Social

Munții Rodnei, plini de zăpadă și brândușe, narcisele sălbatice abia acum încep să răsară la Mogoșeni (FOTO)

Munții Rodnei sunt în continuare încărcați de zăpadă, așa încât înflorirea narciselor sălbatice de pe Muntele Saca se lasă așteptată încă două săptămâni, anunță Alex Varga, care a găsit, în schimb, brândușe de primăvară cu duiumul.

”Narcisele sunt încă mici, și vor mai avea nevoie de cel puțin două săptămâni ca să înceapă să-și răspândească mirosul nepământean pe cel munte…”, a scris fotograful.

Situată la 1600 m altitudine şi având o suprafaţă de 5 ha, Poiana cu Narcise este o rezervaţie botanică de interes naţional. Parte a Parcului Naţional Munţii Rodnei, rezervaţia este situată pe versantul estic al Muntelui Saca, cel mai înalt vârf din masivul cristalin al Munţilor Rodnei şi aparţine administratic de comuna Rodna, satul Valea Vinului.

Din Valea Vinului mai este de parcurs un drum de aproximativ trei ore pentru a ajunge pe Muntele Saca şi la Poiana cu Narcise. Pe lângă superba poiană cu narcise (Narcissus angustifolius f.stellaris) aflată la cea mai mare altitudine din ţară, în rezervaţie se găsesc şi alte specii rare, cum ar fi: opaiţa multicoloră (Lychnis nivalis), crucea pământului (Heracleum Carpaticum) şi multe altele.

https://www.facebook.com/alex.varga.5454021/posts/2635160830116167

În schimb, în Șesul Mogoșenilor, narcisele sălbatice și-au făcut apariția. ”Au început să înflorească narcisele în poiana din Mogoșeni (com. Nimigea, jud. BN) – 5 mai 2021”, a scris Albert Gavrilă.

https://www.facebook.com/albert.gavrila/posts/3990620647687479

Poiana cu narcise de pe şesul Mogoşenilor este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip botanic). Aria naturală se află pe teritoriul administrativ al comunei Nimigea, în apropierea drumului judeţean DJ172 care leagă localitatea Cociu de Floreşti.

Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000) şi se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS