Actualitate

Noi restricții, în funcție de incidență, legate de circulație, închiderea magazinelor și sălilor de fitness

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a modificat și completat măsurile pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, urmând ca noile restricții să intre în vigoare duminică 28 martie.

Dacă incidența este de peste 4/1000 restricțiile de circulație încep de la ora 20.00 (sunt câteva excepții, pe bază de declarație) și magazinele se închid la ora 18.00 vinerea, sâmbăta și duminica, iar dacă incidența este de peste 7,5/1000 restricțiile de circulație de la ora 20.00 și închiderea magazinelor la ora 18.00 sunt puse în aplicare pe întreaga durată a săptămânii. Dacă incidența este peste 4/1000, se închid sălile de sport/fitness. Va fi permisă participarea la slujba din noaptea de Înviere, cu circulație liberă între orele 20.00 – 02.00.

Aici Hotărârea CNSU.

Noile măsuri prevăzute în Hotărârea de Guvern:

În toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

În toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 05.00, pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura precedentă.

Excepțiile sunt:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05.00 – 18.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 18.00, zilnic, în toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

Prin excepție, în intervalul orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness, în toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

În toate localitățile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 27-28 martie, în intervalul orar 18.00 – 22.00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah. În toate localitățile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 3-4 aprilie, în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase (Paștele catolic).

O hotărâre similară va fi aprobată luna viitoare pentru Paștele Ortodox (2 mai), când va fi permisă circulația în perioada 01.05 – 02.05.2021, probabil tot între orele 20.00 și 02.00, pentru deplasarea şi participarea la Slujba de Înviere.

Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii Covid-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.

Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.

DSP calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competenţă, incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile şi prezintă CJSU analiza rezultată.

Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10.00, pe platforma „alerte.ms.ro”, rezultatul calculului ratei de incidență.

Deciziile pentru fiecare localitate vor fi ratificate, în funcție de incidență, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Totodată, DSP și CJSU pot face în continuare propuneri pentru carantinare zonală în cazul în care incidența va crește alarmant peste 6.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1401577450203217

13 comentarii

  • „În municipiul Bistrița (aflat în scenariul roșu) incidența a urcat la 3,75.”
    Sa inteleg deci ca noua inca nu ni se aplica!!!

  • Nu zic ca nu sunt necesare astfel de restrictii pentru prevenirea raspandirii virusului, dar lucrurile nu sunt oricum deloc roz in momentul actual, iar astfel de masuri doar vor ingreuna traiul nostru de zi cu zi.
    In loc sa inaspreasca regulile, de ce nu mai bine se asigura ca regulile aflate in vigoare acum sunt respectate. De ce nu sunt patrule de politie prin oras care se asigura ca toata lumea poarta masca? Sau prin magazine, sa se asigure cu nu sunt mai multe persoane inauntru decat este permis? Si lista poate continua…
    Decat sa se puna un pic osul la treaba mai bine ne trantesc noua in cap restrictii peste restrictii, de ajungem sa facem studiu de caz pe legi si statistici sa vedem daca avem voie sa iesim sau nu din casa la un anumit moment.
    Atat se poate… Si dupa tot ei sunt revoltati ca pleaca toata lumea din tara asta pentru ca s-au saturat de tot (si pe buna dreptate pleaca)…

  • Ar trebui să prevadă și excepții. Spre exemplu, dacă eu vreau să fac un eveniment (nuntă, botez, zi de naștere, înmormântare sau orice altceva), dacă eu sau participanții suntem dispuși să plătim testare pentru fiecare participant, de ce să nu se poată organiza? Acum testele sunt super accesibile, fiind chiar si sub 30 de lei, așa că sunt convins că mulți ar da 30 de lei în plus pentru un eveniment. Eu nu am niciun eveniment de organizat, doar că mă gândeam ca ar fi normal ca în anumite condiții să te lase să organizezi. Spre exemplu la o nuntă, 30 de lei în plus de persoană e o nimica toată. La cererea organizatorilor să fie trimisă o persoană, chiar contra-cost, care să supravegheze testarea. În acest fel ar creste enorm și gradul de testare a populației fără cheltuieli de la buget, pentru că românii sunt dornici de petreceri.
    Cu testare ar trebui să se permită orice tip de activitate, fără prea mare distanțare, indiferent de incidența din zona respectivă.

  • La ora 22:00 Covidul se uita la ceas…Cine nu e gata o iau cu lopata….? Intre timp ati distrus Horeca, turismul si generatii intregi cara prin tele scoala nu invata mai nimic… Luati tot dar nu oferiti nimic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS