pe cele de imagine. Această hartă este un instrument de conştientizare şi promovare a monumentelor. Nu este un produs perfect, la ediţiile viitoare vom mai face îmbunătăţiri”, a declarat directorul executiv al DJCP, Alexandru Uiuiu.

El a solicitat Primăriei Bistriţa şi Consiliului Judeţean ”să devină atente” la acest demers, pentru ca harta să apară în format mare, stradal, la intrările în municipiu şi la porţile judeţului, iar turiştii şi vizitatorii să poată găsi cu uşurinţă date despre monumentele istorice.

”Monumentele istorice din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt repere ale identităţii noastre, mărturii ale avatarurilor istorice prin care oamenii acestor locuri au trecut de-a lungul secolelor. Totodată, prin potenţialul lor cultural şi de atracţie turistică, reprezintă mize ale prezentului şi viitorului. Cunoaşterea şi preţuirea lor este mereu necesară”, explică Alexandru Uiuiu în paginile hărţii acest demers.

Varianta electronică a hărţii poate fi consultată pe site-ul oficial al instituţiei.

Şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură a precizat că este în derulare operaţiunea de clasare a actualei Case a Scriitorilor de la Valea Vinului, pentru a putea fi introdusă în categoria monumentelor istorice. ”Momentan, obiectivul este în proprietatea Ministerului Culturii şi în administrarea Uniunii Scriitorilor. Vrem ca acest obiectiv să aibă un statut la înălţimea trecutului. Prin acest loc au trecut Sadoveanu, Blaga şi mulţi alţii”, a spus Uiuiu.

În ceea ce priveşte mult mediatizata amplasare în Bistriţa a unei statui înfăţişându-l pe fostul lider chinez Deng Xiaoping, Alexandru Uiuiu a menţionat că totul a rămas la stadiul de ”subiect de presă”, deoarece nimeni nu a depus până acum cerere sau documentaţia necesară.

DJCP BN a reuşit în 2011 cartografierea şi inventarierea a 122 de obiective culturale din judeţ – 86 de situri arheologice şi 36 de monumente istorice – în cadrul programului naţional de evidenţă a patrimonului imobil ”eGISpat”. Această cercetare ştiinţifică este esenţială pentru protecţia administrativă a obiectivelor, ulterior urmând să fie stabilite zonele de protecţie a monumentelor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.