Economie

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice anunţă că s-au introdus noi taxe şi impozite

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României partea I nr. 36/16.01.2014 a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr. 35/2014 privind modificarea Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor.

Potrivit unui comunicat semnat de şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Crin Valentin Pântea (foto), cea mai importantă modificare adusă prin actul normativ vizează categoriile de obligaţii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se înscriu în vectorul fiscal şi se declară în formularul 010 “Declaraţie de înregistrare fiscala/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică.”

„Astfel, pe lângă categoriile de obligaţii fiscale deja existente în vectorul fiscal, au fost introduse impozitul pe construcţii şi taxa de autorizare/taxa de licenţă din domeniul jocurilor de noroc „, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, impozitul pe construcţii este reglementat prin OUG nr. 102/2013 prin care au fost aduse modificări şi completări Codului Fiscal, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014.  Contribuabilii care datorează impozitul pe construcţii speciale sunt: persoanele juridice române; persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. Fac excepţie: institutele naţionale de cercetare-dezvoltare; instituţiile publice; asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial.

Baza impozabilă este reprezentată de valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiata contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor, din care se scade: valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform Titlului IX din Codul Fiscal, de către contribuabil sau proprietar, după caz; valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale; valoarea construcţiilor reprezentând terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole conform subgrupei 1.2.9. din grupa 1 a Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

Declararea şi plata se fac astfel: cota este de 1,5%; impozitul asupra valorii construcţiilor se datorează începând cu 1 ianuarie 2014, iar calculul şi declararea acestuia se efectuează de către contribuabili anual, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul; plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.
Impozitul asupra valorii construcţiilor reprezintă venit la bugetul de stat.

Baza legală o reprezintă OUG nr. 102  din 14 noiembrie 2013 pentru modificarea şi completarea  Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale (Monitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie 2013); şi OMFP nr. 35 din 14 ianuarie 2014 privind modificarea  Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor (Monitorul Oficial nr. 36 din 16 ianuarie 2014).

3 comentarii

  • Exact ca-n poezia lui Adrian Paunescu, intitulata „Tara lui Impozit Voda” :
    Noi suntem tara lui Impozit Voda,
    La noi, tot perceptorii sunt la moda,
    Ne zbatem în impozite si-n lanturi,
    Sub grele ministere de finanturi.

    Astfel ca, zilnic, statul ne însala,
    Platind birocratia mondiala,
    Ca am ajuns o biata colonie
    Si numele nici nu ni se mai stie.

    Si ne distruge cine ne repara,
    Ca sa ne pierdem numele de tara,
    Nu mai avem nici scoli si nici spitale,
    Dar tot platim la taxe infernale.

    De-a pururi, România la rascruce,
    Nimic pe-aicea nu se mai produce
    Si facem linistiti ce ni se cere,
    Cu oameni mai putini ca ministere.

    Ca mai lucreaza, ocoleasca-i vina,
    Dobânda, avocatii si rugina,
    Noi suntem tara lui Impozit Mare,
    Aici se pune taxa, când se moare.

    Si unghia, când creste, se plateste,
    Noi suntem tara lui Impozit-Peste,
    Platim si suveranitatea fosta,
    Când zicem nu, când zicem da, ne costa.

    Noi suntem tara taxei indecente,
    Ne exprimam în minus si in procente,
    Impozit, dupa cum suntem, ne cheama,
    Noi suntem tara-taxa, vara-vama.

    Amanti de cârpa ai credintei laxe,
    Puternici în impozite si-n taxe
    Si culmea e ca, din întreaga plata,
    Nimic nu ni se-ntoarce niciodata.

    Poporul da si statul ia cât poate,
    Guvernul papa, cu placere, toate
    Si-i mai ramâne, totusi, din greseala,
    Un strop si pentru criza mondiala.

    Tot noi platim umili aceasta oda:
    Noi suntem tara lui Impozit Voda,
    Potopul nu e-n stare sa ne spele,
    Sub biruinta birurilor grele.

  • Traiasca USL-ul in frunte cu conducatorii sai iubiti: Nastase, Fenechiu, sotia lui Chitoiu, etc. Deviza USL-ului: Taxe pentru cei ce muncesc si legi bune pentru penali.

  • Corect Dane .
    Dar si poezia lui Paunescu deasemenea este ca o manusa pentru guvernul USL de stanga Ponta . Stangaciile lui Ponta ar putea fi un titlu de carte .
    Este din ce in ce mai bine dragi romani . Sa stam linistiti si sa vedem ce ne mai pregatesc incompetentii USL si mai cu seama guvernul Ponta 2 .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS