M-am chinuit minute în şir să ies de pe o arteră laterală care se intersecta cu strada Rodnei. Era o coloană care începea la autogară şi nu i se vedea capătul. Nimeni nu mi-a dat voie să mă strecor în ea. Aşa că m-am resemnat şi am aşteptat mult şi bine ca şirul aparent infinit de maşini să treacă, evident în pas de melc şi bară la bară.
De data asta nici măcar nu m-am uitat la feţele şoferilor, cum fac de obicei curioasă să văd chipurile neciopliţilor. Uneori mă consolez uitându-mă la ele şi dându-mi seama că nici măcar nu are sens să mă enervez. Dacă puteau mai mult, unii nu erau tractorişti şi nici şoferi de maşini de gunoi. De data aceasta însă, am preferat să renunţ la studiul meu clasic de feţe umane. Până la urmă, sunt atât bărbaţi nepoliticoşi la volan, cât şi femei. Cantitatea de specimene needucate din rândurile bărbaţilor e sensibil egală cu cea a femeilor, pe alocuri depăşită.
Bărbaţii români care nu lasă o femeie-şofer să intre pe bandă cred, probabil, că fac un act de mare vitejie şi supremaţia speciei. În minţile lor adesea întunecate de prostie, femeile nu ar trebui să conducă maşini, nici firme, sunt predestinate, biblic, să stea acasă, la cratiţă. Cele care îndrăznesc să iasă din tipar merită sancţiuni drastice din categoria „ai intrat pe o străduţă, stai naibii acolo, idioato, nu ne încurca”.
Mă abţin să spun acum câţi bărbaţi antitalent la condus am văzut în viaţa mea, paralizaţi de frică în sensuri, cu ambele mâini pe volan, mergând pe banda de depăşire când ei, de fapt, ar trebui să utilizeze spaţiul pentru biciclete la viteza cu care rulează. Desigur că sunt mai mulţi bărbaţi cei care au talent la condus comparativ cu numărul de femei. Dacă ar avea şapte ani de acasă şi părinţii lor nu s-ar fi uitat la telenovele în loc să-i educe, am avea multă eleganţă şi stil în trafic exact aşa cum e în ţările occidentale unde şoferii bărbaţi le zâmbesc femeilor şoferi şi le dau prioritate chiar dacă ultimele nu au şi au gafat iremediabil semnalizând dreapta şi cotind-o la stânga. Şi nu e vorba doar de relaţia şofer-şofer, ci şi de relaţia şofer-pieton. Şi acolo oamenii se grăbesc, şi acolo străzile sunt aglomerate, se intră şi se iese greu din parcări, dar nu moare nimeni dacă opreşte trei secunde să treacă altul, „la noblesse oblige”, cum bine spun francezii. Mai mare dragul să circuli în cele mai aglomerate capitale ale Europei. Culegi sute de zâmbete, vezi oameni amabili care se opresc în mijlocul străzii şi aşteaptă să îţi faci fotografia de vacanţă, chit că au mai făcut acelaşi gest de câteva zeci de ori probabil.
E motivul pentru care traficul în România e veşnic infernal, fie că te duci pe un drum naţional sau pe o stradă din oraş. Toţi neciopliţii te înjură, te claxonează, te pun la colţ, te scot din minţi. Din prea multe maşini cu geamuri deschise auzi bubuind tot soiul de muzici care îţi spun exact la ce să te aştepţi de la şofer, cel mult de la o înjurătură, mai ales dacă omul învârte volanul unei maşini uriaşe, 4×4 sau lată cât camera de zi. Supremaţia aceasta pare să-i dea dreptul să fie deasupra tuturor cu cel puţin un metru şi să se poarte ca un stăpân printre sclavi.
În ce le priveşte pe femei, la ele se manifestă alt gen de impoliteţe, cea legată de viaţa personală a celui cu care interacţionează. Cât timp nu eram căsătorită, toată lumea mă întreba dacă nu mă mărit. După ce m-am măritat, au venit întrebările din seria când faci copii, de ce nu faci copii, majoritatea adresate de femei, unele doamne respectabile de la care aveam nişte aşteptări legate de politeţe. M-au gratulat cu întrebări de genul şi foarte mulţi bărbaţi neciopliţi, dar la ei m-am uitat cu silă şi apoi i-am evitat. Urăsc bărbaţii-leliţe!
Şi o întrebare, şi alta sunt subiecte sensibile pentru orice om pe care, în mod normal, nu vrea să le discute cu străinii, la colţ de stradă, răspunsurile fiind adesea greu de obţinut şi pentru cel în cauză, chestionatul. Sunt convinsă că unii sunt plini de bunăvoinţă şi chiar curioşi ce se întâmplă cu viaţa ta, însă doar atât, la nivel de bârfă. În realitate, de vieţile noastre le pasă cu adevărat celor mai apropiaţi, familiei, prietenilor. Culmea, în timp ce străinii mă abordau agresiv cu întrebările menţionate mai sus, ai mei nu au deschis niciodată subiectul.
Până la urmă, cei care te cunosc ştiu că e o problemă de destin ca doi oameni să se întâlnească şi să poată trăi în armonie. Se întâmplă uneori să nu dai peste omul potrivit, dar asta nu înseamnă nici că eşti ciumat, nici că ai făcut ceva reprobabil sau că nu te-ai străduit destul. Pur şi simplu poate că nu ai vrut să faci un mega compromis pe care l-au făcut majoritatea celor ce cred că a fi corespunzător societăţii înseamnă a purta o verighetă şi a avea doi copii măcar, chiar dacă, în realitate, ai o viaţă mizerabilă cu partenerul tău şi singura ta consolare e că poţi etala în societate un tablou aparent perfect. Însă – ce să vezi? – niciun tablou nu e ceea ce pare.
Nu vă lăsaţi înşelaţi de fericirea etalată pe Facebook, nici de urările pe care şi le fac soţii unii altora, de zilele lor, împrăştiind fotografii cu buchete imense de flori şi cuvinte bombastice. Sunt false ca şi vieţile lor. De ce să faci asta pe net când partenerul tău e fix lângă tine? Ce te împiedică să-i cumperi un buchet real de flori, să-l îmbrăţişezi şi să-i urezi la mulţi ani?
Poate ipocrizia, cea care te împinge să etalezi o viaţă falsă care nu îţi oferă mai nimic, motiv pentru care te apuci să fii interesat de vieţile altora ca să ai ce să discuţi cu prietenele altfel fiind obligate toate să staţi cu nasul în Facebook cât e ziua de lungă şi să-i invidiaţi pe alţii despre care, credeţi voi, au vieţi mai frumoase, mai pline, cu adevărat perfecte. Dacă aflaţi că unii stau mai prost ca voi – de exemplu necăsătoriţii, cei fără copii – dintr-o dată sunteţi fericiţi. În comparaţie cu ei, credeţi că aţi realizat mai multe decât cei care au şi vilă, şi maşini, au fost şi în concedii exotice şi tabloul lor e mai mult ca perfect. Al vostru e doar perfect, însă doar pentru ochii lumii. În realitate, ştiţi că niciun tablou nu e ceea ce pare, dar speraţi ca nimeni să nu descopere asta vreodată, naţie de ipocriţi nepoliticioşi!
IPOCRIZIA este întradevăr unul dintre cele mai mari defecte, dacă nu cel mai mare, pe care îl avem noi românii. Este totodată și un păcat, IPOCRIZIA este de multe ori sinonimă cu FARISEISMUL, ceea ce e ciudat la un popor care „se mândrește” cu cât de creștin și ortodox este…
Da!
da?
esti de acord cu nerespectarea legilor IN TRAFIC sau a faptului o ziarista locala nu e recunoscuta in trafic pentru a primi …..LIKE????
se crede m-ai tractorista decat tractoristi
Bine, ca este editorial pentru ca generalizari au o parte din adevar dar nu „toti si totul” este asa. Ca se intru in polemica cu impresia mea despre valori care se manifeste in viata publica mai adaug urmatorele. Desi cum se pare ca inca exista foarte multe exemple negative in trafic, exista si contrarul care sigur nu iese asa in evidenta. Daca am astept un timp foarte lung la o coada sau la o intersectie, intodeuna mai vine si cineva care iti ilumineaza ziua si iti dea prioritate unde nu o ai. Exemplele exista doar dupa ele nu scriem elodii in ziare. Lafel la restul interactiuniilor intre omeni. Negativele ne scot din minti rapid iar uitam de multe ori se laudam intamplari pozitive. Ca si in presa se pare se vinde 90% negativisme si ce a iluminat ziua cuiva se uite rapid. Unul din motivele pantru care eu rezist si la tampeni descrise in editorial este ca mereu gasesc omeni deosebiti care parca din comportamentul lor dau dovada de foarte multa caldura si ambitie. Si ca se mai laud in stilul de generalizari. In ultimi 20 ani in Romania am cunoscut mai multi omeni din specie mentionata doua rinduri mai sus de cit in celelalte 36 de inainte. Pentru mine o dovada ca nu „toata natie” este ipocrita si pierduta.
domnule Walter Born, ideea este să scoatem în evidență ceea ce dorim să schimbăm. Sigur că există și lucruri bune în societatea noastră, dar ce propuneți dumneavoastră nu are nici un sens. În această situație propuneți, înțeleg eu, să nu fi existat acest editorial pentru că nu pe lângă ipocriții majoritari există și o categorie de oameni civilizați și cumva cele două valori s-ar „egaliza” cumva am fi pe zero cum se spune. Mergând pe această logică, în afară de cazurile extreme, nu mai putem vorbi despre nimic despre nici un aspect al societății în care trăim fiindcă există și rău și bine în același timp…
P.S. Nu mi s-a părut deloc o generalizare din partea editorului…
Nu Vali, nu am zis se nu punem degete pe rana. Am zis doar ca exista si exemple pozitive si ar trebui la editoriale asta cu intimplari negative se exista un contra-editorial cu exemple pozitive. Doar atit. Desigur trebuie pus de masa probleme si desigur trebuie dezbatute iar nu neaparat generalizat. Si in niciun caz cenzura.
sunt de-acord cu ce spuneti, iar pe acest sit s-au spus si lucruri bune, frumoase, chiar de exceptie, ma gandesc acuma la articolele despre Rares Buhai dar sunt si alte exemple…
Nu ne intelegem complet. Rares Buhai nu poate echilibra deficiente in trafic. RB poate eventual se fie exceptia care dovedeste ca nu totul in sistemul de educatie este putret.
Iar eu veneam cu exemplu pozitiv din trafic chiar daca exemplu era mai generic. Imi doresc, simplu, o presa mai echilibrata si cred ca un contra-editorial ar face bine se echilibreze sau macar se valorifica o situatie din mai multe puncte de vedere. Pana la urma asta dorim si din cauza asta citim presa. Ca se primim o imagine cit mai completa de lume in care traim. Cel putin eu citesc ziare din cauza asta. Pentru distractia sau educare citesc carti.
Ai tot respectul meu dragă Walter pentru modul elegant de exprimare al propriului punct de vedere.
„Intr-o natie de slugi, el a introdus onoarea si intr-o turma fara vertebre, orgoliul. Influenta lui n-a articulat numai pe ucenici, ci, intr-un anumit sens, si pe dusmani. Caci acestia, din lichele au devenit monstri. S-a [i-a] obligat la tarie, le-a impus un caracter in rau. Ei n-ajungeau caricaturi infernale, daca maretia Capitanului n-ar fi cerut o echivalenta negativa. Am fi nedrepti cu calaii, daca i-am considera ratati. Toti s-au implinit. Un pas in plus si trezeau gelozia Diavolului.” Emil Cioran despre Capitan in 1940!
NU sunt adeptul Capitanului, dar traim „intr-o tara de fleacuri umane”… si caracterizarea de mai sus este realitatea de atunci, de acum si a vremurilor care vor veni!!!!
TRIST, DAR ADEVARAT ! QVO VADIS, DOMINE ?
mergem catre prostia adica pe mana manipulatorilor de opinie si a fraierilor ce pun botul la tot ce cred ca se …manca !!!
LA FINANTE CAND MERG VREAU SA MI SE FACA O REDUCERE A IMPOZITULUI PE PROFIT…
LA POLITIE VREAU O AMENDA MAI MICA…….
LA COADA LA MGAZIN VREAU SA MI SE FACA LOC…..
SI CULMEA….
VREAU PRIORITATE INTR-O INTERSECTIE!!!!!!!!
I P O C R I Z I E ???????????
SE VEDE DUPA COMENATRIU CA PROMOVEZI PROSTIA
Doamna, eu una ma simt jignita de titlul dumneavoastra si inclin sa cred ca suferiti de vedetism local pentru ca nu ati fost „recunoscuta”si invitata in trafic.Exista reguli de cirulatie care trebuiesc respectate, pentru sta au fost scrise de cei ‘inteligenti'”altfel ne bazam doar pe zimbete sau amabilitate.Iar legat de prezentarea vietii, cred ca sunteti inconjurata de persoane care vi se aseamana, eu una daca as fi ” straina” de anturajul dumneavoastra nu as indrazni sa pun accent pe anumite subiecte care tin intradevar de destin, asa ca un sfat…..nu generalizati ..chiar daca sunteti jurnalista si aveti sansa sa scrieti despre ce va supara…………….o zi buna!
multi tractoristi sunt mult m-ai destepti c-a tine si uni protejati a-i tai care va credeti…………
Ai omorat limba romana ! Du-te cu cratimele unde vrei, dar nu mai chinui limba romana !
Frustrările și complexele pot fi adunate într-un volum, nu în editoriale!
NUMERELE DE INMATRICULARE A LUI POMOHACI
si politia care a eliberat numerele si accepta falsificarea/modificarea lor
POLITIA TREBUIA SA SE AUTOSESIZEZE SI sa-l sune la televiziune ….SA RESTITUIE NUMERELE!
si sa primeasca altele cu BN 69 SUS sau JOS…unde vrea el!!!
NUMERELE DE INMATRICULARE A LUI POMOHACI
si politia care a eliberat numerele si accepta falsificarea/modificarea lor
POLITIA TREBUIA SA SE AUTOSESIZEZE SI sa-l sune la televiziune ….SA RESTITUIE NUMERELE!
si sa primeasca altele cu BN 69 SUS sau JOS…unde vrea el cu cei ce au dat numerele!!!
După cetirea articolului, am de făcut o propunere pentru autorități: dați-i doamnei Cristiana un girofar, să facă ni-no, ni-no, să știm că îi pe stradă și să-i facem loc, că, noah, îi așe o autoritate locală și musai că trebe s-o respectăm!
V-aş ruga pe cei care aveţi puţini neuroni, afectaţi de căldură, să staţi la umbră, să beţi apă rece şi să ne scutiţi de elucubraţiile rezultate din neînţelegerea unor texte.
Doamna jurnalist, mi-am pertecut o ora citind articolele dumneavoastra. Nu e de mirare ca aveti parte doar de intamplari nefericite atat timp cat sunteti plina de frustrari. Sa stiti ca exista romani plecati in afara care, indiferent ce muncesc acolo, au bun simt si sunt destul de multi romani care traiesc in Romania si care se comporta mitocaneste in trafic. Tine de nivelu frustrarilor. Spuneati frumos in alt articol ca in afara primesti zambete si participantii la trafic sunt fair play. Da e adevarat dar nimeni nu e obligat sa faca asta. Si daca nimeni nu doreste sa te lasa sa treci cand nu ai prioritate nu ii cataloghezi tractoristi atepti cuminte. In trafic nu sunt femei si barbati.. sunt doar soferi.
Ca sfat
– incercati sa va tineti departe frustrarile de calculator cand scrieti articolele.
– incercati sa scrieti constructiv, nu distructiv
– incercato sa aveti pretentii intai de la propria persoana si apoi de la ceilalti.