Actualitate

Nimic nou pe frontul Wonderland. Poate la anul

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că împrumutul pentru realizarea Complexului de agrement Wonderland nu a putut fi fundamentat, municipalitatea fiind acum în discuţii cu firma de consultanţă pentru a face documentele pentru anul viitor. Cu toate acestea, Serbările Zăpezii 2013 se vor desfăşura în zona respectivă, ”chiar dacă nu este zăpadă”.

”Nu se aude nimic în legătură cu împrumutul pentru Wonderland, pentru că în acest an nu mai suntem eligibili. Împrumutul nu am putut să-l fundamentăm, suntem în discuţii cu firma de consultanţă pentru a face documentele pentru la anul. La anul, Serbările Zăpezii tot acolo vor fi”, a spus el.

”Chiar dacă nu este făcut nimic acolo?”, a fost întrebat primarul. ”Chiar dacă nu este zăpadă”, a venit răspunsul, în glumă.

Reamintim că proiectul prevede realizarea unui complex sportiv şi de agrement pe 292 hectare, care cuprinde zone de agrement şi recreere pentru sporturi de iarnă (pârtie de schi cu o lungime de 1.050 metri dotată cu instalaţie de nocturnă, telescaun cu o capacitate de peste 2.000 de persoane pe oră, 4 tunuri pentru zăpadă artificial, parcare la baza pârtiei cu o capacitate de 200 de locuri pentru autoturisme şi 9 locuri pentru autocarfe, patinoar în aer liber), sporturi de vară (aqualand, înot, polo, terenuri de tenis, baschet, teren de golf, hipodrom, pistă de karting, agreement (hotel de 4 stele, centru spa, restaurant, baruri, cafenele, săli de conferinţe şi spectacole, scenă mobilă pentru spectacole în aer liber, spaţii amenajate pentru competiţii, demonstraţii şi antrenament cu role, skateboard şi biciclete), precum şi o sală polivalentă cu capacitate de 4.000 de locuri, care ar putea ajunge în cazul concertelor la o capacitate de 6.500 de locuri prin ocuparea zonei centrale a acesteia.

Ovidiu Creţu a precizat că judeţul Bistriţa-Năsăud trebuie să aibă o strategie de dezvoltare aşa cum este cea pe municipiu.

”Marţi a avut loc la Primărie o întâlnire la care au participat şi prefectul judeţului, şi preşedintele Consiliului Judeţean, şi oameni de afaceri, şi clubul Gloria. A fost vorba de strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud şi de susţinerea clubului Gloria. Concluzia a fost că la nivel de judeţ trebuie să se realizeze o strategie de dezvoltare, aşa cum are municipiul, iar variantele voluntariste nu îşi au rostul, adică nu cred că se poate forma o comisie din doi de la Prefectură, doi de la Primărie, trei de la CJ care să facă pe bază de voluntariat o strategie. Noi am avut un proiect cu finanţare europeană, am plătit unei firme de proiectare şi de consultanţă, care apoi a contractat institute de proiectare, două miliarde şi jumătate pentru strategia de dezvoltare a municipiului Bistriţa. Au fost vreo şapte oameni care au lucrat trei luni de zile, deci nu este o chestiune simplă”, a spus Creţu.

Edilul Bistriţei a vorbit şi despre întâlnirea pe care a avut-o cu fostul mare baschetbalist Ghiţă Mureşan. ”Are dezvoltat în judeţul Cluj, Turda şi câteva localităţi printre care şi municipiul Cluj, o şcoală de baschet. Ne-a făcut oferta de principiu să facă şi la Bistriţa o astfel de şcoală de baschet. Absolut de acord, vom da tot sprijinul. Nu este vorba de un club sau de o şcoală de baschet profesionist, se doreşte ca elevii, copiii mici, să se apropie de baschet. Cred că varianta pe care o aştept în scris este una cu aplicabilitate în Bistriţa, pentru că mulţi copii îşi doresc să facă sport. Vom asigura săli de sport la şcolile unde există posibilitatea. Dacă va trebui o contribuţie financiară din partea noastră, deocamdată nu s-a discutat aşa ceva, nu este nicio problemă, o s-o asigurăm, din discuţii am înţeles că nu sunt nişte sume foarte mari. Aşa cum încurajăm copiii care sunt buni la învăţătură să facă sport, le plătim participarea la diverse baze sportive, tot aşa putem sprijini această acţiune prin susţinerea celor care se ocupă de copii, de data asta. Nu va trebui să plătim chirii pentru sălile de sport, sunt în administrarea noastră. Vor fi maximum 12 copii la un antrenor, iar antrenorii trebuie să fie sprijiniţi financiar şi se pune problema să intervină municipiul. Ghiţă s-a arătat foarte deschis, prietenos şi jovial”, a spus el.

Creţu a precizat că managerul acţiunii trebuie să prezinte în scris un protocol de colaborare ”în care să fie negru pe alb ce fac ei şi ce facem noi”: ”Vor fi acceptaţi copii în faza iniţială din clasele I-IV, pe grupe de zece, indiferent de venituri sau sex. Nu vor fi diferenţieri. Programul săptămânal va cuprinde patru-cinci acţiuni, antrenamente şi meciuri. Repet, fără criterii de performanţă. Cei care nu pot face performanţă dar doresc să facă sport vor putea merge la orele respective, astfel încât să primeze mişcarea”.

Primarul Ovidiu Creţu a afirmat că a fost predat firmei ARL Cluj, care a câştigat licitaţia, amplasamentul pentru începerea lucrărilor de reabilitare a străzii Sigmirului şi pasarelei peste calea ferată. ”Aştept să îmi dea un grafic de lucrări. Spuneau că încearcă să finalizeze în acest an toată lucrarea, ceea ce mie mi se pare puţin probabil. În această variantă va trebui închis complet drumul respectiv pe toată perioada. Mai probabil mi se pare că lucrările vor continua şi anul viitor, vom discuta cu ei să lăsăm un fir de circulaţie. Accesul maşinilor mari, autobuzelor, va trebui în general închis”, a subliniat Creţu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS