Timp de gândire

Noi plătim, dar voi ce faceţi cu banii?

Am asistat azi la o şedinţă lungă cât o zi de post la Prefectura Bistriţa-Năsăud care a avut două subiecte: banii şi sănătatea. Trebuie să vă mărturisesc faptul că am plecat de acolo cu o profundă durere de cap. S-a vorbit mult despre relaţii amiabile cu agentul economic, despre voci mieroase la telefon, despre vizite de curtoazie ale şefilor, dar nu s-a spus nimic despre imensa fiscalitate românească şi cheltuirea fără cap a banului public.

Oameni buni, sunt agent economic, unul mic, ce-i drept, îmi plătesc dările lună de lună şi nu aştept să fiu implorată de Fisc. Astăzi am aflat că, în cazul în care nu aş plăti, aş avea toate şansele să fiu sunată de o voce prietenoasă şi să fiu rugată să nu uit că am obligaţii faţă de pământul pe care calc şi aerul pe care îl respir. În cazul în care vocea nu m-ar convinge, m-aş trezi la uşă cu domnii directori Crin Pântea, Marius Negrea şi Cristian Parasca. Domniile lor m-ar întreba probabil cum îmi merge business-ul. Scopul şi durata vizitei lor este legată de bani. Indiferent cât de amabili ar fi, eu aş şti că ei vor bani. Tocmai pentru că am devenit asocială şi nu am chef de vizite, pentru că detest vocile mieroase şi nu-mi place nici să am datorii, eu plătesc, dar vreau să spun totuşi ceva care poate fi interpretat ca nefiind deloc amabil.

Stimaţi domni de la Fisc, îmi puteţi răspunde sincer la întrebarea următoare? Ce faceţi cu banii mei? Îi viraţi în contul domnului care ia salariu de 188.000 de lei lunar sau a celui care ia 62.000 de lei, plătiţi pensii şi salariii uriaşe securiştilor din „n” servicii, nomenclaturiştilor? Vă luaţi jeep-uri, vă modernizaţi birouri, ce faceţi cu banii mei? Îi tocaţi pe festivaluri, campanii electorale, referendumuri şi alte mizerii? Nu de alta, dar eu nu înţeleg cum de e posibil ca noi, ca judeţ, să adunăm într-un an peste 600 de milioane de lei şi să avem drumuri praf şi pulbere, străzi ca după război, şomeri cu nemiluita, să trăim tot mai prost de la o zi la alta, disperaţi, fără perspectivă, trişti şi bolnavi. Chiar nu înţeleg.

E de ajuns să ne uităm la DN 17 C şi DN 17 D ca să ni se urce sângele în cap. Ce se întâmplă, domnilor, cu banii noştri, unde naiba se duc? V-am auzit vorbind azi despre sănătatea noastră, dar în acelaşi timp l-am ascultat aseară pe profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Dânsul ne-a spus verde în faţă că suntem un popor bolnav fiindcă nu avem bani să ne hrănim sănătos, pentru că abia ne plătim facturile cu ce câştigăm. Nu ne mai rămâne nimic pentru hrană eco, pentru întreţinerea stării de sănătate. Suntem un popor trist, stresat, iar şedinţele voastre în care nu spuneţi lucrurilor pe nume, în care nu puneţi punctul pe „i” ne îmbolnăvesc şi mai mult. Fiscalitatea e problema. Impozitul pe muncă e imens, înrobitor. Ca agent economic mic plăteşti la stat o grămadă de bani. Nici nu vreau să ştiu cum pot dormi noaptea marii angajatori cărora nici măcar o centură nu aţi fost în stare să le faceţi din contribuţiile lor. Dau miliarde lună de lună la stat, dar merg la serviciu pe un drum mai rău ca de ţară. Ce vreţi mai mult de atât?

Ca agent economic mic nu poţi angaja oameni ca să le dai salarii decente fiindcă ar însemna să plăteşti la stat mai mult decât încasezi. Nu poţi face nimic din cauza unui sistem bolnav, plin cu legi proaste făcute de toată şleahta de politruci din 1990 încoace, politruci care nu au lucrat o zi în mediul privat, care nu au umblat de la Ana la Caiafa pe la ghişeele statului cu formulare, declaraţii şi alte mizerii. Toate acestea în era informaticii în care nu ar trebui decât să accesăm un cont în care să virăm banii. Ar fi aşa de simplu dacă statul român nu şi-ar dori să fie extrem de complicat pentru ca partidele să-şi poată plăti în continuare acoliţii.

Eu plătesc, dar ce face statul cu banii mei? Răspundeţi-mi la această întrebare înainte să veniţi în vizită să mă întrebaţi cum merg afacerile fiindcă răspunsul îl ştiţi deja: prost. Până nu schimbaţi radical legile, până nu reduceţi TVA, până nu scădeţi taxa pe muncă, degeaba ne sunaţi, iar de vizitat cu atât mai puţin. Nu veţi mai găsi pe nimeni. În România va rămâne numai Fiscul şi atunci să văd ce va mai impozita.

Cristiana Sabău

9 comentarii

  • Felicitari! Extrem de bine, precis si corect pusa problema! Si eu sunt un agent economic foarte, foarte mic si muncesc de 5 ori la capacitatea mea ca sa ma pot tine pe linia de plutire. In viata, intr-adevar, avem doar 2 certitudini: moartea si fiscul!

  • Nu, banii dvs. sunt directionari catre pusculita firmelor din ograda USL, care dupa atatia ani de opozitie sunt hulpave. Si de acolo atre pusculita partidelor de la guvernare, care trebuie sa isi umpe camara acum pt. urmatorii ani/alegeri. Si. . probabil o mica parte si catre salariile alea astronomici ale acelori directori de la stat. Si cam atat 🙂 Oricum, dvs. sa nu uitati sa va achitati impozitele alea, ca foamea e mare…

  • D-na Cristiana Sabău, sfădiţi pe cine nu trebuie. Cei de la DGFP au doar ingrata sarcină de a colecta bani la buget! Cu cheltuirea banilor sunt alţii!
    Aveţi perfectă dreptate privind aşteptările contribuabililor. Dacă plătim atâtea taxe şi impozite vrem să se vadă concret ce se face cu banii colectaţi. Din păcate constatăm că se face prea puţin. Toate aspectele pe care le menţionaţi sunt reale. putem adăuga multe alte exemple.
    Frustrările celor conştiincioşi, care îşi plătesc dările la timp, sunt îndreptăţite. Gândiţi-vă numai la pensionarii care fac coadă la impozite şi taxe în primele zile ale anului care acuma nu beneficiază de gratuitate la cabinetele stomatologice, care trebuie să scoată bani din buzunar dacă se îmbolnăvesc la sfârşitul lunii, când fondurile pentru reţete compensate sau gratuite s-au epuizat.
    Acea mult aşteptată relaxare fiscală este frânată de funcţionari imbecili din Ministerul de Finanţe.Nici un premier nu a putut face ordine cu aceşti frânari ai economiei. Exemplul cel mai concludent este al vestitului Gherghina, care rezistă sub toate guvernele ca mare finanţist. Le flutură spectrul intrării în incapacitate de plată şi nu au curajul să ia măsurile aşteptate de cei ce mai produc în acestă ţară.
    Astăzi am plătit, disciplinat, TVA, impozitul pe profit pe trim.I şi contribuţiile la Bugetele Asigurărilor Sociale şi a Fondurilor Speciale.
    Sunt în schimb îngrijorat când aud că tot mai multe firme recurg la paravanul insolvenţei şi mi-e teamă să nu se blocheze economia.
    Mă întreb dacă la această situaţie nu a contribuit însuşi Statul român prin neplata furnizorilor de servicii şi a lucrărilor de investiţii ( celebrele arierate). Mi-e teamă că această situaţie va genera şi mai multe „insolvenţe” care, pe principiul dominoului, se va propaga prin economia românească cu efecte devastatoare.
    Realitatea este că sunt prea puţini plătitori de impozite, prea puţini care crează valoare în economia românească.â, iar numărul lor continuă să scadă sub povara dărilor către stat. Eu sunt îngrijorat de ce se va întâmpla în viitor, de unde vor fi plătite pensiile celor ce au contribuit până acuma la fondul de pensii. Nu e vina lor că avem doar vreo 4 milioane de angajaţi de la care se colectează bani ( insuficienţi) pentru a plăti pensiile curente. Situaţia se va degrada şi mai mult în viitor. La fel şi cu fondurile alocate pentru sănătate.
    Dacă aceste două principale bugete sociale vor fi cârpite cu bani de la bugetul general de stat, nu mai rămân bani pentru investiţii de infrastructură. Faptul că sunt sistate lucrări de investiţii importante pentru ţară ( metroul din Bucureşti, autostrăzile fără finanţare europeană, drumuri naţionale – inclusiv DN 15 Tg.Mureş-Bistriţa) spune multe despre situaţia dificilă în care este ţara.

    • Domnule Chereji, nu sunt chiar atât de neştiutoare încât să cred că Finanţele de la noi distribuie banii pe care îi colectează de la noi. Eu doar m-am înfuriat într-un context.

  • Plata TVA la încasare s-a dovedit o gogoriţă. O evidenţă în plus, nici o măsură pentru răul platnic, tot cel disciplinat suportă.

  • Si eu am platit ieri TVA si toate cele extrem de disciplinat dar am mari semne de intrebare daca peste inca trei luni o sa mai pot face acelasi lucru. Probabil ca nu domnii de la Finante stiu ce se face cu banii nostrii dar ma umplu de consternare si mi se pune un nod in stomac cand stiu ca banii mei munciti cu greu se duc si in salariile fostilor securisti si nomenclaturisti. Pensie de securist care ar ajunge sa faca fericiti 4-5 amarati pe luna se duce in buzunarul unora care nu au avut alt merit decat acela ca au avut ” origine sanatoasa ” , au siluit un popor atatia ani, au strigat sus si tare „noi suntem partidul” , au vanat „burghezi putrezi” si chiaburi iar acum intind mana si iau banii tot din truda unora care ar vrea sa devina burghezi iar pe la intalniri private sub aburii alcohoalelor mai peroreaza despre binefacerile Partidului Comunist si a Marii Uniuni Sovietice. Parca ne aflam intr-un film horor cu rasu si plansu, nu este destul ca 50 de ani si-au batut joc de aceasta natie, ii mai indopam acum si cu pensii bune pt. ca sa-si poata plimba linistiti batranetile prin supermarketurile racoroase din oras in timp ce alti amarati ai soartei si a vremurilor fac cozi pe caldura sau ger pe la APIA, DADR, etc. incercand sa supravietuiasca zilei de azi. Acesta este sistemul „just” in care traim si mi tot mai scarba de el pe masura trecerii timpului incat nu cred ca va trece mult timp si il voi parasi, sa ramana doar Finantele, Partidele si Fostii Securisti -Politruci sa-si imparta binefacerile intre ei.

    • Ma scuzati, dar trebuie sa fiti naiva rau daca va platiti impozitele. Eu am renuntat de un an la acest sport. Nu dunt fraierul lor, sa contribui la bunastarea bugetarilor si a firmelor prietene puterii.. Daca ar face ceva si pt. contribuabil (infrastructura, educatie, sanatate, reducerea birocratiei), DA, as fi de acord sa platesc 50% impozite. Dar, la bataia asta de joc pe care o vad in fiecare zi, incerc sa achit sume apropiate de zero. Mai ales in cazul unei firme mici, cum aveti si dvs, sunt multe modalitati in care poti sa iti anulezi impozitele, intrebati la contabila: mai o facturica, mai o amortizare, mai un contract de prestari servicii, etc. BIneinteles, asta doar in cazul in care nu doriti sa contribuiti la vila pe care o contruieste Mazare in Mauritius, sau la imperiul lui Dragnea din Mehedinti, sau poate chiar la urmatoarea adunare USL de pe stadionul national 🙂 Succes!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.