Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.), instituţie publică subordonata Ministerului Culturii, oferă în fiecare an, finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale. Sunt sprijinite proiecte provenite din arii tematice precum activităţi muzeale, teatru, dans, muzică, patrimoniu cultural naţional, patrimoniu imaterial, formare profesională în domeniul culturii – inclusiv management cultural şi educaţie culturală.
Pe site-ul AFCN este notat faptul că promovează întoarcerea la cultură, reorientarea către cultură, susţinerea artiştilor, în special a celor tineri, care studiază sau activează în domeniul culturii. „Toate aceste deziderate sunt duse la îndeplinire de AFCN prin finanţarea de programe şi proiecte culturale menite să faciliteze accesul publicului la manifestări culturale, artistice şi educationale variate. AFCN sprijină îmbunătăţirea percepţiei publicului larg asupra artei contemporane şi facilitarea accesului unui număr cat mai mare de oameni la evenimentele culturale finanţate”, scrie pe pagina web a AFCN.
Cu toate acestea, cuvintele frumoase nu se aplică şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud care a nu primit niciun leu de la AFCN după etapa a doua de selecţie, deşi proiecte au fost scrise şi depuse atât de instituţii, cât şi de ONG-uri.
De exemplu, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a solicitat bani la secţiunea „Artele spectacolului” ca să organizeze Festivalul BISfest, dar a fost al doilea sub linie. Şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” acerut finanţare pentru Festivalul Fanfarelor „Mihail Warga”, dar, de asemenea, proiectul a fost respins.
La secţiunea „Arte vizuale şi noile media”, Centrul Judeţean pentru Cultură a aplicat cu proiectul „Parcul de sculpturi”, însă solicitarea a fost respinsă şi de această dată.
La secţiunea „Intervenţie culturală”, Casa de Cultură „Radu Săplăcan” Beclean a ratat finanţarea pentru proiectul „Arta şi jocul popular – între abilitate şi dizabilitate”, iar Fundaţia Culturală „Societatea de Concerte” s-a trezit cu proiectul „Saloanele Liviu Rebreanu” respins la secţiunea „Educaţie culturală”. A făcut contestaţie, dar, degeaba. Şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” a depus un proiect la secţiunea amintită şi a cerut, în zadar, bani pentru proiectele următoare: „Promovarea culturii româneşti prin literatură şi dans”, „Oktoberfest – Ziua culturii germane la Bistriţa”, „Toamna muzicii culte la Bistriţa”, „6 paşi la Casa cu lei Bistriţa”.
A mai fost respins şi un proiect al unui ONG local care a cerut bani la secţiunea „Patrimoniu imaterial” pentru proiectul „La gura sobei – Legendele şi poveştile Ţării Năsăudului”.
Normal, USL-ul din Transilvania nu are nici o trecere la Bucale.. iau astia numai suturi in fund pe acolo si vin acasa cu coada intre picioare si fara nici o finantare pt. Transilvania…