Actualitate

Municipalitatea va prelua de la RADEF RomâniaFilm fostul Cinema 23 August

Consiliul Local Bistrița a aprobat, cu 20 voturi ”pentru”, preluarea fostului Cinematograf 23 August de pe Bulevardul Republicii, din proprietatea Statului Român si administrarea RADEF ”RomâniaFilm” în domeniul public al municipiului Bistrița.

Indiferent de efortul pe care va trebui să-l facem, vom reabilita clădirea și îi vom da destinația de teatru. Am avut discuții ca transferul să se facă grabnic, ținând cont de starea avansată de degradare a clădirii, și să sperăm că vom identifica și soluții pentru finanțarea reabilitării din bani europeni – primarul Ioan Turc

Municipalitatea motivează:

”Cinematograful Bulevard a funcţionat ca sală de spectacole şi de cinematograf încă din perioada interbelică (fost Cinematograf Omnia, ulterior Cinematograf 23 August).

Imobilul nu este utilizat de cel puțin 20 de ani, aflându-se într-o stare avansată de degradare, fiind situat într-o zonă centrală și circulată a municipiului și în imediata vecinătate a unor instituții de învățământ preuniversitar și a unor instituții publice, reprezentând un real pericol pentru cetățenii din Bistrița.

Din acest motiv, în ședința de îndată a Consiliului Local din data de 13.04.2021 s-a dat aviz favorabil pentru înaintarea unei cereri către Ministerul Culturii de trecere a imobilului-construcții și teren aferent sus menționat din proprietatea Statului şi administrarea RADEF „RomâniaFilm” în domeniul public al municipiului Bistrița, cu intenția de a menține destinația actuală.

Astfel, prin adresa nr. 32235/20.04.2021 s-a solicitat atât Ministerului Culturii, cât și administratorului RADEF ”RomâniaFilm” acordul de principiu pentru demararea procedurilor. De asemenea, s-a solicitat și acordul pentru demararea procedurilor de actualizare a situației juridice de carte funciară.

Prin adresa nr. 850/05.05.2021, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor și-a exprimat acordul pentru trecerea din proprietatea Statului Român și administrarea RADEF “RomâniaFilm” în domeniul public al municipiului Bistrița a imobilului Cinema Bulevard, condiționat de respectarea prevederilor Legii nr. 303/2008.

Legea nr.303/2008 prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective. Bunurile mobile aflate în inventarul sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic trec în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească actul de transfer prevăzute de Legea nr. 303/2008 sunt:

”Art. II, 4. Odată cu transferul imobilelor prevăzute la pct.1, consiliile locale respective vor prelua activul şi pasivul aferente fiecărei săli sau grădini de spectacol cinematografic pe care o primesc în administrare.

5. Punerea în aplicare a dispoziţiilor pct.1 – 4 se face pe baza unui protocol încheiat între primarul unităţii administrativ-teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”România-Film”, în acest scop, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Protocolul încheiat va fi asumat de către consiliile locale respective prin hotărâre.

6. Pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic – cu prioritate a acelor producţii cinematografice realizate în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte activităţi culturale.

7. Consiliile locale sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate”.

În vederea punerii în executare a prevederilor legii și efectuării transferului de proprietate este necesară aprobarea Consiliului Local, urmând ca protocolul de predare-preluare se fie întocmit de către Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm” și semnat de către primarul municipiului Bistrița și reprezentantul mandatat de către RADEF ”RomâniaFilm”.

VEZI ȘI:

8 comentarii

  • Nu a fost chiar asa greu , nu-i asa d-le primar? Trebuia numai sa cereti ! Acum mai trebuie bani pentru reabilitare , dotare si modernizare. Acesti bani se vor aproba altadata…Sala va trebui sa fie multifunctionala , ca sa se poata difuza productii cinematografice in special cele realizate in conditiile OG 39/2005 aprobata cu modificari si completari prin Legea 328/2006 (cu modificarile si completarile ulterioare acesteia) precum si alte ACTIVITATI CULTURALE. La rectificarea de buget (daca va fi !) poate se vor gasi niscaiva parai pentru proiectul de reabilitare , modernizare si dotare. S-ar putea face un concurs de proiecte din care sa se aleaga 2-3 , care vor avea cele mai bune elemente de arhitectonica , modernitate si functionalitate. Sa nu se faca numai SF !. SF , fara PT inseamna bani aruncati…Caietul de sarcini poate fi facut de compartimentele de specialitate din Primarie impreuna cu Facultatea de Arhitectura din Cluj. Participantii ar trebui sa fie studenti si arhitecti tineri si cu idei . Ulterior din cele 2-3 proiecte alese se va putea realiza proiectul final , cel „batut in cuie”. Acesta poate fi realizat ulterior de Facultatea de Arhitectura din Cluj sau de alta firma , pe baza de licitatie publica. Pasul urmator : Faceti o invitatie ministrului dezvoltarii pentru a obtine bani pentru lucrarile mari incepand cu anul viitor.

    • Pe lânga toate astea mai trebuie si vreo 3-4 mandate de primar, la cât de încet se misca lucrurile la noi.
      Peste drum se pot admira în toata splendoarea niste schele rezemate frumos de CNLR care stau degeaba, ca eu de câte ori trec pe acolo înca nu am vazut muncitori care sa le populeze.
      In timpul asta elevii se înghesuie respectând, nu-i asa? „normele de distantare sociala” în restul spatiilor de învatamânt pâna la ora 19.
      La iarna, de la orele de studiu o sa plece direct la culcare.
      PS: poate afla presa care mai e stadiul si calitatea „lucrarilor”, ca la un moment dat parca-i dadusera si foc.

    • @citizen, pe muncitori nu-i vezi ca stau în beci unde fac mici și gratare, doar de ce crezi ca a luat foc beciul atunci???
      Bine ca anul trecut când a fost vârful pandemiei și școlile mai mult goale, au stat și ei, nu au făcut nimic!
      De fapt da, au stat și ei feriți sa nu se îmbolnăvească!!!
      Și aici nu ma refer doar la muncitori ci mai mult la organele care decid, ca ei o lalaiesc… Ba așteaptă campania electorala sa facă atunci, ba n-au avize ca doamnele și domnii care le dau au alte treburi pe cap, ba n-au buget…. din astea

    • La ce dracu ne trebuie atatea sali de spectacole? Avem Palatul Culturii, salile de la cinematograful Dacia, Sala polivalenta, noua Sala polivalenta care se construieste acum. In toate se pot organiza spectacole, evenimente artistice, etc.
      Teatru se poate face si la Palatul culturii si la Dacia.
      Parcarea etajata de 200 de locuri in acea zona e mult mai utila orasului.
      Din pacate am ales un primar politruc, fara sange in instalatie, care nu a avut curajul sa sustina acest proiect in fata comentacilor care habar nu au de administratie si prioritatile orasului.
      Se vor investi bani multi intr-o ruina, care nu este nici macar monument istoric, care va sta goala si inutila.
      Esti foarte slab domnule primar! Pacat de acest oras! Daca pui botul la Bojor si Balan, e vai de capul nostru!

  • Despre fostul cinematograf Tineretului ce se mai stie? Pe ala nu-l salveaza nimeni? S-ar putea face un teatru si acolo. Sau poate o opera+opereta. Sa fie cultura din greu, sa aiba bistriteanul de unde sa aleaga.

  • Primarul Ioan Turc spunea că după preluarea de la R.A.D.E.F. ”RomâniaFilm” a construcției și teren aferent, ”Cinematografului „23 August”, de pe Bulevardul Republicii nr.39, va reabilita clădirea fostului cinematograf indiferent de efortul financiar necesar. Chiar dacă initial intentia primarului Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, se pare că acest lucru nu este posibil deoarece Legea nr.303/2008, in baza căreia se face transferul prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Prin urmare, conform legii primarul Ioan Turc si să vrea nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. El a identificat ca o posibilă destinatie a clădirii fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita.
    Totusi, pentru ca „Cinema 23 August” să devină teatru inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier pentru public prevazut si cu spatii pentru garderobă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.