Social

Nămolul uscat provenind de la stația de epurare a Bistriței devine îngrășământ ecologic la Archiud

Aproape o mie de tone de nămol uscat provenind de la stația de epurare a orașului Bistrița vor fi împrăștiate pe circa 30 de hectare de teren din satul archiud, comuna Teaca pe post de îngrășământ ecologic. Este a cincea localitate din județ unde se dă cu acest tip de îngrășământ cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Potrivit unui comunicat al APM Bistrița-Năsăud, în cursul acestei luni, SC Aquabis SA Bistrița a depus o solicitare la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud în vederea obţinerii Permisului de aplicare a nămolului provenit de la stația de epurare Bistrița pentru cantitatea de 952 tone substanță uscată, pe o suprafață de 29,83 ha, în extravilanul localității Archiud, comuna Teaca.

Solicitarea are la bază un studiu pedologic și agrochimic special prin care se realizează evaluarea pretabilității solului şi condiţiile în care este permisă utilizarea acestor nămoluri pe terenurile agricole de pe teritoriul judeţului Bistrița-Năsăud.

”După obţinerea permisului de aplicare, nămolul va putea fi transportat şi împrăştiat cu utilaje specifice doar pe terenurile agricole unde este permisă aplicarea acestuia, pe parcursul unui an de zile şi doar în perioadele care se permit astfel de practici, cu obligativitatea încorporării imediate a acestuia în sol”, transmite instituția.

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis în total un număr de 6 permise de aplicare a nămolului pentru SC Aquabis SA pentru perioada 2013 – 2019, fiind transportate peste 2332 tone nămol uscat pe suprafațe agricole din localităţile Budacu de Jos, Galaţii Bistriţei, Nuşeni şi Nimigea, însumând o suprafaţă de 89 ha.

”Aplicarea nămolurilor pe terenurile agricole prezintă avantajul de a fi mai puţin costisitoare decât alte metode utilizate şi poate fi considerată ca fiind în deplină concordaţă cu conceptul general al neutralizarii şi reciclării deşeurilor”, informează Sever Roman.

Etichete

1 comentariu

  • Buuun. Suna bine, dar.. Bistrita este printre putinele orase din tara (foarte putine), care nu are separat sistemul de canalizare – cel pentru apa pluviala si cel menajer. Adica toata apa care spala zona industriala – inclusiv ROMBAT, cu toate metalele grele – plumb si altele foarte daunatoare, merg in acelasi loc – statia de epurare. Si de acolo pe camp si direct in plante. Si noi vorbim de ingrasamant ecologic? Bistrita, a fost inclusa in urma cu cativa ani in topul oraselor cu cel mai ridicat continut de metale grele in canalizare. S-a facut vreo schimbare si nu stim noi?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS