Actualitate

FOTO-VIDEO Noaptea Muzeelor la Bistrița: Peste 3.700 de vizitatori

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a organizat sâmbătă 18 mai cea de-a XV-a ediție a Nopții Muzeelor. Alături de cele peste 150 de spații ale muzeelor și entităților culturale publice și private din țară, muzeul și-a deschis porțile la ora 18.00 pentru expoziții, ateliere, dans, piese de teatru, vizionare de filme și concerte.

”Vă mulțumim vouă tuturor celor care aţi ales să petreceţi alături de noi ediţia din acest an a „Nopții Muzeelor”! Prezenţa dumneavoastră, a celor 4.378 de vizitatori, din care 3.753 doar la Muzeul Bistrița, a contat foarte mult pentru noi! Ne-am bucurat să vă avem alături de noi în toate momentele acestei seri speciale și vă mai așteptăm cu mare drag, cu speranța că în viitor vom reuși lucruri îndrăznețe pentru noi și comunitatea căreia ne adresăm! ” – Complexul Muzel Bistrița-Năsăud.

Așa a fost Noaptea Muzeelor la Muzeul Bistrița:

Program Noaptea Muzeelor:

Orele 18.00 – 24.00 – Vizitarea expozițiilor:”Drumul Sării ” și expoziția de artă a artistului Liviu Lăzărescu, ACR Bistrița – Zorii automobilului în România, Expoziție Auto-Moto Retro, Revista Autoturism (Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud), „Valori medalistice în colecțiile Muzeului Grăniceresc Năsăudean” (Muzeul Grăniceresc Năsăudean), ”In memoriam – Adrian Chira” și ”Misterul siluetei – expoziție de sculptură” (Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi);

Ora 18.00: Spectacol de dansuri ”Zaza Dance” susținut de copiii studioului de dans coordonat de Sonia Horga – curtea muzeului din Bistrița;

Ora 18.00: Atelier de pictură „Shevalet” – curtea muzeului din Bistrița;

Ora 19.00: Teatrul de păpuși „Vârtelnița fermecată” susținut de trupa de teatru „Alexandru Misiuga” – curtea muzeului din Bistrița;

Ora 21.00: Concert Alen Clay David – curtea muzeului din Bistrița.

În intervalul 18.00 – 24.00 Muzeul Bistrița va găzdui și un târg al meșteșugarilor și un târg de antichități.

La Casa Argintarului, din strada Dornei nr. 5 – Bistrița, sub genericul ”Film și tradiție în Noaptea Muzeelor”, se vor desfășura următoarele activități: vizionare de filme („Bistriţenii şi Marea Unire”, „Mari Clasici: George Coşbuc”, „Mari Clasici: Liviu Rebreanu” și „Circuitul burgurilor săseşti din Transilvania”), prezentare Power-Point „Argintărie din Nösnerland”, atelier de modelaj în lut și atelier de broderie (atelierele se vor desfășura în funcție de programări).

În intervalul 18.00 – 24.00 Muzeul Bistrița, Casa Argintarului Bistrița, Muzeul Grăniceresc Năsăudean și Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, secții ale Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, vor fi deschise pentru vizitare.

Accesul este gratuit.

Eveniment surpriză la Noaptea Muzeelor

Yves Rocher România se alătură Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în organizarea Nopții Muzeelor. În ceas aniversar, pentru a marca cei 60 de ani de frumusețe a binecunoscutei firme de cosmetice franțuzești, Yves Rocher România vă provoacă la un concurs. Cele mai reușite sloganuri având ca temă „Noaptea Muzeelor” vor fi premiate sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 20.00-22.00. Pentru cei interesați, regulamentul concursului va fi disponibil la standul Yves Rocher amenajat în fața clădirii muzeului din Bistrița.

Expoziție de arheologie la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Cu ocazia manifestărilor organizate în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor”, vă invităm în data de 18 mai 2019 de la ora 18.00 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, la vernisajul expoziției de arheologie „Drumul Sării – Drumul Țării (Exploatarea și circulația sării în Bazinul Someșan din mileniul al II-lea î. Hr. pâna în secolul al XVIII-lea)”. Exponatele expoziției provin din colecțiile a șase muzee: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Naționalde Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Municipal Dej și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția vizează practic jumătatea de nord a Transilvaniei și Câmpia Sătmăreană respectiv, teritoriile județelor Bistrița-Năsăud, Sălaj și Satu Mare, în întregime, precum și jumătatea de nord a județului Cluj și partea de sud-est a județului Maramureș.

Cele mai consistente manifestări saline din Bazinul Someșului Mare, se află la Băile Figa, Dumbrăvița, Săsarm, Mintiu, Tăure, Blăjenii de Jos, Caila, Valea Măgherușului, Cepari, Dumitra, Slătinița, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Sărata, Sărățel, Albeștii Bistriței și Pinticu Tecii, toate pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

În expoziție este surprinsă dimensiunea prin care fluxurile economice din nord-vestul României au avut un rol coagulator. Prin crearea unei piețe inter-regionale Drumul Sării a dus la conștientizarea inter-dependeței dintre comunități, element esențial al creonării conștiinței identitare, fapt pentru care Drumul Sării poate fi apreciat a fi Drumul Țării.

Questo de Noaptea Muzeelor

Vino sâmbăta asta, 18 mai, de la ora 18:00, și parcurge traseul pregătit special, folosind aplicația de explorare Questo. Veți afla lucruri noi despre colecția muzeului în timp ce urmăriți indicii și rezolvați provocările din aplicație

Cum poți participa: 1. Descarcă gratuit aplicația de pe onelink.to/questo 2. Fă-ți cont în aplicație. 3. Alege în aplicație traseul ‘Salvează-ți camarazii’ 4. Mergi la punctul de start din aplicație. 5 Urmează direcțiile, caută detalii ascunse, citește povești.

Ora de start: 18:00. Punct de start: Muzeul Bistrița. Durată: aproximativ 90 min. Disponibil: ultima persoană va putea intra la ora 24:00

Questo este o aplicație de explorare urbană în care urmezi indicii și cauți detalii ascunse pentru a descoperi noi locuri și poveștile lor. Fiecare traseu (quest) are o temă specifică care poate fi inspirată de un film, o carte, un eveniment istoric sau o legendă locală.

Expoziție de excepție la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

Cu ocazia manifestărilor organizate în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor”, vă invităm la Muzeul Grăniceresc Năsăudean la o expoziție de excepție, cuprinzând unul dintre cele mai semnificative și spectaculoase capitole de inventar din patrimoniul instituției noastre, fondul de medalii.

Intitulată „Valori medalistice în colecțiile Muzeului Grăniceresc Năsăudean”, expoziția aduce la lumină piese de raritate, cu valoare istorică și evocativă,  și este organizată în așa fel încât vizitatorul să aibă posibilitatea să urmărească nu doar evoluția artei medalistice, ci să și conecteze evenimentele reliefate de medaliile respective cu contextul istoric și politic care le-au generat.

Piesele expuse acoperă o perioadă istorică mai largă, dar accentul este pus pe perioada regalității (secolele XIX-XX), când arta realizării medaliilor a atins un apogeu artistic și stilistic, în special datorită heraldicii monarhice, deosebit de atractive din punct de vedere vizual.

Expoziția va fi deschisă în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 18 și 24, intrarea fiind liberă.

Colectivul Muzeului Grăniceresc Năsăudean vă așteaptă cu drag pentru a vă însoți și ghida în această aventură a cunoașterii istoriei naționale.

1 comentariu

  • Felicitari! Regret ca nu am putut participa personal, dar si asa, doar prin intermediul internetului, tot mi-am bucurat sufletul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.