Timp de gândire

Morţii poruncesc celor vii

Ar fi trebuit probabil să preiau din Mihail Sadoveanu un titlu mult mai sugestiv „Zodia cancerului”, fiindcă se pare că se potriveşte mai bine vremurilor în care trăim. Secătuiţi de războaiele de la Bucureşti via Covasna – Prislop, iată-ne pe ultima sută de metri înainte să aflăm răspunsul la întrebarea: A fost degeaba tot ce a fost? E ridicolă situaţia generată de pusul carului înaintea boilor, dar ce să mai zicem de cei care sunt supăraţi că se vrea scoaterea morţilor de pe listele electorale?

În această ţară în care totul este anapoda fiindcă aşa au vrut şi mai vor şmecherii care ştiu scurtăturile nu se putea decât să votăm şi apoi să ne întrebăm dacă nu era mai bine să ne numărăm înainte. Era mai bine să fi ştiut câţi suntem pentru că am fi aflat adevărul şi am fi putut acţiona în consecinţă. E limpede că nu mai suntem atâţi câţi ar trebui ca să avem nu ştiu câţi parlamentari, nu ştiu câte judeţe, oraşe şi comune şi nici nu ştiu câţi bani europeni. Suntem mult mai puţini, dar toţi politicienii au fost interesaţi să nu se ştie pentru că această scurtătură îi ajută pe ei să fie mai mult la putere, să împartă mai mulţi bani între ei, să-şi asigure locuri călduţe în instituţii pentru ei şi clicile lor. Dacă nu era situaţia aceasta cu referendumul, vă garantez că nimeni nu avea interes să ne numere până în toamnă, la parlamentare. Pe de altă parte, bani în ţară nu prea mai sunt, aşa că tot ce se poate fura este din fondurile UE. Dacă iese la iveală că ţara e mai mică, nici bani nu mai vin cu remorca, ci cu sacul. Şi ce să mai fure atunci „bieţii” politicieni din neamul Botiş? Chiar aşa, nu vă daţi seama că atentaţi la bunăstarea lor?

Mult prea sigură de succes, USL a dat cu bâta în baltă în privinţa „actualizării listelor electorale” şi zoaia s-a răspândit peste tot. A ieşit la iveală că trăim într-o ţară în care morţii sunt aşteptaţi la vot. Acest lucru nu pare să ne revolte prea mult din câte îmi dau seama citind şi ascultând diverse comentarii. Ne interesează mai mult de românii plecaţi în străinătate şi de drepturile lor. Vă garantez că pe unii nu îi mai interesează deloc de ţara în care s-au născut, nu merg în veci la niciun scrutin, nu mai vin acasă cu anii. Aşa că noi murim degeaba de grija lor.

Orbiţi de ideea de a rămâne veşnic la putere, PDL şi oamenii lui încearcă pe toate căile să ne arate că toată această numărătoare nu are sens, e ilegală. Aşa o fi, nu mă pricep. Pe mine nu mă interesează atât de mult listele lor cât adevărul. Dacă îl aflăm acum, prin acest mijloc penibil şi jenant, asta e. PDL avea ocazia să demonstreze că e mare apărător al adevărului pe vremea când era la guvernare. De ce nu au făcut atunci o numărătoare corectă înainte de alegerile locale? Era la îndemâna lor să facă lumină în această situaţie, dar nu au avut niciun interes, nici măcar acela să se reducă numărul de parlamentari cu unul într-un judeţ. Nişte ipocriţi îmbogăţiţi!

Repet! E penibil că USL ne numără abia acum. Trebuia să o facă înainte de referendum dacă exista mai multă înţelepciune la vârf, dar nu a existat şi probabil că factura pentru toate aceste bâjbâieli penibile va veni în toamnă. Vom trăi şi vom vedea. Până atunci se pare că multora le place ca „morţii să le poruncească celor vii”, vorba lui Sadoveanu.

Cristiana Sabău

5 comentarii

  • Poporul roman, trebuie sa recunoastem, nu si-a dorit acest referendum, mai ales acum cand, iata Europa a intrat in recesiune economica si asa precum se zvoneste ea poate fi una mai adanca decat cea din 2008-2009. Nimeni nu-si doreste o asemenea evolutie, mai ales acum cand FMI s-a pus pe noi si ne obliga la majorarea pretului la gaze, ca cea de la energia electrica s-a facut deja.
    Si ce de probleme aparute din senin , cu acest vot de la referendum , si cite interpretari inutile , cind totul se poate rezolva prin Introducerea Obligativitati de participare la vot , ptr toti cetatenii Romania cu drept de Vot , sau cine nu vrea sa renunte la acest drept si nu-l mai deranjeazza nimeni !!
    eu daca asi fi Ministru asi introduce si urmatoarea varianta :lisat cu votanti, ar trebui sa fie lista cu ultima votare adica
    cine nu voteaza de 2-3 ori isi pierde dreptul de a vota,
    daca vrea sa reintre, sa dea si el o taxa de 100 de euro sau 1.000 , sau un procent din veniturile realizate in tara.
    atunci sa vedeti .asa in conditiile zilelor de astazi …………………o tot lalaim pina la anul nou si nu stim citi sintem , ptr. ca in fiecare zi mor oameni sau pleaca . in conditiile astea nu ne vom linisti niciodata , nici financiar , politic sau economic. ma intelegeti ????????? Orice investitor cu scaun la cap, atunci cand intra pe piata stie sau ar trebui sa stie sa-si evalueze riscurile, dar si castigurile. Insa, asa cum sunt riscurile, este mai greu sa le estimezi atunci cand la mijloc sunt tot timpul alte interese pe care tu, muritorul de rand, nu vei putea niciodata sa le poti cantari. intelegeti asta odata si hai sa ne apucam de treaba si sa muncim ca altfel ……VAI DE MAMA NOASTRA, la iarna vom manca mere-padurete .

  • Va dati seama doamna Cristiana, ce ar fi „urlat” domnul B si doamna M, daca USL „peria” listele permanente inainte de referendum ? Este clar ca PD-L nu avea interes iar unii functionari publici , nu si-au facut datoria !

  • Pe Vremea Ducăi Vodă, intrigi, scrisori secrete, beizadele, trimişi ai regelui, azi bileţele, José Manuel sau Viktor.
    În Neamul Soimăreştilor, mortii poruncesc celor vii să se facă dreptate. Azi putem spune multi, multi dar morţi.
    Poporul român nu şi dorit referendumul, zici raul adrian dar au fost la vot cam toţi care merg de regulă. Şi vezi nu îţi dori prea mult să aujngi ministru că se poate întâmpla. Are oraşul nostru această tristă experienţă de-a avea un ministru ce nimic nu-l recomada pentru acel post şi a reuşit prin acţiunile lui să blocheze mulţi bani ce ni s-ar cuveni reîntorşi de la UE.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.