Social

La Năsăud se cultivă legume bio cu ajutorul peştilor. Mostră din agricultura viitorului la Colegiul Silvic

(FOTO) În condiţiile în care ne facem griji pentru alimentele pe care le consumăm, o variantă de a obţine produse organice într-un timp scurt este agricultura acvaponică, prin care se pot obţine peşte şi legume bio în cadrul aceluiaşi sistem de recirculare şi reciclare a apei. În prezent, agricultura acvaponică este practicată cu succes în Asia şi America de Sud şi mai puţin în Europa.

Ca să-i ajute şi pe fermierii de la noi să înveţe cum să obţină peşte şi legume bio, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – Horting a început, la Năsăud, la Colegiul Silvic „Transilvania” un proiect pilot de acvaponie unde elevii şcolii şi fermierii din zonă sunt învăţaţi să producă legume folosind doar o zecime din cantitatea de irigații din agricultura obișnuită.

„Acvaponia înseamnă cultura legumelor pe fluenţi care privin din cultura piscicolă. Aici, la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud am implementat un punct de dezvoltare şi diseminare a rezultatelor pe care le-am înregistrat în acest proiect împreună cu partenerii elveţieni pentru ca să afle desppre acest procedeu toată această zonă a Transilvaniei. Ne-am gândit că, într-un colegiu, vin copiii la şcoală, părinţii vin la copii, iar directorul este foarte receptiv la nou şi a dovedit lucrul acesta. Ne-am gândit că putem să le transmitem astfel oamenilor realizările care sunt în favoarea zonelor defavorizate din România. Un producător îşi poate crea singur acasă o structură care să îi permită să aibă atât legume, cât şi peşte. Legumele sunt ecologice fiindcă peştele nu suportă pesticidele. Sistemul constă într-un spaţiu protejat pentru cultura legumelor şi nişte dotări în care se pot dezvolta culturi piscicole. Am folosit şi la Năsăud Tilapia, o specie de peşte care suportă o densitate mare pe metru cub de apă. Peştele creşte şi se dezvoltă în apă, are metabolismul lui, rezultă reziduuri care conţin nitraţi şi nitriţi folosiţi 100% de plante de cultură, după care apa purificată de nitraţi/nitriţi şi filtrată prin filtre se întoarce la peşte şi ciclul se reia. Se obţine cultură de legume şi, în acelaşi timp, o producţie de peşte care poate satisface nevoile unei familii”, a explicat pentru Timp Online Marian Bogoescu, directorul Institutului Horting şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Potrivit acestuia, p plan mondial, în Japonia, China, SUA, acest sistem ocupă mii de hectare, însă la Năsăud este un lot demonstrativ destul de mic întrucât aici oamenii doar trebuie să vadă că se poate şi să înveţe, practic, cum se poate realiza un astfel de sistem. „La dorinţa fiecăruia, putem elibera proiecte care să îi ajute să conceapă asemenea sisteme la dânşii acasă”, a spus Marian Bogoescu.

Directorul Colegiului Silvic „Transilvania” Năsăud, Cristian Cosman, a declarat că deja se văd rezultatele.

„Acvaponia e un domeniu nou şi revoluţionar în ceea ce priveşte obţinerea produselor naturale. Aici vorbim de îmbinarea producţiei piscicole cu cea de legume şi zarzavaturi. La noi e un proiect de mici dimensiuni, realizat cu materiale la îndemâna oricui. Noi vom face diseminare zonelor defavorizate în ceea ce priveşte producerea legumelor, iar micii fermieri vor putea pune în practică acest proiect. Instalaţia are două părţi, bazinele cu peşte şi sera. Apa încărcată cu dejecţiile peştilor e nutrient pentru plante. Printr-o instalaţie nu foarte complicată ajunge într-o seră aflată în vecinătatea bazinelor şi asigură astfel hrana plantelor. E un circuit închis ce nu necesită decât alimentarea cu apă din când în când că se mai evaporă. Din câte am citit, are aplicabilitate în ţări din Asia şi America de Sud la scară largă, la noi fiind pilot. Îi invităm pe cei interesaţi să ne viziteze. Peştii nu sunt comuni, adaptaţi pentru acest sistem, iar legume noi avem tomate, salată şi plante aromatice, dar paleta poate fi diversificată. Elevii sunt foarte interesaţi, vor face pe rând de serviciu, adică vor analiza pH-ul, vor lua temperatura, vor administra hrană peştilor, vor completa cu apă. Legumele le vom folosi la cantina şcolii. Vom extinde sistemul după ce am văzut că funcţionează”, a declarat Cristian Cosma.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.