Economie Politică

Consiliul Judeţean a aprobat bugetul. Drumul ”Poarta Transilvaniei”, o prioritate a executivului

CJ Bistriţa-Năsăud a aprobat bugetul instituţiei pe anul în curs, amendamentele propuse de PDL fiind respinse. Preşedintele CJ Radu Moldovan a enumerat câteva din priorităţile executivului, printre care susţinerea pentru reabilitarea cu bani europeni a drumului denumit "Poarta Transilvaniei" care porneşte de la Chiochiş şi ajunge până la Strâmba, pe Valea Bârgăului.

Consilierii judeţeni, întruniţi miercuri în şedinţă, au aprobat bugetul propus de executiv în care sunt alocaţi 2,4 milioane de lei pentru întocmirea de studii pentru diverse proiecte. În timpul dezbaterilor, consilierul PDL Monica Săsărman l-a întrebat pe preşedintele CJ, Radu Moldovan, care sunt proiectele pentru care s-au alocat banii respectivi.

„În momentul de faţă, nu avem finalizate negocierile între Comisia Europeană şi Guvernul României privind alocările de fonduri pe axele care ar putea aplica şi CJ pentru unele proiecte. Am prins aşadar o sumă generală pentru proiecte. În etapa următoare, când vom şti pe ce axe putem aplica, vom detalia pe proiecte. Eu îmi doresc foarte mult să putem accesa bani măcar pentru reabilitarea unui drum important, aşa cum s-a reabilitat DJ 151. Prioritatea noastră zero, propusă de către noi în cadrul Consiliului Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, este un drum pe care l-am denumit Poarta Transilvaniei care trece prin mai multe judeţe. La noi, va intra prin comuna Chiochiş, trece dealul la Matei, ajunge în DN 15A, apoi din Prundu Bârgăului, prin Bistriţa Bârgăului merge până în Miţa prin Colibiţa, se întoarce pe Blaj înapoi în DN 17, vine până la Joseni, trece Strâmba şi ajunge la Coşna în condiţiile în care vom putea obţine avizul de mediu pentru zona de turbărie de la Lunca. Dacă nu vom primi avizul, se va finaliza la ieşirea din comuna Lunca Ilvei”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Radu Moldovan a adăugat că al doilea proiect în ordinea importanţei pentru CJ este reabilitarea drumului judeţean de la Uriu, pe Valea Ilişua, la Suciu de Sus (Maramureş) cu un „apendice” care să treacă prin Breaza şi Petru Rareş. „Sunt două tronsoane de drumuri judeţene propune de noi la ADR Nord Vest şi vom vedea care vor putea fi impuse la finanţare cu fonduri europene. Dacă nu vom reuşi să se impunem pe amândouă, vom face demersurile necesare ca cel care nu va intra să fie introdus în Programul naţional de dezvoltare Rurală pe Ordonanţa 28 şi să încercăm să obţinem fonduri guvernamentale”, a spus el.

Şeful CJ a adăugat că sunt deja făcute studii de oportunitate pentru dezvoltarea a trei zone turistice: Valea Bârgăului, a Someşului şi Rebrei şi Valea Sălăuţei. „Suntem, de asemenea, într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte Masterplanul de apă şi canal. Am fost printre primii care am depus documentaţia la Bucureşti. Luna aceasta, colegii mei de la ADI Apă-canal şi Aquabis au fost la discuţii al Autoritatea de management. Suntem primul judeţ din ţară programat pentru vizita în teren care va avea loc între 10 şi 14 februarie care e un element important în a putea face paşi mai departe. În urma acestei vizite, vom avea finalizată şi cererea de finanţare pentru etapa a doua a Masterplanului unde va trebui să facem rost de cofinanţare pentru partea care revine Aquabis. sunt şi alte proiecte de mai mică anvergură”, a mai spus Radu Moldovan.

Preşedintele CJ a spus că instituţia are o listă întreagă de proiecte care va fi gata până la finalul lunii martie şi care va face parte din Strategia de dezvoltare a judeţului. „Vom prezenta CJ o listă integrală cu toate proiectele pe care le avem în vedere”, a spus Radu Moldovan.

Consilierul judeţean PDL Florin Urîte a menţionat că este necesar un proiect legislativ de obligativitatea racordării cetăţenilor la reţeaua de apă şi canalizare.

Preşedintele CJ Radu Moldovan a precizat: ”Aveţi dreptate. Se investesc foarte mari sume, dar cultura la nivelul populaţiei în acest domeniu nu e cea mai fericită. E nevoie de un efort comun, să le explicăm oamenilor că e obligatoriu să racordeze la aceste reţele de utilităţi. Vă lansez o provocare, domnule Urîte, poate reuşiţi dvs. să-i convocaţi pe toţi parlamentarii judeţului, să aibă o iniţiativă comună după 24 de ani”.

Bugetul judeţean pe 2014 a fost aprobat în forma prezentată de iniţiator. Amendamentul făcut de Monica Săsărman, ca 1.000.000 de lei din bugetul Centrului Judeţean pentru Cultură să fie redirecţionaţi la drumuri şi poduri pentru modernizarea DJ 172 şi DJ 172 H, nu a trecut.

La şedinţă a asistat şi senatorul PNL Ioan Deneş.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS