Cultură

Nicolae Avram a devenit membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj

Comitetul Director şi Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) au votat, în ultima şedinţă, lista noilor membri titulari. Astfel, USR – filiala Cluj are 25 de scriitori care au trecut de la calitatea de membru stagiar la cea de membru titular. Printre ei se numără şi Nicolae Avram, cunoscutul scriitor din Beclean.

Nicolae Avram a publicat şi semnat următoarele opere literare: “All Death Jazz”, Casa de Editură Max Blecher, 2013, “Federeii”, Casa de Editură Max Blecher, 2010, “Cântece de sinucigaş” (2), Vinea, 2008, “Litanii pentru diavol”. Ideea Europeană, 2006 şi “Cântece de sinucigaş (1)”, Mesagerul, 2000.

Pentru activitatea literară a fost distins cu următoarele premii: Premiul “Octavian Goga” pentru “All Death Jazz” acordat de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Cluj – 2014, Premiul “Andrei Mureşanu” pentru “All Death Jazz” acordat de către Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud – 2014, Premiul Uniunii Scriitorilor (debut) la Colocviile Coşbuc, Bistriţa – 2000; Marele Premiu „Nicolae Labiş”, Suceava -1997, Marele Premiu “ Dimitrie Bolintineanu”, Bolintin Vale – 1997, Marele Premiu « Astra », Braşov – 1985

„Ei bine, pe acest fundal al orfanităţii (poetice şi umane) funciare, Nicolae Avram scrijeleşte lumea copiilor nimănui cu o ştiinţă cu totul excepţională a detaliului deopotrivă atroce şi, paradoxal, frumos căci adânc, Bogdan Creţu descrie exact „procedeul”, i-aş zice, dacă nu aş avea şi bănuiala, deloc minimalizatoare, că inocenţa tăioasă şi teribila naivitate sunt doar parţial roluri: „De la grotesc la lilial, de la sumbru la angelic, de la crâncen la diafan, de la tragic la comic, de la dezgust la melancolie, Nicolae Avram are harul (şi ştiinţa!) de a antrena, în cartea sa, străbătută de un subtil fior al morţii, toate claviaturile poetice […] un poet care întrece în autenticitate cam tot ce se scrie astăzi în poezia românească.” (Irina Petraş, Mizerabilismul bine temperat în România literară nr. 51, 2014)

“Versurile autorului bistriţean nu vor fi recitate niciodată la serbările şcolare ori în spectacole de tip Cântarea României. Dar ele fac incizii şi decupaje poetice mai curajoase şi mai autentice decât toată maculatura liricoidă servită pe scenă, cu glas tunător, să se audă bine şi-n ultimul rând.” (Daniel Cristea – Enache, Caţavencii, 4, nov. 2013)

„Avem de face cu un poet adevărat, Nicolae Avram, din Beclean, Bistriţa – Năsăud, un poet al cărui „cinism” liric, de mare forţă frizează tragismul existenţial, altminteri decât în „joaca de tragicul” întâlnită din abundenţă la mulţi postmodernişti de profesie”. (Constantin Stănescu în „Adevărul literar şi artistic”).

Nicolae Avram s-a născut în 21 decembrie 1966 în oraşul Năsăud, jud: Bistriţa-Năsăud. Este licenţiat în drept.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.