Actualitate

Tot mai multe spaţii comerciale de pe pietonal sunt goale. Ar trebui să le dea de gândit edililor

Pietonalul Liviu Rebreanu e pe zi ce trece tot mai pustiu. Se închid magazine, restaurante, cafenele, afaceri care nu merg din cauza faptului că nu au clienţi. De vină pentru toate acestea sunt şi edilii oraşului care nu au găsit soluţii să vină în sprijinul oamenilor de afaceri, tratându-i cu dispreţ de fiecare dată când afaceriştii au încercat să le transmită că le-a ajuns cuţitul la os.

„Noi am încercat să ne întâlnim cu domnul primar şi ne-am înscris în audienţă, dar nu a venit la întâlnirea cu noi. Ne-a ţinut pur şi simplu pe hol, în picioare, pe 20 de oameni. A venit domnul George Avram, doamna secretar Floare Gaftone şi arhitectul şef Monica Pop, iar doamna secretar ne-a spus să ne liniştim pentru că, indiferent ce am întreprinde, nu se va schimba nimic legat de tot ceea ce înseamnă aşa zisa modernizare a oraşului vechi. Ne-a spus că asta este. Cine poate continuă, iar cine nu renunţă”, a spus, într-o conferinţă de presă  Eugenia Echim, managerul SC Samba Impex SRL (foto stânga).

„Asta înseamnă să faci comerţ în Bistriţa! E ridicol! Camera de Comerţ ne sabotează. De ce se cheamă Cameră de Comerţ dacă ea mă sabotează pe mine care eu plătesc aici taxele şi impozitele. Eu am încercat să fac ceva, alături de toţi ceilalţi, dar nu primesc niciun sprijin. În afară de a plăti taxe, de a încerca să facem un comerţ civilizat în tot păienjenişul ăsta noi nu suntem ajutaţi cu nimic.

Nu avem voie să intrăm pentru aprovizionare decât între anumite ore, maşinile nu au voie să aibă mai mult de 2,5 tone. La ora la care vin maşinile din ţară să ne aducă marfă nu e nimeni la Primărie să se facă plata să poată intra în zona noastră. Deci trebuie să ne ducem în parcare la benzinărie să ne luăm marfa şi să o aducem la magazin. Uitaţi-vă ce a ajuns centrul din punct de vedere comercial: spaţii goale! Toate acestea nu ar trebui să le dea de gândit edililor că sunt atât de multe spaţii goale, că au mai rămas doar câteva magazine care luptă să reziste? În afară de a ne duce pe aceste ganguri care sunt buzi publice, acolo se depozitează mormane de gunoi pe care nu le vede nimeni. Nu se face absolut nimenic pentru noi care plătim taxe în Bistriţa, nu în alte oraşe sau judeţe. E foarte greu să răzbeşti, să menţii la standarde, să încerci să renovezi sau să faci ceva când ai un comerţ ce vine şi se pune în faţa uşii tale.

Dacă se vrea se dă bon, dacă nu, nu. Oamenii îţi intră în magazin şi te întreabă dacă nu se poate negocia ca şi afară. Ca să nu mai vorbesc de produsele de calitate îndoielnică (din cort -n.r.). Dacă mâine vrei să returnezi un produs, nu ai cui. Şi atunci eu vin şi spun: cine supraveghează modul în care se face comerţ în aceste locuri? Nu suntem împotrivă, dar rolul Camerei de Comerţ este de a ne sprijini pe toţi, de a promova ce e autentic, românesc. Din Bistriţa, dintre comercianţi câţi participă? Câţi sunt membri ai Camerei de Comerţ şi participă la astfel de evenimente (gen Toamna aurie -n.r.)?”, a spus Ichim.

Un spaţiu aproape tot timpul gol în ultima perioadă este cel în care a funcţionat Cofetăria Perla. Proprietarii l-au închiriat unei cafenele care nici aceea nu a mers. Acum este iar liber.

„Domnul Creţu, parcă are oroare de noi, comercianţii din zona centrală. Suntem ghimpele. Uită poate că, în campaniile electorale vin să-şi pună pe vitrinele noastre afişe. Nu le vom mai pune”, a anunţat şi Ioan Miclea de la Claudia Star, preşedintele Asociaţiei comercianţilor şi proprietarilor de spaţii comerciale din centrul vechi.

În zona centrală sunt deschise circa 100 de magazine, birouri, cafenele şi restaurante.

7 comentarii

  • Centru vechi se mișcă. Spațiile care mai sunt goale sunt așa pentru că proprietarii cer chirii exorbitante . Ei vor să se îmbogățească in 3 luni, iar chiriașul să le renoveze spațiile . Este o mare diferența între cum arata Pietonalul acum 5 ani
    și azi .
    Dar despre evenimentele făcute pe cheltuiala Primăriei , care aduc sute de consumatori in centru nu zice nimeni nimic ?
    Ar trebui totuși scoase second urile din centrul istoric , la fel ca si in Oradea. Sunt îngrozitoare , vând cârpe de șters praful la prețuri imense ! Strica imaginea orașului !

  • Si asta inca-i nimic. Cand va incepe rascolirea cu un santier care va tine doi ani a asa zisei modernizari a PIETEI CENTRALE cu defrisari si desfintari de spatii verzi si inlocuirea lor cu dale si betoane si blocarea circulatiei , atunci sa vezi FALIMENTE si renuntarea la spatiile din centru. O operatiune costisitoare si inutila.Comercianti ; sa va tineti bine !

  • Prietene drag Nicolas , și eu trăiesc de peste 35 ani in westul Europei din păcate alungat de vechiul sistem și de noul din cauza căruia nu mai m-a reîntorc acasă , dar așa ca idee la articol părerea mea ie ca trebuie sa revenim la școlile de meserii bine plătite , la fel și cele comerciale , sa producem și noi ceva și sa vindem , asta ar fi cheia succesului. Potențial avem , după părerea mea renunțând la politica și religie cauza dezastrului actual .

  • Demografia e in scadere.
    Numarul de potentiali cumparatori scade exponential pentru specificul comerturilor respective. Saturare cu marfuri, in afara de snobi nimeni nu cred ca cumpara un costum x, pereche de pantofi in fiecare an.
    Comertul online de asemeni, permite cumparatorului sa-si livreze la domiciliu marfa dorita.
    Singura sansa de supravietuire e de a se adapta la noile realitati.
    Reprofilarea activitatii de comert spre servicii probabil.
    Activitatea sociala anterioara era plimbatul prin Centru Bistritei a celor din satele periferice si comune,plus plimbatul pe la institutiile judetene dupa avize stampile si alte chestii birocratice. Azi nevoile de cumparare a acelei clientele e satisfacuta de pachetele cu haine trimise la pret mai ieftin si de calitate mai buna, de catre rudele plecate in Occident probabil si de micile comerturi locale rurale…care isi permit sa practice preturi competitive….dar mai ales in centrele comerciale.
    Desigur, monstruozitatiile de tip cort instalate pe pietonal, restrictiile de aprovizionare creaza probleme de logistica majore in alimentarea comerturilor..dar deja citind printre randuri se creaza oportunitati de afaceri. Comerciantii se plang ca nu exista posibilitatea de a furniza marfa direct la magazin…dar un intermediar bine profilat si dotat cu o minima infrastructura inteligenta..de la un telefon pentru receptionarea comenzilor la o aplicatie informatica pentru livrare, ar avea o oportunitate de a face livrarea …fara masini..in sensul receptiei in afara centrului si apoi a livrarii la comercianti cu dispozitive simple gen biciclete cu remorca, sau caruta si un orar de functionare generos 24/24 acea nevoie ar fi satisfacuta. Dar probabil ar genera costuri suplimentarec care s-ar regasi in pretul marfurilor.
    Evenimentele promovate in centru nu atrag clientii conform specificului magazinelor respective…atrag clientela pentru chefuri si restaurante. Ori se promoveaza o viata culturala chic…cu mici evenimente diverse, planificate anual …de la iubitorii de manele , jazz rock…sau restaurante care ruleaza(pentru asta trebuie sa ai o putere de cumparare oarecum) ori pietonal pentru turisti, cabinete pentru consultanti etc…centru financiar. Dar adevarul e ca activitatea comerciala s-a mutat la periferie in marile lanturi de magazine.
    Concluzia rationala, cu timpul micile magazine vor disparea, vor aparea localuri foarte specializate eventual pe un tip de activitate. Primaria ar trebui sa aiba grija de programarea activitatilor ..nu doar de tip nocturn cu mici si bere ci si alt tip de clientela. Dar cum am mai spus, problema la baza e demografia….

  • Da, doamna secretar, „asta este!”
    Sunteti precum domnul Gâvan si doamna Gavrilă, abonatii fideli ai Politiei Locale, care fac plangeri seara de seara teraselor de pe Pietonal, la fel de ingusti si limitati incat incapeti toti trei in cutia de chibrite ce o aveti pe post de creier.
    Ati auzit de Europa? Aveti habar cum arata um centru pietonal intr’um oras european? Sunt animate, pline de activitate, vesele, si nu ar fi posibil fara agentii economici dim perimetru.
    La ce consideratie 0 aveti fata de noi, comerciantii de pe Pietonal, o sa ne orientam spre alte orase, poate asa o sa va impliniti viziune pentru Centrul istoric, mort, pustiu, cu o liniste de mormant, locul ideal pentru trait batranetile!

  • Rabine ; da eu sunt dus( la pesti) si tu esti dus cu impostura si lipsa de verticalitate si bunul simt. Tu ti-ai facut o preocupare speciala de a ma jigni pe acest online. Nu stirea in sine este imprtanta pt. tine ci urmaresti ce comentez eu . In plus tare te prinzi greu ce vreau sa atentionez eu, pt. ca nu ma cunosti. Normal ca nu din cauza taierii copacilor falimenteaza comertul. Este vorba tocmai de durata santierului si multe alte aspecte inutile. Eu iti recomand in schimb sa faci bine sa te implici si tu intr-o actiune civica de anvergura si sa donezi si tu cativa bani la cea mai mare repopulare cu peste organizata de AJVPS -BN. Nu ar fi rau deloc sa te si apuci de pescuit pt. ca asa vei deveni mai intelept si mai de gasca si nu o sa mai ai timp sa te legi asa din senin de oameni. O zi buna , este DUMINICA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.