Social

Năsăudul vrea să intre în Cartea Recordurilor. Programul evenimentului la care participă și Dâncu

Primăria Năsăud vă invită la evenimentul ”Ziua Costumului Popular”, duminică 15 mai: ”Ne propunem să adunăm cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Preconizăm participarea a peste 5.000 de persoane”.

Evenimentul este organizat de Primăria Năsăud și Casa de Cultură „Liviu Rebreanu“ din Năsăud, în parteneriat cu Colegiul Național „George Coșbuc“ Năsăud și susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Asociația de promovare a turismului ”Turist în Bistrița-Năsăud”, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Năsăud, primăriile și școlile din zona Țara Năsăudului.

Programul evenimentului:

12.00 – Parada costumului popular românesc, în cadrul căreia vor defila elevii năsăudeni, invitații și locuitorii Țării Năsăudului îmbrăcați în port tradițional – în centrul orașului Năsăud, cu deplasare spre stadion

13.00 – Aranjarea pe stadion. Cuvânt de deschidere: Virginia Linul, doctor în etnografie. Roata de la Runcu Salvei şi joc tradiţional de pe Valea Someşului – maestru coregraf Marin Barbu (Nea Mărin), invitat special al evenimentului

14.00 – Discursuri oficiale. Participă și Vasile Dâncu – viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

14.20 – Dansuri populare cu Şcoala de dansuri Larisa şi Marin Barbu

14.30 – Spectacol folcloric susţinut de elevii năsăudeni, specific Maialului

16.30 – Spectacol folcloric susţinut de formaţiile primăriilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, corpul de dansatori al ansamblului „Dor Românesc“ Bistriţa

10.00-20.00 – Expoziție a meșterilor, artizanilor și producătorilor din Țara Năsăudului

Cu participarea primăriilor: Năsăud, Beclean, Sîngeorz-Băi, Salva, Runcu Salvei, Telciu, Romuli, Coșbuc, Rebra, Parva, Feldru, Maieru, Ilva Mică, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Leșu, Rodna, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Dumitra, Zagra, Chiuza, Nimigea, Căianu Mic, Budacu de Jos, Budești.

Sunt aşteptaţi şi bineveniţi toţi cei care simt româneşte, iubesc şi respectă portul tradiţional!

ȘTIREA INIȚIALĂ În data de 16 mai se sărbătorește, prin lege adoptată de Parlamentul României, Ziua Costumului Popular. ”Prin organizarea evenimentului ”Ziua Costumului Popular”, în data de 15 mai, plecând de la tradiția Maialului elevilor năsăudeni, vrem să impunem în conștiința națională Țara Năsăudului ca ”Patrie a Costumului Popular”. Evenimentul va avea caracter unic, cu impact demn de Cartea Recordurilor, întrucât își propune să adune cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Se preconizează participarea a minimum 5.000 de persoane la acest eveniment, care să respecte condițiile impuse de organizatori (purtarea costumului popular)”, spun organizatorii.

”La 145 de ani de Maial, Năsăudul vrea să bată toate recordurile! Cu costumul popular! Cu circa 5.000 de oameni îmbrăcați cu cele mai mândre haine scoase din lada de zestre a bunicilor sau cusute în zilele noastre adunați în același timp, în același loc, Năsăudul vrea să impună zona a cărei inimă culturală este ca Patrie a Costumului Popular!”, se arată într-un comunicat al Primăriei Năsăud.

E bine cunoscut faptul că Țara Năsăudului, cu o tradiţie a costumului popular de sute de ani recunoscută de specialiști în etnografie din ţară şi străinatate, se bucură de o bogăţie şi diversitate a portului naţional nemaiîntâlnită în alte zone istorice. Elementele sale tradiţionale, cum ar fi clopul cu păun, curelele cu mărgele, zadiile, ceptarul cu ciucuri sau năfrămile înflorate, se fac remarcate oriunde sunt purtate şi au inspirat creatori ai marilor case de modă internaţionale în realizarea unor colecții spectaculoase.

Dată fiind tradiția Maialului elevilor năsăudeni, care se organizează fără întrerupere încă din anul 1871, prin care s-a pus în evidenţă costumul popular din zonă, Primăria Năsăud, susţinută de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud și Asociaţia de promovare a turismului ”Turist în Bistriţa-Năsăud”, în parteneriat cu Colegiul Naţional ”George Coşbuc” Năsăud, şcolile din oraşul academicienilor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Năsăud şi toate comunele de pe văile Someșului, Sălăuţei, Rebrei, Ilvelor şi de la poale de Țibleș, și-a propus crearea unui eveniment menit să confere Țării Năsăudului titlul de ”Patrie a Costumului Popular”.

Evenimentul a fost gândit în contextul în care Parlamentul României a decretat prin lege data de 16 mai ca Zi a Costumului Popular. Deoarece data oficială a sărbătorii din acest an cade într-o zi de luni, organizatorii au considerat oportună marcarea acesteia duminică, în 15 mai, odată cu Maialul elevilor năsăudeni.

Foto: arhivă

3 comentarii

  • Mie om bătrân îmi miroase a campanie electorală mascată.Discursuri tinute doar de reprezentantii PSD,spectacol lucruri interzise de noua lege privind alegerile locale,dar când a respectat PSD legea?
    PĂREREA MEA!

  • o fi vre-o mare somitate DINCU….un fel de PRINCE…….ELVIS…..
    nu poate lega doua vorbe dupa ce bea o palinca la noi la NASAUD e gata
    nu mai poate vorbi

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.