Politică

Moştenirile lui Liviu Rusu

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în actuala formulă, s-ar putea să se reunească abia în momentul în care va preda mandatul. Atunci şi poate nici atunci. Preşedintele Liviu Rusu, pentru care un mandat e "prea puţin", iar două "prea mult", s-a gândit, probabil, că nu mai are rost să lanseze teme electorale de la microfon. În fond, ce să spună?

În opinia mea, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, condus de Liviu Rusu, ar merita măcar o şedinţă de bilanţ. Ne-ar plăcea să-l auzim pe însuşi preşedintele spunând că, în mandatul lui, nu a făcut altceva decât să pună în practică proiectele magistrale ale predecesorului său, Gheorghe Marinescu: construcţia depozitului de gunoi şi reabilitarea DJ 151, şi că nu a avut nici măcar un singur proiect propriu pe care să îl înceapă ca să se pomenească în istorie numele lui.

Crucea de la Piatra Fântânele, o simplă construcţie megalomanică pentru dobândirea unui trofeu personal, „Crucea Transilvană”. Drumul spre Colibiţa e în folosul proprietarilor de vile fiindcă doamna Elena Udrea, în mandatul ei cu doi secretari de stat din Bistriţa-Năsăud (Ioan Andreica şi Eugen Curteanu) nu s-a deranjat să dea aviz pentru ca zona să devină staţiune de interes local. Ca urmare, Colibiţa nu e decât un alt sat de pe harta judeţului legat, cu asfalt, de Ragla, localitate devenită, iată, graţie lui Liviu Rusu, mai ceva ca Sîngeorz-Băi.

Despre ce s-a întâmplat cu depozitul de gunoi după ce Liviu Rusu şi-a pus amprenta personală nu vom discuta aici fiindcă ştie o lume întreagă. În loc să colectăm gunoiul selectiv şi avem parte de puţin mai multă civilizaţie după ce Europa ne-a întins o mână de ajutor, avem conace la Ragla şi dosare la DNA. Între timp, noi, muritorii de rând, aruncăm totul, la grămadă, la pubele, ca să aibă amărâţii ce răscoli de dimineaţa până seara şi câinii ce flutura în goana lor în haite.

Despre DJ 151 ce-ar fi de zis? Că s-a turnat asfalt pe cel mai lung drum judeţean? Da, s-a turnat, dar prost. În viitorul mandat va trebui reparat dacă mai vrem să ţină patru ani. Va avea oare cineva curiozitatea să afle de către cine s-a turnat? Poate viitorul preşedinte care va înţelege să respecte Legea 544 a dreptului la liberă informare. Actualul a avut legile lui care, se pare că l-au împins la fărădelegi, din păcate.

Important este că s-a făcut ditamai palatul pe strada Alexandru Odobescu. Nu ştim deocamdată la ce foloseşte. L-am văzut doar din şosea fiindcă interiorul e rezervat exclusivităţilor de casă ale preşedintelui. Nu m-ar mira să aflu că nu mai e clădire de interes public.  Se poartă moda construcţiilor din bani publici pentru foloase personale. Nu ar fi primul caz din istoria postdecembristă.

La ora bilanţului aşadat, Liviu Rusu poate raporta că a fost un executant, pe ici pe colo bun, al proiectelor lui Gheorghe Marinescu. Măcar i-ar putea mulţumi, public, într-o şedinţă, pentru faptul că i-a lăsat ceva de făcut, ceea ce nu cred că se poate spune despre succesorul său care mai degrabă va avea de acoperit găuri în şosele, depozitul de la Tărpiu şi buget.

Cristiana Sabău

8 comentarii

 • 1. Slab articol si manipulant, in acelasi timp. In mandatul lui Rusu s-au realizat o serie de proiecte, de milioane de euro. DJ 151, gestionarea deseurilor, reabilitarea CJ, drumuri judetene o gramada, cladirea de pe Odobescu, drumul de la Colibita etc. D-voastra le-ati prezentat, dar in „amestec” cu faptele de care e acuzat Rusu (nu uitati ca instanta nu s-a pronuntat), iar in orice stat de drept e periculos ca dreptatea sa o faca ziarele si televiziunile.
  2. Marinescu a lasat in urma niste intentii de proiecte, fara finalizare si gresit intocmite. In rest, judetul a fost varza in mandatele sale, dar nu asta e ideea. Ideea e ca asa-zisele fapte de coruptie au fost livrate presei de catre DNA, iar presa le haleste din plin si ii pune la zid pe PDL-isti, fara ca in mandatul lor presa locala sa prezinte dovezi despre smenurile lor sau macar doua-trei anchete. Exceptie, cazul Botis. In rest, s-a scris despre declaratiile lui Radu Moldovan seful de la PSD despre „camarila portocalie” si cam atat.

 • bine ca si-a batut joc de comunitati intregi si a dirijat banii catre fratii portocalii….acum primarul din maieru incearca sa reancalzeasca”borsul”si se va prezenta in fata bistritenilor si a beclenarilor sa faca pe ”sfantul ” si sa le cerseasca voturile….ce tupeu pot sa aiba….mizerabila e politica asta……..

 • Dnul cristi: dvs credeti ca dna ii salta pe nevinovati?
  Eu nu cred! Botis e dovada vie ca se fura!
  Fost psd ist, actual portocaliu, viitor ……………sumbru!
  Ca s-a mai facut cate ceva, nimeni nu contesta, problema ca cu cati bani, iar cand il cauta presa nu era de gasit! Consiliera dansului era la coafor! Deci? Cine e de vina? Presa? Nu cred!

 • D_na Cristiana Sabau era incomoda pentru cei de la putere ,indiferent de culoare si a facut parte dintre cei care au mai avut curajul sa puna intrebari. Aroganta d-nului Rusu s-a manifestat de la inceput. Pana la urma asta trebuie sa insemne democratie-chimbam daca nu am stiut sa alegem, dar mai trebuie sa invatam si sa-i tragem la raspundere daca au furat.

  • Nu ati stiu sa alegeti, nu ne bagati in aceeasi oala, sunt antibasist de prin 1996!

 • A facut si el un proiect de 1 milion de euro – proiect integrat de informatizare a primariilor care nu serveste la nimic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.