Social

Narcise cât vezi cu ochii la Mogoşeni. Florile semănate de îngeri continuă să apară

(FOTO) Au înflorit narcisele sălbatice de pe şesul Mogoşenilor, parcă mai multe ca în alţi ani, bucurându-i pe iubitorii naturii cu parfumul lor puternic. În ciuda faptului că zona în care înfloresc e protejată doar pe hârtie şi mulţi au distrus bucăţi din ea intervenind brutal, florile continuă să răsară în fiecare primăvară.

Câteva fotografii surprinse de poliţistul local Albert Gavrilă, un mare pasionat de natură şi de drumeţii, ne arată florile în toată splendoarea lor.

Poiana cu narcise de pe şesul Mogoşenilor este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip botanic). Aria naturală se află pe teritoriul administrativ al comunei Nimigea, în apropierea drumului judeţean DJ172 care leagă localitatea Cociu de Floreşti. Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000) şi se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare.

Poiana cu narcise de pe şesul Mogoşenilor reprezintă o zonă naturală (umedă) de fâneaţă, cu soluri alcătuite din marne argiloase (rocă sedimentară din carbonat de calciu şi argilă), marne salifere şi marne cu stratificări de gresii şi nisipuri. În arealul rezervaţie se pot găsi mai multe elemente floristice protejate la nivel european printre care narcise din genul Narcissus (Narcissus stellaris, Narcissus poeticus, Narcissus augustifolius), păiuş de livadă (Festuca pratensis), centaurea (Centaurea jacea), sau serratula (Serratula tinctoria).

Deşi a vizitat locul împreună cu câţiva prieteni, niciunul nu a rupt flori, iar lucrul acesta a fost apreciat de prietenii virtuali ai lui Albert Gavrilă.

În judeţ, mai avem o poiană cu narcise sălbatice, pe vârful Saca din Munţii Rodnei, însă perioada de înflorire în acest caz este mai târzie din cauza vremii care se menţine rece la munte.

Sursa foto: Facebook Albert Gavrilă 

2 comentarii

  • Domnul Albert Gavrilă si cu nevasta lui merit un premiu special pentru pozele lor cu care ne fac o placere deosebita pe tot parcursul de an mai ales din zone montane. Mersi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.