Economie

Naveta cadrelor didactice, decontată anul acesta de Ministerul Educaţiei. Cât primeşte fiecare

Profesorii navetişti nu mai sunt obligaţi, anul acesta, să bată la uşile primăriilor pentru decontarea navetei. Ministerul Educaţiei va suporta el costurile aşa cum se întâmplă şi în cazul elevilor. Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan le-a explicat directorilor de şcoli cum se calculează sumele în funcţie de kilometri.

Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan a spus că decontarea transportului pentru cadre didactice se va face anul acesta de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale întrucât unele primării nu le-au dat profesorilor banii cheltuiţi cu transportul.

„Unele primării decontează transportul, altele nu. De aceea, Ministerul a venit cu o măsură în plus care e prinsă în Legea bugetului. În acest moment sunt aşadar două acte normative care reglementează decontarea navetei cadrelor didactice, Legea bugetului pe 2014 şi Legea educaţiei naţionale. Conform reglementărilor Ministerului pe această linie sunt prevăzuţi bani sub 50 de km. Pentru naveta pe trei kilometri se asigură suma de 26 de lei lunar, iar pentru diferenţa de la 3 la 50 de km, pentru fiecare km începând cu al patrulea şi până la 50 se asigură doi lei în plus. Fiecare îşi poate face socoteala cât poate primi un cadru didactic”, a spus Mureşan.

Este vorba de aceleaşi sume prevăzute şi pentru naveta elevilor, şcolile urmând să deconteze abonamentele emise de operatorii de transport rutier, „dar nu mai mult de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km, iar pentru distanţele ce depăşesc 3 km, paână la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/lună se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decât valoarea abonamentului lunar”.

Inspectorul general-adjunct a adăugat că acolo unde există restanţe la plata navetei elevilor, acestea vor fi stinse pe parcursul anului 2014.

11 comentarii

  • IA SA FACEM UN CALCUL! Spre exemplu, pentru o distanta de 20 Km, cadrul didactic primeste lunar cam asa ceva: 26RON pentru primii trei Km, iar pentru ceilalti 17 (17KmX2Ron/Km=34 RON). Total 26RON+34RON=60 RON !!! O MARE BATAIE DE JOC, pt ca, ABONAMENTUL LUNAR PE O ASTFEL DE DISTANTA ESTE….160RON/LUNA ! RUSINE! Ce aveti de spus stimate cadre didactice navetiste??? CE AVETI DE SPUS STIMATI SEFI DE LA SINDICATE??? Ca despre ISJ, ce sa mai vb, ia pozitia ghiocelului in fata celor de la MEN. Hm, inca o confirmare daca mai era nevoie, ca acesti sefi, de prin ISJ-uri, MEC, sunt RUPTI DE REALITATE!

    • Nici macar nu se calculeaza distanta domiciliu-scoala. Se ia in calcul distanta dintre localitati.

  • Cu ce este vinovat un cadru didactic care face naveta, fata de un coleg al sau,
    care nu face naveta, ca sa-si dea banii din salariu sa ajunga la o scoala din mediu rural si decontarea banilor sa nu atinga nici 50% din cheltuiala ?
    In ceea ce priveste naveta elevilor aceiasi intrebare: De ce un elev din mediul rural
    trebuie sa plateasca sa faca o scoala (care pana la 10-11 clase este obligatorie), fata
    de colegii lui din mediu urban ? Va mai mirati ca din an in an abandonul scolar
    incepand cu clasa a IX a este tot mai mare ?
    Ce are de spus sindicatul din invatamant ? Si aceste probleme ar trebui sa va
    preocupe si nu numai cele salariale.

  • Boc ne-a taiat 25 la suta din salariu. Voi astia cu multe doctorate vad ca ne taiati 70% din valoarea abonamentelor. Nu doar cadrelor didactice (amarate) ci si elevilor nevoiti sa facem naveta, in nici un caz din placere. Mai fratilor, aveti ceva in scafarlie, sau doar ganul la hotie???

  • eu fac 160 dus-intors in ce lege ma incadreZ? mie cine.mi deconteaza? nu pot dormi noaptea gandindu.ma la ce voi face,cum voi supravietui….

  • Doamne fereste!Eu cred ca ministerul are angajati tot felul de idioti,care n-au ce sa faca decat sa le debiteze mintea numai prostii.Eu fac naveta la 25 de km de casa ,pe o ruta destul de anevoioasa,nu exista mijloc de transport in comun si sunt nevoita sa merg cu masina proprie.Sa inteleg ca dupa noua lege ,desi consum motorina de 300 lei/luna voi primi doar 52 lei pe luna?…Inseamna ca noi,cadrele didactice suntem OBLIGATE sa facem voluntariat.

  • Tot nu inteleg. De ce nu se ia in calcul distanta dus-intors macar? Doar nu facem naveta doar intr-un singur sens.La o distanta de 25 km, intre doua localitati zilnic parcurgem de fapt 50 km. Ei iti deconteaza 72 de lei cand abonamentul e de fapt in jur de 200 lei.

  • pe mine ma costa naveta pana in oras 130 ron pe luna,in afara de autobuzul din oras.in lege scrie naveta dus intors de la locul de munca la domiciliu….dar se iau in calcul doar ce este in exteriorul orasului.deci daca pe exterior sunt 4 km, si eu dau cam 200 de ron,primesc 20 inapoi.cum vine asta ….

  • Buna ziua!
    Și eu fac naveta de acasă pana la scoală și…..ce sa mai zic!
    Numai erori în legea decontării….
    1. Se calculează distanta dintre localități,corect este de la domiciliu la scoală – EROARE
    2. Nu exista un procentaj egal, fix, care se decontează – EROARE
    3. Fiecare scoală decontează alt procentaj – EROARE
    4. Nu exista o lege clara asupra acestui aspect – EROARE
    5. Decontările se fac după teorie nu după date exacte (km.reali parcurși, consum real) – EROARE.
    Dar trebuie sa ne obișnuim cu gândul ca trăim în Romania iar Ministerul Educație are în frunte incompetenți, incapabili și prost pregătiți din punt de vedere al managementului!
    O zi buna sa aveți!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.