Economie

Noile măsuri fiscal-bugetare, forma finală. Ce taxe și impozite cresc

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, a fost făcut public de Ministerul Finanţelor. Documentul prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor, majorează acciza la alcool şi tutun, instituie impozit special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare.

Principalele măsuri:

  • Impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 milioane euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri;
  • Impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi şi impozitul este de 1%.
  • Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor: a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro; b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfăşoară activităţi în producţie de software, restaurante, catering, baruri, stomatologie etc.
  • Scutirea de impozit pe venit se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obţinute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.
  • Se elimină scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din construcţii şi scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din sectorul agricol şi din industria alimentară;
  • Se propune menținerea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică și trecerea de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, iar pentru celelalte operațiuni să se aplice cota standard de TVA.
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.
  • Impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.
  • Impozit special de 0,3% pentru locuinţe de peste 500.000 de euro şi maşini de peste 75.000 de euro.
  • Numărul total al posturilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcţiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreşedinţi şi a funcţiilor asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%.
  • Numărul de posturi de consilieri din cadrul cabinetului cancelariei precum şi numărul de posturi din cadrul autorităţilor publice de interes local se reduc cu 50% din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 noiembrie 2023.
  • Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii se desfiinţează.
  • Funcția de șef birou se desființează. Structura organizatorică a autorităţilor şi instituţiilor publice trebuie să respecte următoarele cerinţe: a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuţie; b) pentru constituirea unei direcţii este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuţie; c) pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuţie.
  • Diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%;
  • Limitarea funcţiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar;
  • Personalul cu funcţii de conducere eliberat din funcţia de conducere deţinută ca urmare a reorganizării activităţii beneficiază de drepturile prevăzute de lege. Acesta are dreptul de a ocupa o funcţie publică de conducere vacantă de acelaşi nivel sau o funcţie publică de conducere de nivel ierarhic inferior vacantă, pentru care îndeplineşte condiţiile de ocupare; instituţiile publice publice acordă, anual, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii lunare de încadrare sunt de până la 14.000 lei.
  • Pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul nu poate fi mai mare de 15% din salariul de bază şi nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.
  • Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă. Achiziţia de aparate de telefonie mobilă în entităţile publice nu poate depăşi 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziţionat.
  • Va crește valoarea voucherelor de vacanță la suma de 1.600 de lei/angajat, dar până la salariul de 8.000 de lei net.
  • Scutirea de impozit în sectorul IT, agricultură și industria alimentară se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
  • Cresc accizele la țigarete și produse alcoolice. Acciza la țigarete se va majora la 672,92 lei/1.000 țigarete în 2024, față de nivelul actual de 594,97 lei/1.000 țigarete. În 2025 acciza la ţigări va ajunge la 687,97 lei/1.000 țigarete, iar în 2026 vă ajunge la 718,97 lei/1.000 țigarete.
  • Până la data de 1 ianuarie 2024 direcţiile de sănătate publică (DSP), sanitar-veterinare, judeţene şcolare etc. se reorganizează la nivel de direcţii regionale în cadrul fiecărei regiuni şi cu structuri teritoriale fără personalitate juridică la nivel judeţean.
  • Numărul consilierilor din cabinetele preşedinţilor consiliilor de administraţie, preşedinţilor, vicepreşedinţilor, directorilor generali, directorilor generali adjuncţi precum şi din alte cabinete ale conducătorilor de la nivelul operatorilor economici se reduce cu 50% din numărul de posturi aprobate.
  • Începând cu data de 1 ianuarie 2024 serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților publice județene: direcții de familie și tineret, direcții pentru sport, case județene ale elevilor.

Aici toate măsurile fiscale propuse de Executiv.

7 comentarii

  • Ciumelor,nu va ajung banii? V ati angajat nevestele ,neamurile ati manjit tara asta cu cacat si acum luati de la amarati?Mira s ar lumea de capul vostru!!

    27
    5
    • La mine in constructii statul imi ia 600 de lei din salariu prin renuntarea la facilitati ptr un salariu de 4000 de lei si la privat doar la cei peste 14000 lei le iau norma de hrana!!!!
      Baaaa…asta e discriminare
      Tara de hotzi
      DE MAINE CRESC PRETUL LOCUINTELOR
      CHIRIILOR SI SERVICIILOR DIN CONSTRUCTII
      HAI SICTIR CA MI CUMPAR CORT

      2
      2
    • Tot ce le doresc eu guvernantilor e sa guste din plin saracia si foamea imigrantilor din Lampedusa. Sa vina in tara noastra si sa le ia lor din proprietati, din bani. Daca tot se duce pe apa Sambetei bugetul tarii, macar sa hranim africanii

  • Cretinilor renunțati la toate prostiile de investiți tâmpite cum ar fi imbecilitatea de Pasaj Subteran Gării-Tărpiului pe care nu vrea nimeni și o să aveți banii suficenți la buget !!!!!!!!!!!!!!
    Cretinilor nu mai furați de la săraci !!!!!!!!!!!!

    36
    3
  • Impozit pe cifra de afaceri!
    O companie ia bani împrumut, cu dobanda de 8% pe an, ca să construiască un lanț de hoteluri in orasele reședința de județ!

    Statul îi pune impozit pe cifra de afaceri, iar el e vândut dator la bancă!
    Ce impozit pe cifra de afaceri sa dea, daca el e dator cu 50 milioane de euro la bănci! El e in pierdere, e pe minus cu afacerea!

  • Cu cat cresc taxele pe companii si pe consum, cu atat isi vor trage mugetarii cu functii alte sporuri si beneficii.E stupefiant sa afli ca inspectorul sef la invatamant ia 5267 de lei spor pentru ca ,,implementeaza” reducerea abandonului scolar,spor de complexitate,spor de suprasolicitare,gradatie de merit si norma hrana.Adica salariul de peste 10.000 de lei este aproape dublat.Sporurile astea le mai iau inca 4 inspectori plus contabilul sef.Pai contabilul asta sef cum reduce abandonul scolar?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.