Social

”Ne mor râurile”

”Societatea civilă propune soluţii durabile. Inițierea condiției de transparență și eficiență pozitivă în instituțiile publice și a marilor poluatori din județul Bistrița-Năsăud având ca efect protejarea mediului natural”.

Asociaţia GAL pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș “Ruralis”, Asociaţia pentru Democrație și Liberalism ADEL – Bistrița, Asociația Harta Verde România, Asociația Pescar Sportiv – filiala Bistrița-Năsăud, Partidul Verde – filiala Bistrița-Năsăud, Autoritatea Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, Fundația Alfa și Omega – Tărpiu organizează dezbaterea publică ”Ne mor râurile”, ”pe tema poluării mediului natural, a distrugerii fără precedent a habitatelor acvatice reprezentate de cele mai importante cursuri de apă din județ și a modului în care acest fenomen afectează dezvoltarea economică și sănătatea comunităților locale bistrițene”.

Evenimentul va avea loc miercuri 03.08.2016, începând cu ora 18.30, pe malul râului Șieu în localitatea Șintereag, str. Morii. Vor fi prezenți locuitori și fermieri din localitatea Tărpiu și zonele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor de profil locale și ai companiilor private care gestionează deșeurile pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, specialiști de mediu, reprezentanți ai societății civile și ONG.

”În colaborare cu specialiști în domeniu, vom aborda subiecte legate de poluarea habitatelor naturale datorită gestionării necorespunzătoare a deșeurilor, vom propune soluţii viabile, implementate cu succes în alte țări europene, şi nu numai, cu impact pozitiv atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung asupra sănătăţii cetăţenilor, economiei locale şi a mediului natural”, se arată într-un comunicat.

8 comentarii

 • Asteptam pe toti iubitorii de NATURA sa ni se alature in acest demers. Pe termen scurt nu este exclus nici un miting de protest fata de poluatori, dar si fata de institutiile STATULUI care musamalizeaza, si lasa ca aceste aspecte sa se repete la nesfarsit. O cer oamenii de bun simt, o cer pescarii amatori ,o cer cetatenii indignati ca NATURA este pe ultimul loc pe agenda autoritatiilor. Sanatatea publica este in mare pericol, nu numai pestii. Ganditi-va ca este vacanta de vara. Mii de copii sunt in vacanta la bunicii si parintii de la tara. In zilele toride se scalda in raul SIEU. In loc de o apa limpede, beneficiaza de LEVIGAT. Cine raspunde de sanatatea lor ? Este nevoie urgenta de a se implica DIR. de SANATATE PUBLICA, DNA-ul si chiar SRI-ul, avand in vedere ca poluatorii isi fac mendrele nestanjeniti de nimeni. Situatia este cu repetitie si pe alte rauri si paraie din judet. Nu se mai poate ascunde pericolul care planeaza pe NATURA , ANIMALE si OAMENI. SOS….EXTREMA URGENTA !!!

 • Ma intreb de unde vor bea apa la viitorul cataclism cei care conduc judetul. Probabil din Alpi fiindca isi permit. Noi cei care i am votat ne deconectam pe malul raurilor din judet fiindca nu avem bani sa plecam in locuri exotice de pe Mediterana. Pentru noi pescarii este un mod de viata. Rusine domnilor care diriguiti acest judet. Sa nu mi mai asteptati votul. Never.

 • Cine conduce județul în care mor râurile? Cu se se ocupă de fapt cei care taie panglici la gestionarea integrată a deșeurilor în BN? Ce fapte de corupție și de incompetență duc la râuri poluate? Cetățenii acestui județ n-au voie nici acuma să afle adevărul?

 • Gravitatea agresiunilor semenilor nostri asupra naturii este fara precedent.
  Prost te nasti,dar ignoranta si rautatea le dobandesti ,prin exercitiu.
  Formele de exterminare a raurilor si acvafaunei sunt permanente,diabolice si greu de oprit.
  In weekend,am urcat pe un rau de munte ,in cautarea pastravilor.Pe un parcurs de un km.,
  am intanit trei agresiuni majore asupra raului si faunei acvatice.Am incercat sa discut cu cei implicati,dar am primit amenintari si vorbe de duh.Am contactat un oficial,care mi a dat un raspuns in coada de peste.Nu e prima data, cand fac demersuri oficiale legate de poluari sau agresiuni asupra raurilor,din pacate,fara rezultate .In incursiunea pe raul de munte,celebru
  altadata,prin pastravii si lipanii sai,am fost insotit de doi iubitori de natura,veniti de departe.
  Banuiti reactia lor .M am rusinat de remarcile lor,corecte si europene. Partida de pescuit,compromisa.Avem o natura unica,dar ne batem joc de ea ,cu usurinta si cinism.
  Pescuitul sportiv a devenit sport extrem,iar pescarul pe malul raului „persona non grata „.
  O tara ,care ar putea sa fie un simbol al turismului halieutic,pe care incerc sa- promovez,
  are rauri moarte .Sunt mahnit de comprtamentil nostru si de faptul ca sportul pe care-l practic ,de mai bine de o jumatate de secol,este in pericol,din cauza prostiei,ignorantei si rautatii unora dintre semenii nostrii.
  UNDE MOR PESTII ,MOARE TOTUL.!!!
  dr.Tiberiu Podani

 • Facem noi sedinta tehnica in locul lor. Sunteti asteptati si ar fi bine sa le dam o lectie de civism.

 • Ma uit la emisiune si vad ca din partea SGA nu este nimeni din conducere. Unde este directorul firmei? Isi face somnul de amiaza.?
  Dupa aceasta calamitate ar trebui sa vina niste demisii ,nu credeti?

 • Cineva , mai sus, se intreba „cine conduce judetul unde mor raurile?”…
  Dar tara in care moare Natura, sub drujbe, sub arme de vanatoare (autohtone sau straine e totuna , caci moartea e moarte) , sub microhidrocentrale particulare, sub autostrazi netrebuincioase, sub poluari „libere”, sub hale care ucid arabilul, sub cumpararea pamantului de catre straini… sub… sub…
  Si deopotriva ne putem intreba cum de noi, „plebeii ” care umblam pe rauri, prin paduri, pe de miri unde, constatam la fiecare pas atentate la mediu pe care „organele abilitate ” nu le observa? Si cum de nici „varfurile” (parlamentarii, presedintele, primul ministru etc.) in caz de sesizare a situatiilor nu actioneaza eficient?
  Raspunsul e simplu : nici „organele abilitate”, nici cei care conduc judetul , nici cei care conduc tara (tot niste „abilitati”, alesi sau numiti) nu sunt patrunsi de „spiritul meseriei” (sau al functiilor), spirit care nu se dobandeste prin facultati, prin alegeri si prin numiri, ci in „cei sapte ani de acasa”. Prin educatie si prin Credinta. Caci doar atunci suferinta aflata in afara ta e resimtita ca a ta…
  Or, cata vreme acesti alesi si numiti ne arata ca nu sunt patrunsi de acest spirit, nici de suferinta „aproapelui” (omul, „raul, ramul”…), inseamna ca doar incaseaza niste salarii nemeritate si isi „plimba fizicul” prin lume, facand sluj banului. De la inspectorii de mediu, la presedintele si primul ministru, de la padurari la parlamentari. Caci – legat de ultimii – adesea zice-se „legile-s proaste”.
  Asadar, solutia este nesupunerea civica, anarhia si luarea tarii in propriile maini, ale celor care au ” cei sapte ani de acasa” si care sufera pentru tara.
  Deopotriva, „distrugerea mijloacelor distrugerii ” – a utilajelor si sculelor nocive mediului – insa fara victime omenesti, acolo unde sculele sunt intalnite, este o posibila solutie individuala. Nu e deloc originala. O arata Edward Abbey in „The Monkey Wrench Gang”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS