Recomandări Social

Năsăud: Moment de reculegere în memoria lui Adrian Păunescu la 9 ani de la moartea lui

La împlinirea a nouă ani de la moartea lui Adrian Păunescu, un grup de năsăudeni s-a adunat la soclul poetului din Năsăud -dezvelit în luna septembrie – să rostească o rugăciune în amintirea sa. Printre participanți s-au numărat membrii Astrei, cei care l-au simpatizat și admirat.

Protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, a oficiat un Te Deum și un Parastas pentru sufletul poetului, apoi, s-au rostit discursuri în memoria celui omagiat.

https://www.facebook.com/ana.vaida.12/posts/2421662431414335

Adrian Păunescu a murit în 5 noiembrie 2010. Poet, jurnalist şi om politic, a iniţiat şi a condus, în perioada când a fost redactor-şef al revistei „Flacăra” (1973 – 1985), „Cenaclul Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care a susţinut, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1615 manifestări de muzică, poezie şi dialog. Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, poetul Adrian Păunescu a definit o generaţie, cu cenaclul Flacăra şi cu versurile sale, după căderea comunismului a fost acuzat că i-a scris poeme laudative lui Nicolae Ceauşescu. Cu toate acestea, el a rămas un nume în viaţa publică şi politică românească.

Adrian Păunescu – născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist şi om politic. Păunescu şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în judeţul Dolj, şi a absolvit Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, ulterior studiind filologia la Universitatea din Bucureşti.

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. A debutat ca poet în 1960, iar din 1973 a condus revista Flacăra, din fruntea căreia a fost destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985, însă Adrian Păunescu devenise cunoscut şi pentru criticile la adresa puterii, un exemplu fiind poemul „Analfabeţii”, publicat în 1980, în Flacăra.

Între anii 1970 şi 1980, Păunescu a devenit o figură importantă în presa românească.Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat, şi revistele pe care le-a coordonat au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România. De multe ori, însă, colegii de breaslă au făcut referiri la poeziile sale, în care îl lăuda pe Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990, a fondat revista Totuşi iubirea. În calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul românesc, o scurtă perioadă, în 1999, şi a realizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participând, în calitate de invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale şi politice la Tele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.

Relaţia lui Păunescu cu regimul Ceauşescu este, în general, considerată ambiguă, mergând de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explică şi varietatea poziţiilor pro şi contra Păunescu de după 1989. Păunescu a fost secretar al UTC la Uniunea Scriitorilor, membru al PCR. După decembrie 1989 a fost marginalizat, dar a fost readus în atenţia opiniei publice prin postul naţional de televiziune, în cadrul unei emisiuni realizate în 1992 de Mihai Tatulici.

Din august 1992 a devenit membru al PSM, iar din ianuarie 1995, prim-vicepreşedinte al partidului. La 27 septembrie 1992 a fost ales senator de Dolj, pe listele PSM. La alegerile din 3 noiembrie 1996, partidul său nu a obţinut numărul de voturi necesar intrării în Parlament. La 8 februarie 1997 demisionează din toate funcţiile deţinute în partid, în semn de protest faţă de inactivitatea conducerii partidului şi de lipsa de reacţie la iniţiativa realizării unei stângi unite. Demisia a fost respinsă de Consiliul Naţional al PSM. La alegerile parlamentare din 2000 este ales senator pe listele PDSR – Dolj, în 2004 câştigă un nou mandat, pe listele PSD, în circumscripţia electorală Hunedoara şi deţine funcţia de preşedinte al Comisiei pentru cultură.

Păunescu a compus imnurile echipelor de fotbal Rapid Bucureşti şi Universitatea Craiova: „Sîntem peste tot acasă” şi, respectiv, „Oltenia eterna Terranova”.

Bustul, realizat în cadrul unui proiect al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, cu finanţare de la bugetul judeţean, a fost amplasat în parcul de lângă Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu” din Năsăud, loc unde, începând cu ora 17,00, va avea loc ceremonia de dezvelire.

8 comentarii

  • V-am spus că sunt un om periculos
    Şi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
    V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
    Un plus de-ngrijorare şi de teamă.

    V-am spus că fac teribil de urât
    De sunt călcat puţin pe libertate.
    V-am spus ca sunt oşteanul credincios
    Dar care doar cu inamici se bate.

    V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
    Cenzori capricioşi ai vremii mele,
    C-o să vă coste scump măruntul moft,
    De a ne face nouă zile grele.

    V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
    Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
    V-am spus că n-o să placa nimănui
    Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.

    V-am spus că vremurile s-au schimbat
    Şi că situaţia e mai complexă,
    Nu-i intelectualul – servitor.
    Cultura nu-i ceva ca o anexă.

    Şi lumea nu se poate cuceri
    Umflând la cifre şi mimind tumulturi
    Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
    Cu papagali care ţin loc de vulturi.

    V-am spus şi am puterea să mai spun
    Ca nu încape muntele în seră
    Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
    Şi de la căprioară la panteră.

    V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
    Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura
    Şi voi într-una fără să-l ciţiti
    Îl pomeniţi până vă doare gura.

    V-am spus că bătălia pentru om
    Nu iartă astăzi nici o dezertare
    Şi voi v-aţi decorat voi între voi
    Când lupta este în desfăşurare.

    V-am spus că muzica nu-i un microb
    Care ameninţă civilizaţii
    E-a omului pentru a fi mai bun,
    V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.

    V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
    Şi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
    Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
    Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

  • Dar comparați viața ce nu minte,
    Pe care o trăiți cu tot firescul,
    Cu ce a fost aicea mai nainte
    Pentru a știi ce-nseamnă Ceaușescu.

  • Pe Pământ, idioţii au arme
    ei cu ele pot face orice
    Pe Pământ, bunul simţ dacă doarme
    în zadar întreba-veţi de ce
    Pe Pământ, idioţii au arme…

  • Un poet enorm. Cat a trait , era ca argintul. Um geniu si o mare somitate. Am vibrat in tinerete pe versurile domniei sale cantate de cenaclul FLACARA. Dumnezeu sa il odihneasca !

    • Un om politic de o moralitate mizerabila !
      O sluga si un lingău al sistemului comunist !
      Un cameleon politic profitor ,care nu s-a deosebit cu nimic de celelalte lepre din PSD si România Mare !
      Exact ca vadim , gura mare , caracter infect !

    • A spune adevarul nu inseamna ura .
      Cand vorbim despre un om trebuie arătate atat părțile bune cat si părțile mai putin bune .
      Generațiile viitoare trebuie sa știe întregul adevăr .
      Daca sunteti bistrițean , va pot spune ca s-ar putea ca d-voastră sa va fi bucurat de roadele muncii mele .
      Cat despre ceea ce ramane in urma mea , va pot spune ca ar fi rămas mult mai mult , daca tara n-ar fi fost condusă de politicieni ca Păunescu si Vadim , altfel personalități marcante ale culturii românești .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS