”Dezvoltare, modernizare si completare a sistemului de management integrat al deșeurilor municipale la nivelul municipiului Bistrița” și ”Înființarea a două centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Bistrița” sunt alte două proiecte pe care Primăria Bistrița le depune pentru a accesa bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul ”Dezvoltare, modernizare si completare a sistemului de management integrat al deșeurilor municipale la nivelul municipiului Bistrița” vizează construirea unui număr de 100 insule ecologice digitalizate. Fiecare insulă va deservi locuitorii de la blocurile de locuințe arondate și va fi compusă dintr-un ansamblu de containere subterane pentru colectarea deșeurilor pe 5 fracții, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, model GSM pentru transmisie date, baza de date privind beneficiarii serviciului și interfața de facturare. Datele colectate reprezintă informații privind volumul și tipul de deșeu colectat, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat prin finanțare un număr de 200 de cartele de acces. Fiecare insulă va fi subterană, compusă din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil – între 2 mc și 3 mc, rezidual – între 2 mc și 3 mc, sticlă – între 2 mc și 3 mc, plastic și metal – între 4 mc și 5 mc, hârtie și carton – între 4 mc și 5 mc.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 50 000 euro /eco-insulă, fără TVA, astfel că valoarea eligibilă totală a proiectului este de 24.597.500 lei fără TVA.
Proiectul ”Înființarea a două centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Bistrița” vizează înființarea și dotarea a 2 centre de colectare prin aport voluntar (CAV) cu scopul de a asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem ”door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu se pot depune în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
Locațiile alese pentru construirea celor două CAV-urilor sunt: un teren situat pe Valea Boilor, lângă stația de transfer a deșeurilor, respectiv un teren din Sărata, lângă Parcul Industrial.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 778.720 euro/CAV fără TVA, astfel că valoarea totală se ridică la 7.661.826,08 lei fără TVA.
Fara educatia de acasa si fara amenzi usturatoare date indivizilor care numa nu pricep cum se duce gunoiul la pubela , orice nou program de modernizare a deseurilor este sortit esecului.
Cand si romanii vor fi sanctionati si disciplinati prin lege ca in occident atunci vom vedea si rezultatele.
Vrei sa duca rahat cu roana la containerele tor strazi ? Asta a fost educatia ta de acasa.
Felicitări primăriei Bistrița pentru proiectul”Plătești cât arunci”! Hai că se poate!
Toate insulele lumii sunt supraterane (inconjurate de apa din toate partile) dar la Bistrita vor fi primele insule subterane inconjurate de putin „suc”. Premiera mondiala …Iar a visat urat primarul!